Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Alles over Surfen in Zuid-Afrika

SW Surfspot Zuid Afrika

Alles over Surfen in Zuid-Afrika


33° 55′ S, 18° 27′ E

Zuid-Afrika is razend populair onder reizigers over de hele wereld. En niet zonder reden. Zuid-Afrika wordt vaak het land van uitersten genoemd. In het zuiden van Afrika vind je een prachtige natuur, bruisende wereldsteden, twee machtige oceanen en een diversiteit aan mensen die ongeëvenaard is. Het zuidelijk gelegen Kaapstad wordt wereldwijd beschouwd als één van de meest bijzondere reisbestemmingen ter wereld. Kaapstad herbergt een unieke mix van de bijzondere tafelberg, een grote moderne stad, de oceaan, de diversiteit aan mensen en de natuur om de hoek. Het is dan ook geen verrassing dat zeer veel internationale studenten, vrijwilligers en stagiaires ervoor kiezen om voor een langere periode in Kaapstad te verblijven.

Surfen in Zuid-Afrika in het kort

Surfspots

De lange kustlijn van Zuid-Afrika aan zowel de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan herbergt een groot aantal surfspots. Deze surfspots variëren van grootstedelijke stranden tot verlaten baaien. Voor ieder wat wils dus!

Bevolking

De bevolking van Zuid-Afrika bestaat uit een zeer interessante mix van mensen. De grote diversiteit onder de Zuid-Afrikaanse bevolking heeft ertoe geleid dat er momenteel 11 (!) officiele talen worden gesproken in dit prachtige land.

Natuur

Zuid-Afrika is een land van ongekende schoonheid. Je vindt hoge bergen, uitgestrekte graslanden, droge woestijnen, prachtige stranden en natuurlijk een dierenrijk die bijna ongeëvenaard is.

Engels studeren

Zoals eerder vermeld, worden er 11 officiële talen gesproken in Zuid-Afrika. Engels is echter de taal die iedere Zuid-Afrikaan uitstekend beheerst. Zuid-Afrika is dan ook een uitstekende keuze om een tijdje je Engels te verbeteren.

Wereldsteden

Naast haar ongekende natuur vind je in Zuid-Afrika een aantal bruisende wereldsteden. Kaapstad staat erg hoog op de bucket list van veel reizigers, maar ook Johannesburg is tegenwoordig hip en happening.

Vrijwilligerswerk

Helaas leeft een groot gedeelte van de Zuid-Afrikaanse bevolking in armoede. In grote delen van het land vechten mensen dagelijks tegen de armoede. Jij hebt de mogelijkheid om kansarme kinderen een steuntje in de rug te geven.

De beste surfspots van Zuid-Afrika

Surfen in Muizenberg

Muizenberg is een buitenwijk van Kaapstad, gelegen aan de zogenaamde False Bay. Dit is dé surfspot waar een groot deel van de Capetonians (inwoners van Kaapstad) heeft leren surfen. De goede kwaliteit van de golven wordt veroorzaakt door een grote zandbank voor de kust van het strand. Wil je hier surfen? In Muizenberg tref je een aantal zeer goede surfshops en surfscholen, het is dus geen probleem om gear te kopen of huren en lessen nemen kan er ook. Bovendien is dit een ideale surfspot voor beginnende tot intermediate surfers.

Het strand van Muizenberg

Surfen in Stilbaai

Stilbaai staat ook bekend als “the bay of sleeping beauty” en is een klein dorp dat vlakbij het begin van de Garden Route ligt. De afstand vanaf Kaapstad bedraagt ongeveer vier uur met de auto. Deze prachtige baai biedt beruchte golven, die je vaak deelt met dolfijnen of zeehonden. Let wel op: veel surfspots in en rondom Stilbaai kennen een rotsige ondergrond. De golven zijn zodoende vooral geschikt voor meer ervaren surfers.

Surfen in Jeffreys bay

Naar aanleiding van de hierbovengenoemde documentaire trokken surfers vanuit de hele wereld naar Cape st. Francis om te surfen op deze wereldberoemde golven. Het duurde echter niet lang voordat deze surfers nog betere golven vonden in het nabij gelegen Jeffrey’s Bay. Tegenwoordig wordt Jeffrey’s Bay gezien als één van de allerbeste surfspots ter wereld. Dit is dan ook één van de stops van de zeer prestigieuze World Surf League. In de loop der jaren is J’Bay uitgegroeid tot een echt surfparadijs, waar je een enorm aantal surf camps, surf hostels, surfshops en scholen vindt.

