Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.8 /5

Alles over surfen in Portugal

SW Surfspot Portugal

Alles over surfen in Portugal


Portugal ligt langs de gehele lengte aan de Atlantische Oceaan. Hierdoor zijn er surfspots in overvloed in dit prachtige Zuid-Europese land. De verscheidenheid aan surfspots is zeer groot, en surfers van ieder niveau kunnen absoluut terecht in hét surfwalhalla van Europa. Het is niet voor niets dat hier het wereldrecord surfen op de hoogste golf is gevestigd door de Amerikaan Garrett McNamara. Maar ook beginnende surfers kunnen uitstekend terecht in Portugal. Naast uitstekende surfcondities kent Portugal een heerlijk klimaat, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en heerlijk eten en drinken. Kortom: een fantastische bestemming voor jouw surfvakantie!

Eerder schreven we al over ons fantastische verblijf bij het Gota d’Agua Surf House, gelegen direct onder Lissabon.

Surfen in Portugal in het kort

  • Surfspots: Portugal ligt langs de hele kust aan de Atlantische Oceaan. Surfers vanuit alle winstreken trekken naar Portugal voor een aantal van de allerbeste surfspots ter wereld.
  • Gunstige prijzen: aan de Atlantische kust van Portugal liggen de prijzen van bijvoorbeeld eten, drinken en accommodatie vaak een stuk lager dan in andere delen van Europa.
  • Klimaat: het Portugese klimaat is zacht, zonnig en daarmee zeer aangenaam voor verschillende soorten vakanties. Vooral in de zomermaanden valt er in heel Portugal zeer weinig neerslag.
  • Eten en Drinken: een surfvakantie in Portugal is natuurlijk niet compleet zonder de lokale keuken te hebben geprobeerd. Iedere regio heeft haar eigen, heerlijke specialiteiten.
  • Aanbod surfvakanties: de uitstekende Portugese golven hebben ertoe geleid dat er ieder jaar surfers vanuit de hele wereld naar Portugal trekken. Hierdoor is het aanbod van surfvakanties flink toegenomen.
  • Bijzondere steden: aan de Portugese kust vind je een aantal eeuwenoude, prachtige steden. De bekendste stad is uiteraard Lissabon, maar ook Porto is absoluut de moeite waard.
De zonsondergang bij Ericeira

Over surfen in Portugal

Portugal ligt langs de gehele lengt aan de Atlantische Oceaan. Hierdoor zijn er surfspots in overvloed in dit prachtige Zuid-Europese land. De verscheidenheid aan surfspots is zeer groot, en surfers van ieder niveau kunnen absoluut terecht in hét surfwalhalla van Europa. Het is niet voor niets dat hier het wereldrecord surfen op de hoogste golf is gevestigd door de Amerikaan Garrett McNamara. Maar ook beginnende surfers kunnen uitstekend terecht in Portugal. Naast uitstekende surfcondities kent Portugal een heerlijk klimaat, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en heerlijk eten en drinken. Kortom: een fantastische bestemming voor jouw surfvakantie!

Geschiedenis van Surfen in Portugal

De vroegste melding van één van de voorlopers van het surfen in Portugal was in 1946, toen in Portugal de eerste “Bodysurf club” werd opgericht. De leden van deze cub bewogen liggend voor op kurken boards. Het hedendaagse surfen in Portugal begon in de late jaren ’50 of begin jaren ’60. Er werden surfboard gekocht uit Biarritz, op dat moment hét centrum van het surfen in Europa. Over het algemeen wordt een surfer genaamd Pedro Lima gezien als de stamvader van de Portugese surfers.

De beste surfspots in Portugal

Het strand van Sagres

Surfen in Praia de Galé

Het prachtige stand Praia de Galé bevindt zich op zo’n anderhalf uur rijden ten zuiden van Lissabon. Het is een uitstekende surfspot temidden van prachtige natuur. Dit is een uitstekende surfspot om in korte tijd zoveel mogelijk progressie te boeken. Midden aan de ongelofelijk mooie kustlijn vind je dit prachtige surfkamp, met ook een super deluxe Glamping optie.

Surfvakanties in Praia de Galé

4.2 / 5 – 210 reviews

Dreamsea Surf Camp Alentejo

Praia Galé, Portugal
Gem. 18 – 28 jaar oud. (Min. 16)
Beginners only
Mei – Sep
Vanaf € 269,- per persoon, incl. maaltijden
4.2 / 5 – 210 reviews

Dreamsea Glamping Plus Alentejo

Alentejo, Portugal
Gem. 25 – 50 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Mei – Okt
Vanaf € 349,- per persoon, incl. maaltijden

Surfen in Peniche  

Dit is één van de bekendste surfspots van Portugal. Het oorspronkelijke vissersdorp bevindt zich op zo’n twee uur rijden ten zuiden van Oporto. Peniche is gelegen op een schiereiland, waardoor zich rondom Peniche diverse stranden bevinden waar je heerlijk kunt surfen. Echt los gaat het in de wintermaanden. Naast diverse surfspots is Peniche een authentiek Portugees vissersdorp, waar het heerlijk vertoeven is in de zomermaanden en ook de cultuurliefhebber aan zijn trekken zal komen.

Sunset Surfing

Surfen in Sagres  

Sagres, ofwel het ‘meest zuidwestelijke puntje van het vasteland van Europa, ligt op het uiterste puntje van Portugal, waardoor het eeuwenlang een zeer strategische plek is geweest voor de Portugese zeevaarders. Sagres is dan ook onlosmakelijk verbonden met de ontdekkingsreizen van Portugal in de 15e eeuw. Er is dan ook een aantal zeer interessante culturele bezienswaardigheden te zien.

