Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.8 /5

Alles over Surfen in Frankrijk

SW Surfspot Frankrijk

Alles over Surfen in Frankrijk


Frankrijk is door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan gezegend met veel plaatsen waar je kunt surfen. De verschillende regio’s, plaatsen en stranden verschillen sterk. Zo heb je in het zuiden de mondaine plaatsen Biarritz en Hossegor, bevinden zich ten noorden van deze plaatsen allerlei leuke surfdorpen, maar kun je ook in het noorden van Frankrijk in de verlaten baaien van de Bretagne het water in. Pas wel goed op: de stroming kan sterk en verraderlijk zijn. Laat je dus door lokale bronnen goed informeren over hoe laat en waar je kunt surfen in Frankrijk.

Benieuwd naar alle surfvakanties in Frankrijk?

Over surfen in Frankrijk

Frankrijk is door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan gezegend met veel plaatsen waar je kunt surfen. De verschillende regio’s, plaatsen en stranden verschillen sterk. Zo heb je in het zuiden de mondaine plaatsen Biarritz en Hossegor, bevinden zich ten noorden van deze plaatsen allerlei leuke surfdorpen, maar kun je ook in het noorden van Frankrijk in de verlaten baaien van de Bretagne het water in. Pas wel goed op: de stroming kan sterk en verraderlijk zijn. Laat je dus door lokale bronnen goed informeren over hoe laat en waar je kunt surfen in Frankrijk.

Sunset surfing in Moliets

Geschiedenis van surfen in Frankrijk

Het surfen in Frankrijk begon toen de bekende Hollywood-schrijver Peter Viertel in 1956 een periode doorbracht aan de Baskische kust om te werken aan de film “The Sun also Rises”. Toen hij de golven van de Atlantische Oceaan zag bedacht hij zich geen moment en besloot hij om zijn surfboard uit Californië over te laten vliegen. Hij maakte snel vrienden met de lokale bevolking van Biarritz die snel werden aangestoken door de hobby van de filmmaker: surfen in Frankrijk was geboren!

Surfen in Frankrijk in het kort

  • Surfkampen in Frankrijk: langs de gehele kust (met name in het zuiden, dat moet gezegd worden) zijn er de leukste surfkampen te vinden. Benieuwd naar een overzicht? Bekijk dan direct alle surfkampen in Frankrijk.
  • Surfcondities: de Atlantische kust van Frankrijk biedt surfcondities van wereldformaat. Het is niet voor niets dat Hossegor één van de spots tijdens de prestigieuze World Surf League is.
  • Golven op ieder niveau: de brede zandstranden van Frankrijk herbergt een ongekend groot aantal surfspots, welke geschikt zijn voor surfers op ieder niveau.
  • Gunstige afstand: de relatief gunstige afstand vanaf Nederland en België maakt de Atlantische kust van Frankrijk tot een uitstekende keuze voor jouw surfvakantie.
  • Bruisende surfplaatsen: de grote aanwezigheid van surkampen, surfhostels en surfscholen in populaire surfstadjes als Mimizan, Biarritz en Mimizan heeft gezorgd voor een bruisend uitgaansleven.
  • Surfvakantie Aanbod: een heel groot voordeel van Frankrijk als keuze voor jouw surfvakantie is het ongekend grote aanbod aan surfkampen, surfhostels en surfscholen langs vrijwel de gehele kust.
  • Vervoer: De surfspots in het zuiden van Frankrijk zijn uitstekend te bereiken per auto of per bus. Daarnaast is het mogelijk om te vliegen op Biarritz en op Bordeaux, en kun je met een supersnelle trein naar Bordeaux. Keuze genoeg dus!

De beste surfspots van Frankrijk

Surfen in Moliets

Moliets is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste surfbestemmingen van Europa. Dat is niet zo gek, want het dorp combineert zeer goede golven met een bruisend uitgaansleven dankzij de aanwezigheid van een groot aantal restaurants en cafés. Om deze redenen is Moliets dan ook een zeer populaire bestemming geworden voor surfkampen.

