Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

Alles over kitesurfen voor beginners

Kitesurfen Nederland

Alles over kitesurfen voor beginners


In deze guide met alles over kitesurfen voor beginners vertellen we jou ook echt alles. Kitesurfen is een discipline die afstamt van het surfen, waar de surfer gebruikt maakt van de combinatie van een kite-board en een kite (of: vlieger). Hierbij maakt de kitesurfer gebruik van de wind om voort te bewegen op het water (op een kite-board). In dit artikel lees je alles wat een beginner moet weten over kitesurfen en vertellen we je ook meer over de opties om te kitesurfen in Nederland. Ben jij ook benieuwd wat de opties zijn voor kitesurf vakanties?

Kitesurfen voor beginners, hoe werkt het precies?

Bij het kitesurfen, een sport die afstamt van windsurfen, proberen kiters zichzelf voort te laten stuwen door de wind. Door het gebruik van zowel de wind als de golven, kunnen de kiters zich, met hun kite-board, op hoge snelheid over het water bewegen of spectaculaire sprongen maken, waar ze meters de lucht in kunnen gaan en tientallen meters verderop weer neer kunnen komen. Zie hieronder een spectaculair filmpje van een kitesurfer in Tarifa (Zuid-Spanje). Direct daaronder gaan we weer verder met onze guide met alles over kitesurfen voor beginners.

Niet zonder risico

Zoals je op het bovenstaande filmpje hebt kunnen zien valt kiten zeker onder de extreme sports. Dit betekent dat het zeker ook niet zonder risico is en het is goed om je daar echt bewust van te zijn. Factoren als wind, het water (incl. de golven) de bodem van de zee/rivier/meer, andere surfers en andere obstakels zorgen voor risico’s uit verschillende hoeken. Uit onderzoek is gebleken dat de meest voorkomende blessures neerkomen op:

  • Kneuzingen (verschillende lichaamsdelen)
  • Slijtage van je gewrichten (zoals knieën, die flinke klappen te verduren krijgen)
  • Snijwonden (op verschillende manieren)
  • Verstuiking

Dit zijn natuurlijk blessures die ook bij andere sporten voorkomen, maar laat duidelijk zijn dat dit een sport is waarbij blessures niet onwaarschijnlijk zijn. Aan de andere kant, als jij veel en goed oefent en je in een goede fysieke staat bent, kun je heel goed kiten met een kleinere kans op blessures.

Kitesurfen voor beginners, wat heb ik allemaal nodig?

Leer alles over kitesurfen voor beginners. Als je gaat kiten zijn de 4 belangrijkste benodigdheden: de kite, het board, het harnas en een wetsuit. Hieronder gaan we daar verder op in. Verder is het altijd aan te raden om voldoende water en voedsel mee te nemen aangezien dit fysiek een pittige sport is om te beoefenen.

Kitesurfen: de kite

Wat kitesurfen onderscheidt van het surfen is, met name, de kite, oftewel de vlieger. De meeste kitesurfers maken gebruik van een opblaasbare kite, die ook wel tube kites worden genoemd. Deze worden gebruikt voor op het water. Er zijn ook disciplines waarbij er gekite wordt op het strand en hierbij gebruikt men in principe een foil kite.

Lees verder na de foto…

Type kites: C-kites

Dit type kite heeft een vorm van een banaan of een C. Deze kites zijn lastiger om wind mee te vangen en ervaring is hierbij dus wel vereist. C-kites worden niet aangeraden voor beginners. Type kites: SLE/Bow kites

Deze kites zijn een stuk geschikter voor beginners. De kite is iets platter vergeleken met de C-kite, waardoor het makkelijker is om de wind te vangen en de kite uit het water te krijgen op het moment je (weer opnieuw) gaat beginnen.

Type kites: Hybride kites

De hybride kite is echt iets van de laatste jaren en combineert elementen van de C-kite en de bow-kites. Ze hebben in principe nog wel de vorm van een C maar beschikken over eigenschappen van de bow-kite zodat het besturen ervan toch wat eenvoudiger is.

Kitesurfen: het board

Bij het kiten heb je verschillende boards. Hierbij denk je aan je level maar ook het doel wat jij hebt met kitesurfen. In dit deel in de gids met alles over kitesurfen voor beginners vertellen we jou over de verschillende soorten kiteboards. Er zijn een aantal typen ‘normale’ boards en sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om met een foil boards een power-boost te krijgen van een motortje wat onder je kite-board zit, waarbij je ook nog eens een stuk boven de golven zweeft.

Over het algemeen kun je de volgende ‘gedachtes’ in acht nemen bij het aanschaffen van een kite-board (maar het is ook aan te raden om met de verkoper jouw situatie door te lopen, zodat je zeker weet dat je het juiste board koopt):

  • Hoe meer je weegt, hoe groter het board is wat je nodig hebt (over het algemeen)
  • Een korter board is makkelijker om mee te springen aangezien ze kleiner zijn en minder weerstand op de golven hebben.
  • Een korter/kleiner board vereist meer wind dan wanneer je aan het kiten bent met een groter/langer board.

Kite boards: Twintip

Twintips zijn de meest voorkomende kite-boards wat voornamelijk komt door het (lichte) gewicht en het gebruiksgemak. Een van de voordelen van een twintip is dat je het board beide kanten op kunt gebruiken dus je hoeft de voetbanden ook niet aan te passen.

Binnen de twintips heb je nog een aantal verschillende soorten. De beginner-boards zijn het grootste, wat het een stuk makkelijker maakt om te blijven staan. Ook is het starten vanuit het water makkelijker op zo’n groot board. De freestyle boards zijn speciaal ontworpen voor het doen van tricks. Enerzijds zijn ze vaak wat dikker (dus ze kunnen wat meer hebben) en ook ontbreken de vinnen aan de onderkant zodat het een stuk gemakkelijker is om te sliden. Als laatste heb je de twintip freeride en deze zijn ontworpen voor grote sprongen, de big air jumps. Ook kun je deze boards goed gebruiken om veel snelheid te genereren (wat natuurlijk samengaat het de hoge sprongen).

Kite boards: Foil-boards

Kitesurfen met een foil-board is iets wat in Nederland momenteel steeds populairder wordt. Waar het in andere landen al eerder voorkwam, zie je ook in Nederland en België steeds vaker mensen foil-boarden. Bij deze discipline vlieg je over het water, aangezien een lange vin met motortje onder jouw kiteboard bevestigd is. Hierdoor kun je dus zelfs met weinig wind en kleine golven flinke snelheden halen.

Het motortje zorgt dus voor heel veel power, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen vleugels met een lage aspect ratio en vleugels met een hoge aspect ratio. Het verschil is simpel; beginners zullen makkelijker kunnen leren met een lage AR want je hoeft minder hard te gaan om toch goed ‘omhoog te komen’. De vleugels met een hoge AR zullen meer snelheid nodig hebben om van het water af te komen maar hebben wel weer een veel hogere topsnelheid.

Kite boards: Wake-Style boards

Voor de meer gevorderde kitesurfers zijn er ook de wake-style boards ontworpen, waarbij je met je voeten ‘vastzit’ in een soort schoen. Deze boards doen veel denken aan een snowboard. Omdat je voeten vastzitten, heb je minder flexibiliteit maar is het wel weer makkelijker om te springen. Maar nogmaals, hiervoor heb je wel een flinke portie ervaring (en lef!) nodig.

Kitesurfen: het harnas

Een harnas is erg belangrijk en helaas word het nog wel eens gezien als accessoire, terwijl het echt een essentieel onderdeel van je uitrusting is. Het is immers de verbinding tussen de kite en jouw lichaam. Er zijn verschillende typen harnassen en tevens zijn er een aantal merken.

Kitesurfen: wetsuit

Wij hebben natuurlijke onze wetsuit-guide voor surfen. Wetsuits van kitesurf zijn echter anders dan die van het surfen. Informatie met alles over kitesurfen voor beginners vertelt jou uiteraard ook alles over de wetsuits. Maar eerst, een wetsuit, wat is dat eigenlijk? Een wetsuit zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft en doordat je door het wetsuit geen lichaamswarmte verliest, kun je al je energie gebruiken voor het kiten.

Een goed wetsuit voelt aan als een tweede huid want het is belangrijk dat je bijna niet merkt dat je dit aanhebt. Je moet alle bewegingen die bij het kiten horen vrij kunnen uitvoeren. Zo is een wetsuit (die ook de functie heeft van warm houden) voor een duiker heel anders dan die van een surfer.

Verschil wetsuit kitesurf en surfen

Ook tussen deze twee sporten is er verschil in het ideale wetsuit. Een van de voornaamste verschillen is dat een goed wetsuit van een kiter voor een groot deel de functie heeft om wind buiten te houden terwijl wind iets is waar een surfer weer veel minder mee in aanraking komt. Bij een surfer gaat het er juist om dat het wetsuit erg flexibel is en elastisch. De meeste wetsuits zijn van neopreen, een synthetische vorm van rubber.