Surfen in Ericeira  

‘Het eerste surfreservaat van Europa.’ Ericeira is het enige officiële surfreservaat van Europa, en dat is niet voor niets! De belangijksre reden dat deze surfspot officieel is benoemd tot surfreservaat is dat veel verschillende typen surfspots op korte afstand van elkaar liggen. Daarnaast biedt Ericeira een van de meest consistente golven ter wereld.

Het dorpje zelf is met zijn typische, witte huisjes anzichtkaart-waardig, wat ideaal is, want de golven zijn zeker om over naar huis te schrijven. De echte surfspots liggen rondom het dorp. Ten noorden van Ericeira ligt Ribeiro D’ilhas, ten zuiden vind je Foz de Lizandro.

Surfvakanties in Ericeira

4.8 / 5 – 66 reviews

Rapture Surf Camps Ericeira

Ericeira, Portugal
Gem. 20 – 40 jaar oud. (Min. 18)
Alle surfniveau’s, incl. beginners
Gehele jaar
Vanaf € 495,- per persoon, incl. maaltijden

Surfen rondom Porto

Surfen in Porto

Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal en tevens een belangrijke havenstad. Zowel in als rondom deze Noord-Portugese stad kun je tevens uitstekend surfen. De belangrijkste surfspot van Porto is Matasinhos, een uitstekende surfspot voor surfers op ieder niveau. Porto is een ideale keuze wanneer je naast surfen ook op zoek bent naar een breed cultureel en culinair aanbod tijdens je surfvakantie.

Surfvakanties rondom Porto

5 / 5 – 33 reviews

Estela Surf Hostel

Estela (Porto), Portugal
Gem. 20 – 40 jaar oud. (Min. 18)
Alle surfniveau’s, incl. beginners
Gehele jaar
Vanaf € 400,- per persoon, incl. surfles & maaltijden
/ 5 – reviews

Surf House Torreira

Torreira, Portugal
Gem. 27 – 45 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Jul – Aug
Vanaf € 345,- per persoon, incl. maaltijden

 Surfen in Odeceixe

Een populair surfdorp in het zuiden is het prachtige, veelgeprezen Odeceixe. Het strand van Odeceixe wordt gezien als één van de mooiste stranden van Europa. De sfeer in het dorpje wordt vaak omschreven als laid-back en relaxed. Twee sleutelelementen voor een heerlijke surfvakantie dus!

Surfen rondom Lissabon

Lissabon is de hoofdstad en tevens grootste stad van Portugal. Deze stad ligt op het punt waar een grote rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan, en heeft ongelooflijk veel te bieden aan een breed publiek. Zo vind je talloze restaurants en barretjes in het bruisende centrum, en ook de natuur rondom de hoofdstad is meer dan de moeite waard.

Surfen bij een van de stranden bij Lissabon

Lissabon is omringd door surfspots. Hier surfen veel locals, dus de spots kunnen flink druk worden, vooral in de weekenden. Bekende surfspots rondom Lissabon zijn Carcavelos, Caparica, Bolina en Monte Estoril.

4.9 / 5 – 177 reviews

Gota d’Agua Caparica

Costa da Caparica, Portugal
Gem. 21 – 45 jaar oud. (Min. 18)
Alle surfniveau’s, incl. beginners
Gehele jaar
Vanaf € 389,- per persoon, incl. surfles & maaltijden
(No) reviews yet

Kids Surf Camp Gota Dagua

Gem. 12 – 18 jaar oud. (Min. 12)
Alle surfniveau’s, incl. beginners
Jul – Aug
Vanaf € 495,- per persoon, incl. surfles & maaltijden
5 / 5 – 158 reviews

Free Spirit Surf House Cascais

Cascais, Portugal
Gem. 23 – 45 jaar oud. (Min. 10)
Alle surfniveau’s, incl. beginners
Gehele jaar
Vanaf € 275,- per persoon, incl. surfles
4.6 / 5 – 41 reviews

Surf Cascais Surf Villa

Cascais, Portugal
Gem. 18 – 45 jaar oud. (Min. 18)
Alle surfniveau’s, incl. beginners
Gehele jaar
Vanaf € 225,- per persoon, incl. surfles & maaltijden

In Lissabon kun je ook heel goed Portugees leren, uiteraard ook in combinatie met surfen.

Surfen in Nazaré

Nazaré is één van de beroemdste surfspots wereldwijd. Hier is namelijk het wereldrecord “Big Wave Surfing” gevestigd door de Amerikaanse Big Wave Surfer Garrett McNamara. De reden dat golven hier deze enorme hoogte kunnen bereiken komt door een zeer diepe kloof die hier vlak voor de kust ligt. In combinatie met de juiste storm kunnen hier monstergolven ontstaan. Deze monstergolven ontstaan voornamelijk in de wintermaanden.

Leuk weetje: Garrett McNamara ziet Nazaré als zijn tweede thuis. Hij is zelfs getrouwd op het strand Praia do Norte bij de vuurtoren.

Surfen in Madeira

Naast het vasteland van Portugal kent dit land nog een aantal eilanden in de Atlantische Oceaan. Eén daarvan is het prachtige Madeira. Vanwege de open ligging, in het midden van de Atlantische Oceaan, ontvangt dit eiland flinke golven. Madeira is dan ook niet geschikt voor beginnende surfers, het is vooral een “big wave” spot.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!