Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

Alex Botelho en Ferox Surf Boards, wát een klik

SW Story Portugal

Alex Botelho en Ferox Surf Boards, wát een klik


N: 39°36’10.4″ W: 9°4’6.1″

Octavio maakte op de middelbare school z’n eerste surf boards, eentje voor hemzelf en ook z’n twee beste vrienden kregen er eentje. Het lukte hem om van zijn passies – kunst en surfen – te combineren en daar z’n werk van te maken. Tijdens ons bezoek aan Portugal bezochten wij Octavio, in de fabriek van Ferox en vertelde hij ons zijn verhaal. Over het surfen, de surf boards en zijn band met Alex Botelho – surfer van de hoogste golven ter wereld.

Big Wave Tour

De Big Wave Tour wordt georganiseerd door de WSL en – niet geheel verrassend – vindt plaats op de surf spots met de hoogste golven ter wereld. Een van de bekendste gezichten hier is Portugees Alex Botelho die van jongs af aan al surft. Vele jaren geleden, nog voordat Ferox was geboren, surfte Alex regelmatig op Praia do Zavial, een van de betere stranden in de Algarve. Octavio was hier ook vaak te vinden dus de twee kenden elkaar van gezicht.

Toen Octavio net met Ferox Surfboards was begonnen was hij eens bij een surfwedstrijd in Faro. Alex Botelho was ook aanwezig en – niet geheel toevallig – won die dag de competitie. Na afloop liep Octavio de manager van Alex tegen het lijf en raakte aan de praat. Deze manager fluisterde Octavio in z’n oor ‘’als je iemand wilt sponsoren die op top niveau surft, ga dan voor Alex’’. Toen Octavio en Alex elkaar even later tegenkwamen trok eerstgenoemde de stoute schoenen aan en vroeg aan Alex of hij gesponsord wilde worden door Ferox. Het feit dat de twee elkaar reeds van gezicht kende heeft er wellicht wel aan bijgedragen dat Alex hier best voor openstond – en zo geschiedde.

Het gevreesde Mavericks

Alex was van plan om af te reizen naar Mavericks (California) om daar te surfen op de hoogste golven ter wereld. Ferox zou best wel eens een board kunnen hebben wat hem zou helpen om dit plan te laten slagen, dus samen met Octavio gingen ze aan de slag. Na enige tijd was het board klaar en kon Alex naar de VS afreizen om de metershoge golven van deze wereldberoemde spot te gaan surfen.

Na twee golven geprobeerd te hebben, brak het surf board van Alex. Einde samenwerking? Het tegenovergestelde was waar, want Alex was juist heel erg tevreden over het board. Zodra hij terug was in Portugal is hij direct weer met Octavio om de tafel gegaan om te kijken hoe ze het board nog verder konden optimaliseren. En dat resulteerde in een surf board waarmee Alex momenteel de hoogste golven ter wereld kan surfen.

Klein blijven, ondanks het sponsoren van een wereldster

Wij vroegen Octávio – die alsmaar aangaf kleinschalig te willen blijven – waarom hij er toch voor had gekozen om met zo’n grote naam als Alex Botelho aan de slag te gaan. ‘’In Portugal gebeurt eigenlijk alles in Lissabon – behalve het surfen natuurlijk – en is het voor bedrijven die daarbuiten zijn gevestigd een stuk lastiger om voet in de grond te krijgen. Ik wist dus aan wat voor een klus we begonnen toen Ferox ontstond’’, aldus Octávio. ‘’Vanaf het moment dat wij aan zo’n grote naam verbonden waren, vertrouwde mensen het merk Ferox eerder. Dit heeft er aan bijgedragen dat het nu bekendheid geniet in het hele land, al zijn wij er zelf heilig van overtuigd dat Alex daar aan heeft bijgedragen maar het meeste toch echt komt vanuit de waardes die wij als Ferox uitdragen.’’

Met iemand als Alex aan boord ligt het risico natuurlijk op de loer dat té veel mensen een board van Ferox willen. Hoe gaat Octávio daar mee om? ‘’Wij zien zeker een toename van de aanvragen voor een surf board rondom de evenementen van de WSL waar Alex aan meedoet. Echter geldt voor iedereen dezelfde behandeling, dus degene die aangeven snel een board zoals die van Alex te willen kopen, kunnen wij helaas niet verder helpen. Iedereen doet een klein interview en wij benaderen iedereen met de insteek om een board speciaal voor hem of haar te maken. En als er heel veel vraag is, werken wij zo hard mogelijk maar kan het gebeuren dat de wachttijd iets langer wordt. Over het algemeen is het niet zo dat er té veel mensen komen dat Ferox haar kleinschaligheid niet meer kan waarborgen. In die zin hebben we daar een mooie balans in gevonden.

Een mooie mix tussen zakelijk en privé tussen Octávio en Alex

Naast een board-sponsor is er meer tussen de 2. Vroeger surften ze regelmatig op hetzelfde strand, zonder elkaar echt goed te kennen. Het samenwerken van de afgelopen jaren, heeft echter ook een vriendschapsband op laten bloeien. Regelmatig liggen Alex en Octávio samen in het water, in de Algarve of zelfs bij Nazaré. ‘’Alex pusht mij om m’n grenzen te verleggen. Vorig jaar zijn we naar Nazaré gegaan en ik vertelde hem dat ik écht niet hoger zou gaan dan golven van 6 tot 7 meter (redactie: insane!!). Echter zorgde Alex ervoor dat – toen we eenmaal in het water lagen – ik ineens op een golf stond van ruim 10 meter. Dat ik hier gelijk vanaf viel is hem vergeven, het feit dat hij mij wilde helpen om een betere surfer te worden, vind ik prachtig.’’

Wat een mooi voorbeeld tussen een zakelijke- en persoonlijke relatie.

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!