Surfvakanties in Moliets

Goede keuzes voor jouw surfvakantie naar Moliets zijn:

(No) reviews yet

Dreamsea Surf Camp Moliets

Gem. 18 – 26 jaar oud. (Min. 16)
Beginners & intermediate
Mei – Sep
Vanaf € 249,- per persoon, incl. maaltijden
4.5 / 5 – 45 reviews

Dreamsea Glamping Moliets

Moliets, Frankrijk
Gem. 25 – 40 jaar oud. (Min. 21)
Beginners & intermediate
Mei – Sep
Vanaf € 180,- per persoon, incl. maaltijden
4.4 / 5 – 49 reviews

Star Surf Camp Moliets

Moliets, Frankrijk
Gem. 20 – 30 jaar oud. (Min. 18)
Beginners only
Mei – Sep
Vanaf € 219,- per persoon, incl. maaltijden
4.4 / 5 – 49 reviews

Star Surf Camp Deluxe Moliets

Moliets, Frankrijk
Gem. 23 – 38 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Mei – Sep
Vanaf € 319,- per persoon, incl. maaltijden
(No) reviews yet

Surfblend Family Moliets

Uitsluitend gezinnen
Beginners & intermediate
Gehele jaar
Vanaf € 749,- per gezin, boek extra’s
(No) reviews yet

Surfblend Surf Camp Moliets 16+

Gem. 16 – 25 jaar oud. (Min. 16)
Beginners & intermediate
Jun – Sep
Vanaf € 199,- per persoon, boek extra’s
(No) reviews yet

Surfblend Surf Camp Moliets 18+

Gem. 18 – 25 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Jun – Sep
Vanaf € 199,- per persoon, boek extra’s

Surfen in Vieux Boucau

Dit vakantieplaatsje bevindt zich nabij een meer dat uitkomt in de Atlantische Oceaan. Dit meer is precies de reden van de uitstekende kwaliteit van de golven in dit stadje. Veax Boucau is een zeer populaire plek voor beginnende surfers. Hier vind je dan ook een groot aantal surfkampen, waarvan wij de gaafste hebben uitgezocht.

Surfvakanties in Vieux Boucau

Goede keuzes voor jouw surfvakantie naar Vieux Boucau zijn:

4.9 / 5 – 17 reviews

SURFinn Vieux Boucau

Vieux Boucau, France
Gem. 24 – 39 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Mrt – Nov
Vanaf € 229,- per persoon, incl. maaltijden
/ 5 – reviews

Surfbase Vieux Boucau

Vieux Boucau, Frankrijk
Gem. 18 – 25 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Apr – Dec
Vanaf € 259,- per persoon, boek extra’s

Surfen in Biarritz

35 kilometer ten zuiden van Hossegor ligt Biarritz. Dit is de waarschijnlijk de bekendste surfbestemming van Frankfrijk. Biarritz is al eeuwenlang een zeer populaire badplaats waar het in de zomermaanden flink druk kan worden in het water. Het leuke aan Biarritz ten opzichte van bovenstaande plaatsen is dat het een grotere stad is en daarom meer te bieden heeft voor een breder publiek.

Het strand van Biarritz

Biarritz is tevens een populaire surfbestemming onder jongeren die een surfvakantie met het leren van Frans willen combineren. Lees meer over Frans leren en surfen in Biarritz.

Surfen in Hendaye

Ben je op een surftrip van Frankrijk naar Spanje? Vergeet dan zeker niet te stoppen bij Hendaye! Dit is het laatste plaatsje dat je tegenkomt voordat je de grens met Spanje overgaat. Hendaye is een middeleeuwse Baskische plaats, gelegen op een indrukwekkende locatie tussen de Pyreneeën en de Atlantische Oceaan. Hendaye kent twee stadskernen: het oude centrum, waar je veel winkels en restaurants vindt, en het strandgedeelte, waar het allemaal draait om watersport. Ook vind je een aantal hotels, restaurants en cafés in het modernere strandgedeelte. Gezamenlijk kent Hendaye zo’n 6 kilometer aan prachtige Baskische zandstranden, met een groot aantal uitstekende surfspots.

Surfen in Biscarrosse

Biscarrosse is een stadje gelegen op ongeveer een uur rijden vanaf Bordeaux. Dit eeuwenoude stadje bevindt zich bij meren, bossen en de oceaan, waardoor het al jarenlang een zeer populaire bestemming is onder watersportliefhebbers. Ook beschikt Biscarrosse over een aantal bezienswaardigheden waardoor het ook voor de culturele reiziger een aantrekkelijke bestemming is.

Surfen in Mimizan

Een zeer populaire bestemming om te surfen in Frankrijk is Mimizan. Het stadje ligt aan de Atlantische Oceaan en kenmerkt zich door brede zandstranden, hoge duinen en een gezellige dorpskern. Voor de kust van Mimizan ligt een zandbank waardoor er perfecte golven op het strand van Mimizan rollen! Deze surfbestemming is een zeer goede keuze om te (beginnen met) surfen in Frankrijk vanwege het grote aanbod van surfscholen, surfkampen, goede golven en een uitstekende sfeer. De surfspots van Mimizan zijn niet moeilijk te vinden. Je vindt de surfspots aan weerzijde van waar de rivier uitmondt in zee.

Surfen in Carcans

Dit dorpje bevindt zich op slechts 50 minuten afstand van Bordeaux en is omgeven door een prachtige, bosrijke omgeving. Carcans ligt tussen het grootste zoetwatermeer van Frankrijk en de Atlantische Oceaan, waarmee het een uitstekende vakantiebestemming is voor de sportieve reiziger. De Atlantische Oceaan leent zich fantastisch voor surfen en bodyboarden, en op het meer wordt veel gezeild, gekanood en geSUPt.

Surfen in Hossegor

Hossegor wordt ook wel de “surfhoofdstad van Europa” genoemd. Waar Mimizan en Moliets geschikte plaatsen zijn voor zowel beginnende als gevorderde surfers, is Hossegor vooral populair onder ervaren surfers. De tubes van Hossegor zijn legendarisch en staan op ieder lijstje van iedere fanatieke surfer. Dit stadje ligt op zo’n 34 kilometer ten zuiden van Moliets en staat bekend als de nummer 1 surfspot van Frankrijk. Ook in Hossegor hoef je je s’avonds en ‘s nachts niet te vervelen. Er zijn genoeg restaurants, cafés en nachtclubs te vinden in Hossegor.

Surfen in St. Girons

Ruim 35 kilomter ten zuiden van Mimizan, diep verschilen in het bos, bevindt zich het bekende surfdorp St. Girons. Evenals Mimizan is ook St. Girons een zeer geschikte surfbestemming voor zowel beginnende als gevorderde surfers. De bijzondere ligging, midden in de natuur, maakt St. Girons een unieke plek om te surfen in Frankrijk. De surfspots van St. Girons bevinden zich aan de 12 kilometer lange zandstranden van het dorp. Het lange strand met de vele surfspots zorgt ervoor St. Girons geschikt is voor surfers op ieder niveau.

Le-pin-Sec-beach
Het strand van Le Pin Sec

Le Pin Sec is een piepklein stadje aan de Atlantische kust van Frankrijk, en ligt op zo’n anderhalf uur rijden ten noorden van Bordeaux. Le Pin Sec heeft jaren in de schaduw gestaan van bekende surfspots als Mimizan en Moliets, maar heeft de laatste jaren een flinke inhaalslag gemaakt. Er zijn steeds meer surfkampen bijgekomen op de campings van Le Pin Sec, waarmee Le Pin Sec ondertussen is uitgegroeid tot een van de populairste surfspots van Frankrijk.

Surfen in Lacanau

Lacanau neemt een bijzondere plek in de Europese geschiedenis van het surfen in. Hier werd namelijk in 1979 de allereerste internationale surfcompetitie van Europa georganiseerd. Dit evenement heeft een enorme invloed gehad om de popularisering van het surfen in Europa. Tegenwoordig is Lacanau nog steeds één van de populairste surfbestemmingen van Frankrijk. Je vindt de surfspots van Lacanau vespreid over 6 stranden. Deze diversiteit zorgt ervoor dat surfers op ieder niveau aan hun trekken komen in Lacanau.

Surfen in Quiberon

Quiberon is een schiereiland, gelegen in het zuiden van Bretagne. Het schiereiland is een populaire vakantiebestemming onder de Franse bevolking, dankzij de warme golfstroom, een heerlijk klimaat en kraakhelder zeewater. Ook vind je indrukwekkende rotsformaties op de stranden van Quiberon. De westkust van het eiland ligt aan de open Atlantische Oceaan, waar het flink tekeer kan gaan! Let op: het water kan in de zomermaanden flink druk worden.

Veelgestelde vragen over surfen in Frankrijk

Wat is de leukste plek om te surfen in Frankrijk?

De leukste plekken om te surfen in Frankrijk vind je langs de Atlantische Oceaan in het zuidwesten. Langs grofweg tussen Bordeaux en de Spaanse kust vind je tal van fantastische surfspots. De populairste bestemming onder jongeren is Moliets, hier vind je een groot aantal verschillende surfkampen waar jongeren vanuit heel Europa naar Moliets trekken voor een geweldige surfvakantie.

Wat is de beste tijd om te surfen in Frankrijk?

In Frankrijk kun je het gehele jaar fantastische surfen. Voor beginnende surfers raden wij echter de zomermaanden juli en augustus aan. In de lente, winter en herfst kunnen de golven namelijk heel hoog worden. In de zomermaanden blijven de golven over het algemeen wat lager, waardoor beginnende surfers de basis van het surfen goed onder de knie kunnen krijgen.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!