Wetsuit kitesurf: de typen

Er zijn omstandigheden waar je voldoende zult hebben aan een lycra of rashguard. Dit kan indien je geen bescherming tegen de kou nodig hebt, maar wel graag je lichaam wilt beschermen tegen de zon. Ook het harnas waar de kite aan bevestigd is voel niet fijn aan als dit direct op de huid zit, dus daar kan dit ook voor dienen. Het water zou hiervoor wel ruim boven de 20 graden moeten zijn.

Een shorty is een echt wetsuit maar heeft korte mouwen en komt ook maar tot je knieën. Hierbij is het water dus lekker warm (zomerperiode) maar nog wel te koud voor alleen een rashguard.

Zodra het water echt onder de 20 graden is, vinden veel kiters het toch wel echt fijn om een lang wetsuit te dragen. Hierbij is 3/2 (de bovenkant 3 mm dik en de onderkant 2 mm dik) een beetje het minimum en hoe kouder het wordt, hoe meer je richting een 4/3, 5/3 of zelfs nog dikker gaat.

Indien je dus echt wilt gaan investeren in het kiten, kunnen we je aanraden om naar een goede winkel te gaan en je hier goed te laten informeren.

Hoe begin ik met kitesurfen?

Als je alles over kitesurfen voor beginners wilt weten, is het natuurlijk ook goed om na te denken over hoe je begint met kitesurfen. Nóg meer dan bij surfen (waar we het uiteraard ook ten zeerste aanraden, maar hier zou zelf wat aanklooien nog een mogelijkheid zijn) is goede begeleiding wel echt vereist als je wilt gaan kitesurfen. Zoek dus een goede school uit of ga bijvoorbeeld op kitesurf vakantie, zodat je onder begeleiding een goede basis neerzet.

Locatie

Kitesurfen in Nederland en België is relatief (zeker in vergelijking met surfen) vaak mogelijk. Nederland staat bekend als een hele goede kitespot, ook internationaal gezien. Het is belangrijk dat jij de surf-reports goed in de gaten houdt zodat je na kunt gaan of er voldoende wind is – en uiteraard ook niet téveel, anders eindig je zo in Engeland.

Kitesurfen op zee

Kitesurfen kan worden beoefend op zowel zee als op een rivier of meer. De wind is belangrijk (en die kan uiteraard op beide plekken opsteken) en het is goed om rekening te houden met de golven. Je kunt alles over kitesurfen voor beginners leren, maar uiteindelijk is de praktijk hetgeen wat jou het kiten echt gaat leren.

Kitesurfen bij de Golden Gate Bridge in San Francisco

Kitesurfen op een meer of in een rivier

Kitesurfen kan ook op een meer gedaan worden. Meren (en rivieren) hebben wat vaker te maken met vlak water (de zee is al snel wat ‘onstuimig’) en daar is het makkelijker om het kitesurfen onder de knie te krijgen. Zeker als je nog maar weinig (of geen) ervaring hebt, raden wij je aan om de kitesurfschool van jouw keuze te raadplegen.

De omstandigheden

Bij kiten zijn de omstandigheden erg belangrijk, waarbij je moet letten op de wind (er moet wind zijn, maar niet té vee), de golven en het weer. Zoals we bijvoorbeeld onder het kopje Wetsuits al omschreven moet je het juiste wetsuit kiezen bij een bepaalde temperatuur. Daarnaast is het ook belangrijk dat je pas het water ingaat als de omstandigheden bij jouw niveau passen, waar je ook je kite op kan aanpassen (een hardere wind kan beter te trotseren zijn met een bepaalde kite, afhankelijk van jouw vaardigheden).

Kitesurf vakanties

Wij hebben tevens een leuk artikel gepubliceerd met alles over kitesurfen, kitesurf vakanties en kitesurf reizen. Indien jij het leuk vindt om direct een kijkje te nemen met ons overzicht van de beste kitesurf vakanties, is dat natuurlijk ook helemaal goed. In beide gevallen leer je meer over de bestemmingen om te gaan kitesurfen, de periode waar je het beste kunt reizen en nog veel meer.

Kiten in Nederland

Nederland is een hele goede kite-bestemming met vele spots. Eigenlijk kan er gekite worden langs de hele kust en ook in het binnenland zijn er een aantal spots. Denk hierbij aan het Ijsselmeer, het Markermeer en ook op het Wolderwijd (bij Harderwijk) worden regelmatig kitesurfers gespot.

Wij hebben je (bijna) alles over kitesurfen voor beginners verteld, nu ligt de bal bij jou. Heel veel succes!

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!