Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

11.000 kg aan afval verzameld tijdens Beach Clean Up Tour

SW Sustainable Nederland

11.000 kg aan afval verzameld tijdens Beach Clean Up Tour


Gisteren, op 15 augustus, vond in Zandvoort de feestelijke afsluiting van de Boskalis Beach Clean Up Tour 2019 plaats. En ook deze editie was er weer eentje om in te lijsten. De laatste etappes voor route Noord en route Zuid kwamen allbei in Zandvoort aan Zee uit, waar ze werder opgewacht door de organisatie en een leuke DJ. De kitesurfers op de achtergrond maakten dit beeld compleet. SurfaWhile was erbij!

Veel afval, met name van schepen en bedrijven

Elk jaar weer wordt er van alles van het strand geraapt door de honderden vrijwilligers die zich inzetten voor een schone zee. Filters van sigaretten, single-use plastic (waarom?!) en ballonnen liggen letterlijk overal. Maar hetgeen het meeste wordt gevonden, is vispluis (zie foto onder, afbeelding midden-boven). Dit is een product wat echt verbannen zou moeten worden. Het is namelijk gemaakt om te slijten (het zit aan de onderkant van visnetten) en zo onverbiedelijk in de oceaan achter te blijven. Veel hiervan spoelt aan op het strand, maar ook een hele hoop blijft ronddrijven in de Noordzee (en andere zeeën en oceanen).

De resultaten

Gedurende 30 etappes hebben zich tal van vrijwillgers ingezet om de stranden aan de Noordzee schoon te maken. Het is dit jaar niet gelukt om een nieuw record van aantal vrijwilligers neer te zetten; o.a. het tegenvallende weer hielp hierbij niet mee. Maar het aantal van 2.568 vrijwilligers is alsnog heel erg bijzonder. Samen kunnen we echt wat neerzetten!

In totaal heeft deze fantastische groep mensen bijna 11.000 kg. afval van het strand gehaald. Dat is bijna 4.3 kg per persoon, aan afval (waaronder dus een hele hoop sigaretten-filters zaten).

Olmo met kobus die als eerste binnen was bij de beach clean up

Volgend jaar weer

In 2020 zal de 8ste editie van dit geweldige evenement plaatsvinden. Wij hopen dan een surf-etappe te kunnen organiseren. Blijf jij graag op de hoogte? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *