Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.8 /5

Alles over surfen in Spanje

SW Surfspot Spanje

Alles over surfen in Spanje


Wie denkt aan Spanje denkt wellicht aan paella, stierenvechten en lange zwoele nachten. Spanje is al sinds jaar en dag een zeer populair vakantieland onder Nederlanders. Het heerlijke klimaat, goed eten, een bruisend uitgaansleven en een breed cultureel aanbod maken Spanje een vakantieland dat voor iedereen wat te bieden heeft. Maar zoals je gewend bent, zullen wij ons richten op surfen in Spanje.

Over surfen in Spanje

Net als Frankrijk beschikt Spanje over een lange Atlantische kustlijn, die in tegenstelling tot in Frankrijk voornamelijk naar het noorden is gericht in plaats van naar het westen. In het zuidwesten, tussen Portugal en de straat van Girbraltar zijn ook enkele goede surfbestemmingen te vinden. Verder behoren de Canarische Eilanden natuurlijk ook tot Spanje, waar veel stranden zijn waar goed gesurft kan worden. Er zijn echter veel rotsen, waardoor beginners hun geluk op de paar stranden moeten zoeken waar de lava en riffen geen probleem vormen.

De baai van San Sebastian

Geschiedenis van Surfen in Spanje

Eén van de eerste echte Spaanse surfers was Jesus Fiochi. Hij kwam in aanraking met de surfsport in 1962, in het vlak over de Spaans-Franse grens liggende Bayonne (vlakbij Biarritz). Het verhaal gaat dat hij een surfboard kocht in Bayonne, maar om indruk te maken schuurde hij het Franse logo van het surfboard, om de indruk te wekken dat het surfboard uit Australië kwam. Fiochi naam zijn board mee naar Cantabrië, waarmee het strand Sardinero Playa bij Santander de eerste échte surfspot van Spanje werd. Spoedig werd Fianchi gevolgd door een groot aantal andere surfers.

Surfen in Spanje in het kort

  • Surfcondities: de Atlantische kust van Spanje biedt surfcondities van wereldformaat. Bovendien is er een zeer grote diversiteit aan surfspots, waardoor surfers op ieder niveau in Spanje terechtkunnen.
  • Gunstige prijzen: aan de Atlantische kust van Spanje liggen de prijzen van bijvoorbeeld eten, drinken en accommodatie vaak een stuk lager dan in andere delen van Europa.
  • Gunstige afstand: de steden aan de Atlantische kust zijn eenvoudig, snel en relatief goedkoop te bereiken vanuit Nederland en België. Dit maakt Spanje tot een uitstekende keuze voor jouw surfvakantie!
  • Klimaat: vooral in het zuiden van Spanje, maar ook op de Canarische Eilanden, heerst een heerlijk klimaat. Het weer in plaatsen als Cadiz, Tarifa en Corralejo zijn het hele jaar heerlijk.
  • Surfvakantie aanbod: in Spanje bevindt zich een groot aantal surfscholen, surfkampen en surfhostels. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er is altijd wel een surfschool die bij jou past!
  • Eten en drinken: een surfvakantie in Spanje is natuurlijk niet compleet zonder de lokale keuken te hebben geprobeerd. Iedere regio heeft haar eigen, heerlijke specialiteiten.

De beste surfspots van Spanje

Surfen in San Vicente / Oyambre

Deze Cantabrische surfdorpjes zijn zeer populaire surfspots voor beginnende tot intermediate surfers. Hier vind je het gehele jaar door cleane golven die uitstekend geschikt zijn om veel progressie te boeken in relatief korte tijd. Rondom deze surfspot vind je dan ook een groot aantal surfscholen en surfkampen.

Star Surf Camp in Oyambre

Surfvakanties rondom Oyambre

Goede keuzes voor jouw surfvakantie naar deze regio zijn:

3.9 / 5 – 23 reviews

Star Surf Camp Oyambre

Oyambre, Spanje
Gem. 20 – 35 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Mei – Sep
Vanaf € 249,- per persoon, incl. maaltijden
(No) reviews yet

Dreamsea Glamping Cantabrië

Gem. 22 – 38 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Mei – Sep
Vanaf € 349,- per persoon, incl. maaltijden

Surfen in Cadiz

De oudste stad van Europa ligt op een schiereiland dat uitsteekt in de Atlantische Oceaan. Op het uiterste puntje van dit schiereiland tref je de oude, ommuurde stad van Cadiz. Cadiz kent een lang zandstrand dat uitstekende surfcondities biedt voor beginnende surfers. Ook vind je nog een aantal uitstekende surfspots in de buurt van Cadiz, zoals het hippie-plaatsje el Palmar of het karakteristiek witte Conil de la Frontera.

Het centrum van Cadiz

Cadiz is een uitstekende keuze om Spaans leren te combineren met surfen.

Surfen in Mundaka

 Deze spot bevindt zich op zo’n 40 kilometer van Bilbao en wordt internationaal gezien als een walhalla voor surfers. Al in de jaren 60 werd er gesurft op deze spot, en nog altijd wordt Mundaka gezien als de beste surfspot van Spanje. Het is dan ook niet vreemd dat de Mundaka Pro, die ieder jaar in oktober wordt georganiseerd, deel uitmaakt van de Billabong Pro.

Surfen in La Coruna

Het eeuwenoude La Coruña is al jaren een van de belangrijkste steden van Galicië, in het noorden van Spanje. De stad kent met Riazor een 1,5 kilometer lang zandstrand dat recht aan de kust van de stad ligt, en waar prachtige golven tegen het strand op rollen. Het leven in La Coruña speelt zich voor een heel groot gedeelte af rondom Riazor.

Surfen in Loredo & Somo

Loredo en Somo zijn twee surfstadjes die zich vlakbij de Cantabrische hoofdstad Santander bevinden. Het surfstrand Playa de Somo y Loredo, waar beide stadjes zich aan bevinden, staat wereldwijd bekend als een van de beste surfspots om te leren surfen. De golven zijn hier zeer consistent, maar worden nooit heel hoog vanwege de ligging van de baai.

Surfen in Loredo

Surfvakanties in Loredo

Een uitstekende keuze voor jouw surfvakantie in Loredo is:

4.4 / 5 – 365 reviews Escuela Cantabra de Surf

Escuela Cantabra de Surf

Somo, Spanje
Gem. 25 – 40 jaar oud. (Min. 18)
Alle surfniveau’s, incl. beginners
Gehele jaar
Vanaf € 179,- per persoon, incl. surfles

Surfen in Zarautz

Dit surfdorp bevindt zich op zo’n 20 kilometer van San Sebastian. Zarautz ligt aan één van de langste zandstranden van de Baskische kust. Het dorpje is één van de populairste surfdorpen van Spanje, vanwege het bruisende uitgaansleven, het prachtige strand en zeer goede, consistente golven. Het is dan ook geen verrassing dat er veel surfkampen te vinden zijn in Zarautz. Surfen in Spanje op zijn best!

Het strand van Zarautz

Surfvakantie in Zarautz

Een uitstekende keuze voor een surfvakantie in Zarautz is:

3.9 / 5 – 401 reviews

Surfblend Surf Camp Zarautz

Zarautz, Spanje
Gem. 19 – 25 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Jun – Sep
Vanaf € 199,- per persoon, boek extra’s

Surfen in Conil / El Palmar  

Terug naar het vasteland van Spanje. Dit keer naar zuiden wel te verstaan. Want ook in het zuiden zijn surfspots te vinden. Deze surfspots bevinden zich tussen de Portugese grens en Gibraltar. De beste spots bevinden zich rondom het dorp Conil de la Frontera, gelegen in het hart van Andalusië.

Surfen in Tenerife / Lanzerote  

Het noorden van Lanzarote kent één van de meest beruchte surfspots van Europa. Een aantal surfers beschouwt deze spot als “the Europen Pipeline”, vanwege de overeenkomsten met de beroemde surfspot op Hawaii. De beste tijd om hier te surfen is in het najaar en de winter.

Ook op Tenerife kun je heel goed surfen, met enkele surfspots van wereldkwaliteit. Aan de westkant van het eiland vind je bijv. de spot Playa Martianez, in het stadje Puerto de la Cruz. Als je Spaans wilt leren op de Canarische eilanden is dit the place to be. Voor meer informatie over Spaans leren op Tenerife klik je hier.

Het strand bij Puerto de le Cruz in Tenerife

Surfen in Rodiles

Het strand van Rodiles, gelegen in Asturias, is te bereiken na een wandeltocht door een bos vol pijnbomen. Eenmaal aangekomen op het strand wacht je een gouden strand met uitstekende, krachtige golven. Het surfen in Rodiles is te vergelijken met het surfen in Mundaka. Let wel op: Rodiles is alleen geschikt voor ervaren surfers, omdat de golven wel 100 meter kunnen doorrollen.

Surfen in San Sebastian

Net over de Frans – Spaanse grens, aan de Atlantische Oceaan, ligt de stad San Sebastian (Donostia voor de Basken). San Sebastian neemt een zeer belangrijke rol in de Baskische cultuur in. Deze stad is een ideale plaats om aan te doen tijdens een surfvakantie in Spanje vanwege de veelzijdigheid die de stad te bieden heeft. Zo kent de stad een beroemde eetcultuur, talloze restaurants en cafés en een breed cultureel aanbod. Ook komt de bekende voetbalclub Real Sociedad uit deze stad. San Sebastian is dus zeer geschikt als je meer zoekt dan slechts het surfen in Spanje. Let wel op: het kan vooral in de zomer zeer druk worden op de stranden van San Sebastian.

San Sebastian is een uitstekende keuze om Spaans leren te combineren met surfen.

Surfen op Fuerteventura  

Van het noorden van Spanje verleggen we onze aandacht naar de Canarische Eilanden. Naar Corralejo, gelegen op Fuertaventura, in het bijzonder. Deze surfspot, ook wel het Hawaii van Europa genoemd, ligt op het noordelijke deel van het Canarische eiland Fuertaventura. Een surfvakantie op Fuertaventura biedt gegarandeerd een heerlijk klimaat en goede golven. Dit is een ideale surfbestemming om in de winter aan te doen vanwege het zachte klimaat en de zeer goede golven. Corralejo is een uitstekende keuze om Spaans leren te combineren met surfen.

Surfing in Fuerteventura

Ook heb je aan de andere kant van het eiland El Cotillo liggen, waar je bijv. het Star Surf Camp in Fuerteventura kunt bezoeken.

Surfen in Noja

Ook Noja ligt aan de Noord-Spanse kust, vlakbij de Spaanse stad Santander. Noja staat bekend als de meest constante surfspot van Spanje. Zo goed als alle plekken rondom Noja zijn geschikt om te surfen. Je zult niet vaak naar het stadje Noja hoeven te gaan, want rondom het centraal gelegen Ris Beach bevinden zich veel bars en restaurants.

Surfen in Punta Galea  

Punta Galea is een baai dat zich bevindt tussen Getxo en Sopelana, vlak voor de kust bij Bilbao. Hier vind je een bekende big wave spot waar regelmatig big wave surfwedstrijden worden georganiseerd.

Surfen in Pantin

Deze surfspot vind je iets ten noorden van A Coruna. De beste tijd om te surfen in Pantin is tussen oktober en april, echter ook in de zomermaanden vinden veel beginnende en intermediate surfers hun weg naar de Atlantische kust van Spanje te vinden. Pantin is een beroemde surfspot in Spanje, omdat hier jaarlijks een zeer belangrijke surfwedstrijd wordt georganiseerd, de Pantin Classic Galicia Pro.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!