Surfen in Jeffrey’s bay

Surfen in Kommetjie

Kommetjie (wordt uitgesproken als Kommekie) is een klein plaatsje ten zuiden van Kaapstad. Het ligt ongeveer halverwege Cape Peninsula, het schiereiland waar Kaapstad zich ook bevindt. Hier vind je een breed zandstrand waar krachtige golven uit de Atlantische Oceaan tegenop rollen. Met de juiste omstandigheden kunnen hier enorme golven ontstaan. Let wel op: het water van de Atlantische Oceaan is hier zeer koud vanwege smeltwater van Antarctica. Zorg dus dat je een goed wetsuit meeneemt!

Surfen in Mossel bay

Mossel Bay, of Mosselbaai, is een populaire kustplaats aan de Garden Route. In dit stadje vind je twee bekende surfspots met de namen “Inner pool” en “Outer pool”. Met eb moet je bij Outer Pool zijn, waar de golven snel en krachtig worden. Wanneer het vloed is, is Inner Pool de meest geschikte keuze. Hier zijn de golven vetter en langzamer. De Outer Pool en de Inner Pool wordt gescheiden door de beruchte “Peanut Butter Rock.” Deze rots zorgt voor een prachtig gezicht voor zowel surfers als toeschouwers.

Mossel bay

Surfen in Mdumbi

Het prachtige Mdumbi is één van de beste surfspots van de oostkust van Zuid-Afrika in een prachtige, echt Afrikaanse omgeving. Mdumbi bevindt zich in de Transkei, wat een zogenaamd “thuisland” was tijdens de apartheid. Een thuisland was een  zelfstandig gebiedsdeel binnen de grenzen van Zuid-Afrika dat aan de zwarte bevolkingsgroepen werd toegewezen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Transkei aanvoelt als een heel andere wereld dan de meeste, meer modernere plaatsen in Zuid-Afrika. Hier voelt Zuid-Afrika echt als Afrika. De kwaliteit van de golven van Mdumbi wordt veroorzaakt door een rivier die hier uitkomt in de Indische Oceaan.  Als je gelukt hebt, deel je deze fantastische golven met een groep dolfijnen. Rondom het strand van Mdumbi vind je een aantal eco-lodges waar toerisme wordt gecombineerd met duurzame ontwikkeling van de (arme) regio.

Surfen in Victoria Bay

Victoria Bay (Victoriabaai) is een kustplaatsje dat zich bevindt in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het plaatsje ligt langs de populaire Garden Route, tussen George en Wilderness, en Victoria Bay kent een groot aantal vakantieparken en campings. Victoria Bay kent verder uitstekende golven en is daarmee een populaire bestemming voor surfers, er worden bovendien ook regelmatig wedstrijden georganiseerd. Leuk om te weten: De bekende professionele surfster Bianca Buitendag heeft hier leren surfen!

Surfen in Cape st. Francis

Cape st. Francis is een stadje aan de zuidkust van Zuid-Afrika. Het is een populaire badplaats vanwege haar prachtige stranden en uitstekende golven. Het stadje heeft een zeer belangrijke rol in de reputatie van Zuid-Afrika als één van de beste surfbestemmingen ter wereld. Dit komt omdat de golven van Cape st. Francis zijn “ontdekt” tijdens de opnames van de wereldberoemde surfdocumentaire “Endless Summer” uit 1966, waarin een groep surfers reist over de wereld om de beste, onontdekte surfspots te vinden.

Surfen in Durban

Durban is een stad aan de oostkust van Zuid-Afrika. Het is een zeer populaire vakantiebestemming vanwege het heerlijke, subtropische klimaat en de prachtige stranden. Vooral tijdens de zomer trekken veel mensen uit Johannesburg richting Durban om van deze stranden te genieten. Deze stad wordt gezien als dé surfhoofdstad van Zuid-Afrika. Langs de gehele breedte van de stad vind je een groot aantal surfspots waar surfers op ieder niveau het gehele jaar kunnen surfen.

Surfen in Durban

Engels leren en surfen in Kaapstad

Hoe zou jij het vinden om Engels leren en surfen te combineren in Kaapstad? Wereldwijd wordt deze stad gezien als één van de gaafste reisbestemmingen vanwege de eindeloze mogelijkheden die deze stad te bieden heeft. Waarschijnlijk is er geen stad ter wereld waar zoveel samenkomt: een bruisende wereldstad, een schitterende natuur, de eindeloze Atlantische Oceaan en een zeer diverse, tolerante bevolking.

In Kaapstad werken wij samen met een zeer gerenommeerd taalinstituut, dat meerder malen is genomineerd voor “beste Engelse taalschool van het zuidelijke halfrond.” De school heeft een internationale omgeving en social responsibility hoog in het vaandel staan.

Geïnteresseerd in een surf- en taalreis naar Kaapstad? Lees meer!

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen