Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

De beste Nederlandse surfspots

SW Surfspot Nederland

De beste Nederlandse surfspots


N: 52° 22′ 16.135″ E: 4° 32′ 0.078″

Nederland zal bij de meeste van jullie niet gelijk naar voren komen als je denkt aan goede surfspots. Dit betekent echter niet dat ze er niet zijn. De Nederlandse kustlijn kan onder de juiste omstandigheden golven bieden voor surfers van elk niveau. Dit gebeurt helaas niet dagelijks, maar Nederland is zeker ook een surf-land! In dit artikel lees je waarom.

Surfen in Nederland

Op sommige plekken in Nederland kan het overigens best wel druk worden. Het is niet zo dat er surfers van over de hele wereld naar Nederland komen om te surfen, maar de Nederlandse surf-scene wordt ook steeds groter en als je dan toch in Nederland bent, dan ook maar even surfen, denken er velen. Daar geven we ze absoluut geen ongelijk in! Hierbij een aantal goede surfspots in Nederland.

De pier van Scheveningen

Wanneer kun je het beste surfen in Nederland?

Nederland is een land waar zeker gesurft kan worden. Soms dienen surfers echter wel flink wat geduld te hebben. Over het algemeen geldt dat de watertemperatuur in de zomer het fijnste is, waar dat ook een periode is waar er vaak relatief weinig golven zijn om te surfen. In het najaar en de winter zijn de golven vaak wat beter, al is een goed wetsuit wel echt nodig. Wil jij wat meer te weten komen over wetsuits? Wellicht is onze uitgebreide wetsuit guide dan een leuke voor jou!

Surfen in Scheveningen

Met uitstek de Nederlandse surf hotspot waar je de beste surfers van Nederland kunt vinden. We moeten wel eerlijk blijven, je bent hier niet gegarandeerd van goede golven, maar als het ‘aan’ is, is het AAN! De beste surf omstandigheden zijn er met een noord of zuid westelijke swell met geen wind. Met een offshore wind werkt deze spot ook, echter krijg je met een onshore wind last van rommelige golven. Omdat dit de surf hotspot is van Nederlands kan het met de juiste omstandigheden toch aardig druk worden, maar niks vergeleken met de Franse kust midden in de zomer.

In Scheveningen zijn er een aantal plekken waar je kunt surfen, met als meest bekende spots: ‘De Pier’, ‘Zuid’ en ‘Noord’.

Surf camp nabij Scheveningen

In het mooie ‘s Gravenzande vind je in de zomer van 2020 een surf camp voor juniors (12-16 jaar), met verblijf in moderne tipi-tenten. En je krijgt ook nog eens surfles van de Dutch Surf Academy, van Nederlands kampioen surfen Kaspar Hamminga.

Wanneer kun je het beste surfen in Scheveningen?

Tijdens high-tide is het erg lastig om te surfen in Scheveningen. De beste golven zijn meestal te vinden vanaf mid-tide richting high-tide. Hier geldt dat je het beste surft met een (lichte) off-shore wind of zelfs helemaal geen wind. Qua swell heb je het meeste kans op goede golven als deze uit het noordwesten of zuidwesten komt.

Webcam van surfen in Scheveningen

  • Surf tip: check voordat je naar Scheveningen gaat of de golven goed genoeg zijn om te surfen via onderstaande livestream van het strand.

Surfen in Texel

Surfen zonder drukte in het water, met vriendelijke locals en met een beetje geluk ook nog wat zeehonden. Texel is een van de Waddeneilanden en biedt vanwege de gunstige ligging vaak hogere golven dan in de rest van het land. De beste surfcondities heb je met een swell uit het noordwesten waar er zo goed als geen wind waait. Er zijn verschillende surfspots op het eiland, maar de meest geliefde zijn paal 17 en paal 9.

Wanneer kun je het beste surfen op Texel?

Omdat Texel een eiland is, zijn er veel golven die de kust bereiken. Hierdoor kan er ook relatief vaak gesurft worden. Het beste werken de golven wanneer de swell uit het noordwesten komt. Als er dan ook nog eens een lichte offshore breeze staat is de kans op mooie golven om te surfen al helemaal aanwezig. Echter kan er vaak ook gesurft worden indien de wind uit het zuidwesten blaast óf als het windstil is.

Stap jij toch liever de auto in om bijv. eens in Frankrijk te gaan kijken? Wellicht is een surfvakantie in Frankrijk dan een goed idee.

Paal 9 op Texel

Live beelden / webcam van Texel:

Op Texel is er natuurlijk nog veel meer te beleven en het is dan ook zeker de moeite waard om hier eens een paar dagen heen te gaan, je surfboard mee te nemen en de surfspots zelf te bekijken.

Surfen in Domburg

De place to be om te surfen in het zuiden van Nederland. Domburg is een erg relaxte surfspot in Zeeland waar het water altijd net wat warmer lijkt te zijn dan in de rest van het land. Zeker in de zomer kan het hier af en toe zelfs wat tropisch aanvoelen. In Domburg vind je een aantal houten palen in het water welke ervoor zorgen dat er een aantal zandbanken gevormd worden. En dat is nou precies de reden dat Domburg regelmatig een hele goede surfspot is.

Wanneer kun je het beste surfen in Domburg?

Deze spot werkt het beste met een westelijke swell en geen wind. Zelf op een dag dat de golven perfect zijn, heb je alsnog een kans dat het niet heel druk is (voor Nederlandse begrippen). Deze spot is zeker ook populair onder Belgische surfers aangezien de golven hier vaak beter zijn dan aan de Belgische kust.

Het strand bij Domburg

Live beelden / webcam van Domburg:

Surfen in Wijk aan zee

Deze spot is niet zo populair als Scheveningen maar hoort toch wel bij de surf hotspots van Nederland. De zandbanken op deze spot zijn erg gunstig voor het ontstaan van mooie golven. Het is niet voor niks dat de locals deze spot ook wel Wijkiki noemen, een verwijzing naar de de bekende surfspot Waikiki op Hawaii. Door de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam en Haarlem zal je hier meer surfers in het water vinden dan gemiddeld in Nederland, maar echt druk zal het niet worden!

Lege stranden bij Wijk aan Zee

Wanneer kun je het beste surfen in Wijk aan Zee?

‘Wijk’ heeft het voordeel dat het regelmatig wat golven krijgt die nét wat hoger zijn dan op andere plekken. Net als Scheveningen heeft ook Wijk aan Zee een Pier, waardoor deze spot wat beter beschut is tegen de wind. De beste surfcondities zijn er met een noordwestelijke swell en zuidwestelijke wind.

Het beste surf je in Wijk aan Zee met een opkomend tij, meestal de periode tussen mid- en high-tide, maar ook daarvoor kunnen er nog goede golven zich vormen.

Live beelden / webcam van Wijk aan Zee:

In Wijk aan Zee heb je een aantal leuke strandtenten zitten en we twijfelen er dan ook geen seconden aan dat je je hier nooit zult vervelen.

Surfen in Zandvoort

In de zomer wordt deze spot overspoelt met strandgasten, maar in de wintermaanden is het een uitstekende surfspot. Zandvoort is natuurlijk heel erg makkelijk te bereiken, met o.a. een station wat vlakbij het strand ligt. Maar ook het deel wat meer naar het noorden ligt (Bloemendaal Strand) is goed te bereiken met de bus.

Lees verder na de foto…

Een van de opgangen naar het strand van Zandvoort

Wanneer kun je het beste surfen in Zandvoort?

Deze spot, net zoals eigenlijk alle surfspots in Nederland, kan voor elke surfer werken. En ook hier geldt dat de swell het beste uit het noordwesten of zuidwesten kan komen. En ook kun je in Zandvoort het beste surfen met een opkomende tide (het beste van mid- naar high tide).

Let wel op de stroming wanneer de wind uit het zuiden of noorden komt, deze kan verraderlijker zijn dan je zal denken! De beste golven zijn er met een lichte offshore wind. Zitten de golven niet mee, ga dan naar het nabij gelegen Wijk aan Zee.

Webcam van het strand in Zandvoort

Zie hier live de beelden van het strand in Zandvoort

Surfvakantie in Nederland

Zoals je leest zijn er ook in Nederland genoeg surfspots te vinden. Je zal wel een wetsuit nodig hebben in het koude water van de Noordzee, maar als je eenmaal surft op de Nederlandse golven is dit het meer dan waard. En dit hoeft de pret natuurlijk zeker niet te drukken.

Er zal tal van mogelijkheden om een surfvakantie in eigen land te houden. Graag vertellen we je daar meer over, via onze pagina over surfvakanties en surf camps in Nederland. En mocht je dan toch een surfvakantie hebben geboekt, wie weet is het leuk om een middag te gaan varen in Nederland. Van watersport krijg je immers nooit genoeg.

Surffestivals in Nederland

Wist jij dat er ook een aantal surffestivals zijn die jaarlijks worden georganiseerd in Nederland? Deze zijn uitermate geschikt voor zowel surfers als niet-surfers een aankomende-surfers.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen