Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

De 6 Beste Surfspots van Ierland

SW Surfspot Ierland

De 6 Beste Surfspots van Ierland


53°20’0″NB 8°0’0″WL

Ierland zal niet bij iedereen meteen komen bovendrijven als gedroomde surfbestemming. De prachtige Atlantische kust herbergt echter een aantal uitstekende surfspots. De beroemde topsurfer Kelly Slater noemde Ierland al eens ‘Een koud paradijs’ en de kust van Donegal is door CNN uitgeroepen tot één van de beste surfbestemmingen op aarde. De prachtige Ierse westkust bestaat grotendeels uit klipkusten, heuvels en laaggebergten.

De diversiteit van de kust van Ierland herbergt een fantastische variëteit aan surfspots. De Atlantische golven aan de kust van Ierland kunnen zich gemakkelijk meten met de beste surfbestemmingen op aarde. Het enigde echte nadeel van surfen in Ierland is het koude water. Wanneer je dit trotseert, dan wacht een ultiem surfparadijs. Op een groot aantal van de Ierse surfspots zul je verlaten stranden en dito golven aantreffen. Op andere meer bekende surfbestemmingen zit de surfcultuur diepgeworteld in de Ierse genen. Hier duik je na het surfen de lokale pubs in voor een traditionele ‘Apres-surf’.

De 6 beste surfspots van Ierland

Bundoran

Dit plaatsje wordt niet voor niets de surfhoofdstad van Ierland genoemd. Dit stadje, in het noorden van Ierland gelegen, herbergt een groot aantal fantastische surfspots. Waar je ook gaat langs de kust, je zult versteld staan van het aantal surfspots dat hier te vinden is. De bekendste break draagt de naam ‘The Peak’, een surfspot met golven van absolute wereldklasse. Het strand van Rossnowlagh is uitstekend voor beginners tot lichtgevorderde surfers. Meer uitdagende golven kun je vinden in Tullan Strand, Inishowen, Fanad Head, Dunfanaghy, Bloody Foreland en Dungloe.

Sligo

Niet ver van Bundoran vind je het plaatsje Sligo. De stranden van Strandhill en Enniscrone zijn zeer geschikt voor zowel beginnende als meer gevorderde surfers. Er bevindt zich ook een groot aantal surfscholen in dit plaatsje. Overal langs de kust kun je zeer goede en consistente golven vinden. Het strand van Easkey is een legendarische surfspot.

Mayo

Het gebied dat de naam ‘county Mayo’ draagt ligt in het westen van Ierland en bestaat uit een groot aantal kustplaatsjes met een aantal zeer goede surfspots. Het prachtige strand Bellmullet biedt fantastische surfcondities. Daarnaast is Keel Strand in Achill een Ierse All-time favourite. In Mayo vind je één van de oudste en beste surfscholen van Ierland, SurfMayo, welke op één week na (rond kerstmis) het gehele jaar geopend is

Cork

(West) Cork beschikt over een aantal van de mooiste stranden van Ierland. Surfen in Cork betekent surfen in een fantastische omgeving met uitzicht op bijvoorbeed Barley Cove, Garrettstown of Castlefreke. Het eindeloze zandstrand van Inchydoney is een uitstekende uitvalsbasis om te surfen. Hier kun je het hele jaar surflessen volgen.

– Surfen in Ierland –

Co Kerry

Het zuidwesten van Cork is het grote surfgeheim van Ierland. Hier vind je een groot aantal superspots die wachten om ontdekt te worden. Ook hier vind je surfspots die geschikt zijn voor surfers van ieder niveau. Inch en Banna Beaches zijn lange zandstranden die grenzen aan de Kerry Mountains. Het prachtige Ballybunion biedt alles condities die vereist zijn voor een onvergetelijke trip. Bij Brandon Bay vind je het langste zandstand van Ierland: Castlegregory, met meer dan 20 kilometer aan strand en golven die zeer geschikt zijn voor beginners.

County Waterford

Ook aan de zuidoostkust van Ierland vind je goede surfcondities. Zo tref je in County Waterford een surfspot met de naam “Perfect Wave”. Dit is een klein stukje hemel voor surfers, waar je uitstekende golven vindt die worden veroorzaakt door een rif voor de kust. Hier vind je zeer consistente golven die zeer geschikt zijn voor surfers op ieder niveau.

Lijkt het jou ook wat om te surfen in Ierland dan kan dat bij de Taalschool in Ierland waarbij je ook Engels zal leren!

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen