Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

De goedkoopste manier om Machu Picchu te bezoeken

SW Travel Tips Peru

De goedkoopste manier om Machu Picchu te bezoeken


Student activities Mexico

De goedkoopste manier om Machu Picchu te bezoeken

In dit artikel vertel ik je over de goedkoopste manier om Machu Picchu te bezoeken. Tijdens mijn bezoek voor SurfaWhile aan Zuid-Amerika mocht uiteraard 1 ding niet ontbreken: Machu Picchu. Mij was verteld dat ik gewoon naar Cusco moest gaan en daar alles ter plekke zou kunnen regelen. Ik had in het vliegtuig 2 jongens ontmoet die een bed hadden geboekt bij Dragon Fly Hostel. Vanaf het vliegveld deelde ik een taxi met hun richting dit hostel, waar nog een bedje vrij was. Ik merkte gelijk al hoe hoog Cusco ligt, de rest van de middag was ik zeer kortademig (over het algemeen word je aangeraden om per bus naar Cusco te reizen, om zo onderweg al te wennen aan de hoogte). Ik ben dan ook vroeg naar bed gegaan, ook omdat ik een bus had geboekt voor 07:00 uur de volgende ochtend. Voor het retourtje Cusco – Hydroelectrica had ik in het hostel (er was een lokaal reisbureau) 90 Soles (zo’n € 25,-) betaald, maar ik kwam er al snel achter dat je dit op straat (een van de vele kleine reisbureau’s) voor 65 Soles kon kopen. Dat was toch zonde, maargoed.

De bus duurde zo’n 6.5 uur en deze tocht was echt prachtig. Vanuit Cusco moet je enkele flinke bergen over, waardoor je af en toe in een besneeuwde omgeving rijdt. De hoogste berg is ruim 4300 meter, wat tevens een mooi uitzicht biedt. Het laatste deel van de route rij je over een bergweg, met de afgrond nabij, een spannende maar bijzondere tocht. Rond 2 uur kwamen we aan in Hydroelectrica, waar je voor zo’n € 2,50 een maaltijd kunt krijgen (soep en hoofdgerecht – kip, gemarineerd rundvlees of pasta).

Samen met Fabien, die ik in de bus had leren kennen, zouden we van Hydroelectrica naar Aguas Calientes lopen, waar we vervolgens zouden overnachten. Aguas Calientes is het dorpje waar iedereen die naar Machu Picchu wilt gaan overnacht. Deze tocht bleek zo’n 11 kilometer te zijn, waar je langs de rails loopt. Over deze rails gaan ook treinen, welke voor toeristen vrij prijzig zijn (vanaf Cusco kost dit zo’n USD $ 90,- voor een enkeltje, vanaf Hydroelectrica betaal je USD 30,- voor een enkeltje, van zo’n 30 minuten). De meeste mensen lopen deze route.

Deze tocht is mooi, bijzonder en gezellig (indien je in een leuk gezelschap bent). Desalniettemin is de tocht niet erg makkelijk, ondanks dat je vlak loopt (op het korte beginstukje na). De keien die naast de rails liggen zijn hard (not surprisingly) en de afstand is niet gering. Ik had gelukkig redelijk goede bergschoenen aan, terwijl de meeste op gympen liepen, dat was echt afzien, zo kreeg ik mee!

Tijdens deze tocht passeer je een aantal kleine restaurants, dus zelfs als je de lunch in Hydroelectrica overslaat hoef je je geen zorgen te maken om voedsel of drinken. Wel zijn deze restaurants nét iets prijziger, maar alsnog is alles goed betaalbaar. Tevens vind je bij deze restaurants sanitaire voorzieningen.

Een aantal keer tijdens de tocht zul je zien dat er een trein langskomt. Deze rijden niet erg hard, en zullen steeds luid toeteren, het is dus niet zo dat je ineens verrast zult worden door een langsrijdende trein. Naast de rails is er voldoende ruimte om te lopen. Het is heel gaaf als de treinen langs komen rijden, wat soms spectaculaire beelden oplevert!

Eenmaal in Aguas Calientes aangekomen gingen we direct naar het officiele verkooppunt van de tickets voor Machu Picchu. Er zijn verschillende opties, waarbij je Machu Picchu kunt bezoeken, maar ook speciale tickets kunt kopen zodat je kunt hiken op de Machu Picchu Mountain of de Huayna Picchu Mountain. Deze twee bergen geven een hele spectaculair uitzicht op Machu Picchu, dus zijn zeker de moeite waard. Echter blijkt zeker de Huayna Picchu erg populair te zijn, dus deze ruim van te voren (3 maanden) boeken is meestal wel vereist. Indien je trouwens nog een studentenkaart hebt moet je deze zeker meenemen! Je zult ruim 50% korting krijgen, anders betaal je zo’n USD $ 50,- (ook dit tarief voor locals is een stuk lager).

Nadat we de tickets gescoord hadden, ging ik op zoek naar een hostel. Fabien had een tour geboekt, waarbij het hostel inclusief was, maar al snel kwam hij erachter dat mijn manier van reizen (alles zelf regelen) een stuk kost-efficienter was. Er zijn in Aguas Calientes zo’n 50 hostels, alleen in het echte hoogseizoen kun je wellicht beter van tevoren wat boeken. Samen zijn we vervolgens gaan eten bij een van de restaurantjes, waar we een heerlijke alpaca-steak geserveerd kregen. Ik lag vervolgens om 20:45 in bed, na deze lange dag was ik erg moe en bovendien zou de wekker om 03:45 gaan.

Zorg dat je vroeg opstaat! Om vanuit Aguas Calientes naar Machu Picchu te gaan heb je 2 opties. Je kunt de bus pakken, wat zo’n 20 minuten duurt met een kostprijs van USD 12,- voor een enkeltje. Let wel, vroeg in de ochtend (04:30) staat er al een lang rij (zo’n 100 mensen zag ik, in het laagseizoen!). Het park gaat om 06:00 uur open en je wilt hier dan ook niet heel veel later zijn, anders zie je al niets anders meer dan toeristen.

Je kunt er ook voor kiezen om te gaan lopen. Er is een Machu Picchu Trail, waar je vanaf Aguas Calientes te voet kunt komen. De brug onderaan de berg gaat om 04:30 open, waarna je in ruim een uur omhoog loopt. Dit is een vrij stijle klim, waar er wel traptreden zijn neergelegd. Desalniettemin is het een lastige en uitputtende hike dus wees voorbereid! Maar zodra je eenmaal binnen bent bij Machu Picchu zul je direct zien waar je dit alles voor gedaan hebt!

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *