Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Een bijzonder bezoek aan de fabriek van een van Portugal’s beste surfboard-shapers

SW Meets Portugal

Een bijzonder bezoek aan de fabriek van een van Portugal’s beste surfboard-shapers


N: 37°09’11.16″ W: -7°53’15.04″

Octávio Lourenço maakte op de middelbare school z’n eerste surfboards, eentje voor hemzelf en ook z’n twee beste vrienden kregen er eentje. Het lukte hem om zijn passies – kunst en surfen – te combineren en daar z’n werk van te maken. Tijdens ons bezoek aan Portugal bezochten wij Octávio in de fabriek van Ferox en vertelde hij ons zijn verhaal. Over het surfen, de surfboards en zijn band met Alex Botelho – bedwinger van de hoogste golven ter wereld.

Octávio aan het werk

Octávio van Ferox Surfboards

São Brás de Alportel is gelegen op zo’n 20 minuten rijden van de luchthaven van Faro, in het zuidwesten van Portugal. In de vorige eeuw stond hier een fabriek waar kurk werd verwerkt, wat met name bestemd was voor flessen wijn – die in Portugal natuurlijk veel geproduceerd werden en worden. Niet geheel toevallig werd deze fabriek gerund door de grootouders van Octávio. Octávio is oprichter en eigenaar van Ferox Surfboards, waar surfboards worden gemaakt van – jawel – kurk.

Van flessenkurken naar surfboards op wereldniveau

In de Algarve, waar São Brás de Alportel gelegen is, zijn veel kurkbomen te vinden. De kurk die hier gewonnen wordt, is van hoge kwaliteit en vandaar dat er vraag vanuit binnen- en buitenland naar is. Vroeger ging dit voor het overgrote deel om flessenkurk, tegenwoordig zijn ook surfboards van kurk erg in trek. Zelfs Alex Botelho surft met de boards die gemaakt zijn van kurk, zoals die van Ferox. Alex en Octávio hebben zelfs een band die zich veel verder strekt dan surfer en surfboard shaper.

Enkele Ferox Surfboards

Het klinkt niet direct als ‘toeval’ dat Octávio veel werkt met hetzelfde product als waar z’n voorouders een fabriek in hadden. Toch was het zeker niet gepland en bleek er een andere drijfveer achter zijn bedrijf Ferox te zitten.

Wist je dat tal van opties zijn voor surfvakanties in Portugal?

Kurk in surfboards

Veel mensen zullen niet direct aan kurk denken wanneer je ze vraagt waar een surfboard van gemaakt is. Echter wordt dit in veel boards gebruikt en dat komt door een aantal eigenschappen. Kurk is namelijk waterdicht, het is natuurlijk erg licht, het is flexibel en – mede vanwege dat laatste – het biedt een goede ondersteuning aan de surfer.

Letterlijk alles wordt met de hand gemaakt bij Ferox

Een surfboard van kurk kan echter van goede en minder goede kwaliteit zijn. Veel commercieel vervaardigde surfboards gebruiken kurk die gecompressed is, waar ook nog eens veel lijm en andere afvalproducten bij gebruikt worden. De kurk die wordt gebruikt bij veel handgemaakte boards is vaak 100% puur, wat voor de surfer een wereld van verschil maakt.

Hoe is het ooit begonnen

Vanaf jongs af aan is Octávio altijd al heel erg creatief geweest. Hij gebruikte alles wat hij tegenkwam om er gezamenlijk wat moois van te maken. Van gordijnenrails en rails die gebruikt wordt onder tafelbladen maakte hij geweren waar de kids uit de buurt mee speelde. Ook had hij een prachtige lamp in de fabriek hangen, in de vorm van een vlieg – de vleugels waren gemaakt van 2 oude ovenwanten.

Vanaf het moment dat hij in aanraking kwam met het surfen, begon hij ook daar over na te denken. ‘’Hoe cool zou het zijn als je zelf een surfboard kunt maken’’ – en zo geschiedde. Zijn eerste surfboard maakte hij van een koelkastdeur, waar hij vervolgens een bloemenpatroon op aanbracht. Deze plank was kaarsrecht (vanwege de vorm van de koelkastdeur), maar hij heeft er wel mee gesurft. Nu hangt deze aan de muur in de fabriek van Ferox.

Het eerste surfboard van Octávio, gemaakt van een koelkast-deur

Tijdens een project aan het eind van de middelbare school, waar hij veel kunstvakken volgde, moest hij iets ‘eigenzinnigs’ presenteren. Dit kon natuurlijk niets anders zijn dan zijn eigen surfboards, waar hij er 2 van had meegenomen om tentoon te stellen. Deze hingen in de school prachtig aan de muur en Octávio liet een video zien van het productieproces. Uiteindelijk werd zijn inspanning beloond met een heel hoog cijfer.

De bekende David Carson wilde ook een surfboard

Toevalligerwijs bezocht David Carson, een Amerikaanse art director, grafisch ontwerper én surf-liefhebber, de school van Octávio, enige tijd na het surf-project. Hij was in eerste instantie gekomen om een workshop te verzorgen over kunst en ontwerpen. Carson hoorde al snel over Octávio en z’n surfboards. Direct raakte hij enthousiast en probeerde met Octávio in contact te komen. Dit was nog in het begintijdperk van het internet, dus al het contact ging via email. David Carson wilde ook een surfboard, wat een ongelofelijke boost betekende voor het zelfvertrouwen van Octávio.

Het maken van surfboards ging Octávio maar wat goed af en hij had er een aantal gemaakt. Een bekende van hem had een winkel waar ze onder andere surf-attributen verkochten. Hij vroeg of Octávio 3 surfboards kon maken voor in de winkel. Zo gezegd zo gedaan… Toen 2 dagen later de telefoon ging en die bekende over de surfboards begon, dacht Octávio direct dat er iets fout was. Het tegenovergestelde was waar, want de surfboards waren alle drie al verkocht. Het belletje diende de vraag of Octávio nog 3 boards wilde maken. En op dat moment wist Octávio dat hij van z’n passie z’n werk kon maken. Niet veel later was Ferox Surfboards geboren.

Octávio

Waarom Alex Botelho surft op de boards van Ferox

Binnen de World Surf League is Big Wave Surfing een van de hoofdonderdelen. Alex Botelho is een van de meest gerenommeerde namen binnen dit circuit, met enkele hele spectaculaire golven die hij heeft gesurft. Ferox is dan ook erg trots om de enige Portugese producent van surfboards te zijn die gebruikt wordt binnen de WSL. Niet voor niet is Alex Botelho heel erg tevreden over zijn surfboard waarmee hij de hoogste golven ter wereld surft.

Een board voor Alex Botelho

Maar wat maakt Ferox dan zo speciaal? Octávio probeert z’n merk op 3 manieren onderscheidend te laten zijn:

  • Alle surfboards worden met de hand gemaakt, op aanvraag. Geen een board is dus hetzelfde. Ook alle onderdelen, zoals bijv. de stringer, worden met de hand gemaakt, vanaf scratch. De producten die gebruikt worden, zijn alleen van top kwaliteit. Bijv. de kurk die uit de regio komt of het speciale hout wat onder andere op de Azoren wordt gewonnen. Dit hand- en maatwerk betaalt zich uit, dat blijkt wel.
  • De klant staat centraal, dat is een van de kernwaarden van Ferox. Iedereen die een surfboard bestelt begint met een kort interview. Hier worden een aantal vragen gesteld, om zo een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de wensen. Denk aan iemands ervaring, type golven die hij/zij wilt surfen, gewicht, aantal liters van het surfboard, materiaal etc. Op basis van deze interviews, maakt Octávio een inschatting hoe hij het board zo goed mogelijk kan maken en gaat vervolgens aan de slag. Mocht het echter toch blijken dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt (in de afgelopen 21 jaar is dat 2 keer voorgekomen!!), zal Octávio met de feedback aan de slag gaan en maakt hij een nieuw surfboard voor je.
  • Ferox is en wilt geen groot merk worden. Ze zorgen ervoor dat ze relatief klein blijven, zodat de service die ze leveren op en top kan blijven, met een hele persoonlijke benadering. Alle klanten zijn met naam bekend dus ook als een surfboard 2 of 3 keer wordt doorverkocht, kan de nieuwe eigenaar altijd nog de gegevens van het surfboard opvragen bij Octávio.

Recycling staat hoog in het vaandel

Octávio vertelde ons ook over 2 leuke manieren hoe zij proberen te recyclen. Enerzijds hebben ze te maken met productieafval, wat vaak niet heel goed is voor het milieu als je er niets mee doet. Het gruis wat van het surfboard afkomt bij het bewerken (het schuren of het bijschaven) wordt opgevangen en verzameld. Uiteindelijk wordt dit allemaal afgeleverd bij een lokale cement-producent, die dit gruis vervolgens gebruikt bij de eigen productie.

Een ander leuk voorbeeld is dat Ferox surfboards die worden teruggebracht of geschonken, gebruikt om een leuke activiteit te organiseren met kinderen die een fysieke of verstandelijke beperking hebben. Deze surfboards worden in stukken gezaagd door Octávio en vervolgens gaan de kids aan de slag om hier leuke vormen van te maken, een activiteit die altijd veel plezier oplevert. De mooiste kunstwerken worden uiteindelijk tentoongesteld in de fabriek, andere delen zullen gebruikt worden om weer nieuwe surfboards van te maken.

Wat was dit een bijzonder en inspiratievol bezoek! Hopelijk zien we je nog eens in de toekomst Octávio!

Bekijk eens de opties tot surfkampen in Portugal.

Foto’s: Mylan Rosendaal

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking