Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

De risico’s en gevaren van surfen

SurfaWhile Academy Alle landen

De risico’s en gevaren van surfen


Surfen is een hele gave bezigheid; het is erg leuk, je leert er vaak veel mensen door kennen en het is ook nog eens zeer goed voor de beweging. Echter, surfen wordt niet voor niets gezien als extreme sport, want surfen brengt een aantal gevaren en risico’s met zich mee. Deze risico’s hoeven zeker geen redenen zijn om niet te gaan surfen, maar het kan zeker wel helpen om je bewust te zijn van deze gevaren, zodat de kans een stuk kleiner is dat jij er mee te maken zal krijgen tijdens het surfen.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

En als jij onderstaande rijtje weet, kun jij helemaal goed voorbereid op surfvakantie gaan.

De voornaamste gevaren van surfen:

Lichamelijke inspanning

Surfen is een fysieke bezigheid, waardoor je in een goede conditie moet zijn om je deze sport eigen te maken, en hiermee mogelijke gevaren voor te kunnen zijn. Wanneer jij in vorm bent, is het een stuk gemakkelijker en veiliger om te (leren) surfen. Tijdens jouw surfvakantie zal je bijna al je spieren nodig hebben. Zo dien je vaak naar de surfspot te lopen met een surfboard onder je arm, wat vaak al een sportieve activiteit op zich is. Eenmaal in het water gekomen begint het peddelen door de branding om de golven te bereiken; dit is vaak het zwaarste element van het surfen. Als je de golven hebt bereikt, moet je nog een keer peddelen om de golf te kunnen pakken. Als laatste moet je natuurlijk op je board zien te staan, waar ook veel been- en rugspieren bij komen kijken. Vervolgens begint het riedeltje opnieuw.

Zorg er dan ook voor dat je enigszins in vorm bent, dit maakt het een stuk gemakkelijker, maar met name een stuk veiliger. Mocht er namelijk ineens iets gebeuren tijdens het surfen, is het belangrijk dat je jezelf in veiligheid kunt brengen door terug te komen aan wal. Indien je hier de spierkracht niet voor hebt, zal het een stuk lastiger worden om uit de zee te komen.

Het koude water

Het water kan koud zijn. Zorg dus altijd voor de juiste uitrusting, in veel gevallen een wetsuit + eventuele accessoires. Dit zorgt ervoor dat je (in veel mindere mate) niet onderkoeld zult raken. Blijf daarnaast voldoende in beweging, zodat je zelf warm blijft, maar zeker ook om je spieren niet stijf te laten worden. Mocht je ineens een flink stuk terug moeten zwemmen naar de wal zul je er de vruchten van plukken als je lichaam nog fit en op temperatuur is.

Tip: ben je niet zeker van welke uitrusting je zult meenemen naar jouw surfvakantie? Bekijk dan hier onze wetsuit guide. 

De oceaan

De oceaan is onderdeel van moeder natuur, hier heeft de mens zo goed als geen invloed op. De golven en de stroming worden allemaal bepaald door de natuur, maar dit betekent niet dat je hier zelf geen rekening mee hoeft te houden. Verschillende surfspots hebben meestal hun eigen ‘voorschriften’. Mocht je hier niet zeker van zijn, vraag het dan na. Surfinstructeurs of andere mensen die aanwezig zijn op een bepaalde surfspot weten dit meestal erg goed, en in het algemeen staat iedereen klaar om jou van potentieel gevaar te behoeden. Vraag daarom altijd na hoe de stroming werkt en hoe hoog de golven zijn. Geef ook je surfniveau aan en neem aanwijzingen van anderen serieus; de oceaan is geen speeltje!

Ondiep water

Surfen kan op veel verschillende surfspots, onder verschillende omstandigheden. Er zijn veel surfspots welke zeer geschikt zijn om te surfen als beginner. Het kan echter goed dat je de golven (de geschikte golven voor beginners) pakt die dichtbij het strand zijn. Dit heeft meestal tot gevolg dat je aan het surfen bent in zeer ondiep water. Let daar dan ook op en zorg dat je nooit met je hoofd naar beneden valt. Probeer zo te vallen dat je jezelf goed kunt opvangen zodat je je niet bezeert aan de (ondiepe) zeebodem.

Een van onze favoriete surf spots voor beginners in Europa is Spanje. Benieuwd naar de surfkampen in Spanje?

Rotsen en/of koraal

Rotsen en/of koraal zijn met het oog niet of nauwelijks te zien vanaf het strand. Toch gebeurt het vaak dat er rots of koraal onder het water verborgen is. Het behoeft natuurlijk geen verdere uitleg dat dit levensgevaarlijk is. Laat je dus altijd zeer goed informeren over deze verborgen gevaren door lokale surfinstructeurs.

Wanneer jij surft op een spot waar koraal zit, spreekt men van een reefbreak. Benieuwd naar het verschil tussen een reef break en de andere type golven (beach en point break)?

Rip currents (rips)

De werking van de oceaan is soms onvoorspelbaar en kan lelijk uit de hoek komen. Een bekend verschijnsel is een rip (current) en het is zeer belangrijk om te weten hoe je hiermee om dient te gaan. Het komt vaak voor dat er op een bepaalde surfspot verschillende delen van de oceaan golven produceert die richting het strand komen. Maar waar er water richting het strand gaat, is er ook water dat van het strand af stroomt, terug de zee in. Vaak zijn dit banen water die je niet of nauwelijks kunt herkennen met het oog. Mocht je in een rip geraken, betekent dit dat je terug de zee in wordt ‘gezogen’, wat erg gevaarlijk kan zijn. Er is op zo’n moment dusdanig veel stroming in de richting van de zee, dat je hier vaak maar erg moeilijk of zelfs niet tegenin kunt zwemmen. Het is dan ook zeer belangrijk dat je niet in paniek raakt, ook al voel je je ‘onmachtig’ tegenover de stroming. In plaats van naar het strand toe zwemmen dien je naar de zijkant te zwemmen, evenwijdig aan het strand. Zodra je vervolgens in een deel van de zee komt waar de stroming weer richting het strand gaat, kun je je veilig mee laten voeren om terug op het strand te geraken.

Surfer Jefreys bay

Het Surfboard

Als je gaat surfen heb je -uiteraard- een surfboard bij je. Dit board zit via een koord (een leash) aan je enkel vast (van jouw achterste voet, gezien vanuit je surf-positie). De kracht van de oceaan zorgt er nog wel eens voor dat je in het water valt en soms heeft dit vervelende gevolgen. Het surfboard blijft altijd in de buurt (omdat deze aan jou vastzit) en hij kan alle kanten op springen, dus ook tegen je hoofd. Zorg dus dat, als je valt, je altijd je armen boven je hoofd houdt om je te beschermen tegen een botsing met je board.

Wij schreven ook een leuk artikel over de verschillende typen surfboards

Dieren

Surfen gebeurt in principe op de oceaan. Naast anders surfers en zwemmers zijn er nog anderen die gebruik maken van de zee; dieren. Verreweg de meeste dieren die je tijdens het surfen tegenkomt (met name veel vissen, maar soms ook zeehonden en dolfijnen) zijn ongevaarlijk. Het kan echter wel zijn dat je dieren tegenkomt, waar je wat voorzichtiger mee moet zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn kwallen, welke jou –ondanks je wetsuit – gemeen kunnen steken. Meestal zijn de surfinstructeurs goed op de hoogte van de (als die er zijn) risico’s, dus vraag dit altijd even na.

Helaas zijn er in bepaalde surfgebieden ook écht gevaarlijke dieren, zoals haaien. Indien dit het geval is, is het essentieel dat jij ervoor zorgt dat je de juiste informatie inwint. Luister altijd goed naar de locals van een bepaald gebied en wij houden in principe als regel aan; ga nooit het water in als er geen andere surfers aanwezig zijn. In veel landen waar haaien leven, zijn er aangewezen surfpspots waar haaienspotters het water zorgvuldig in de gaten houden. Wanneer er een haai wordt gespot, gaat er een alarm af en dienen alle surfers het water zo snel mogelijk te verlaten. Wanneer jij je in een haaiengebied bevindt, probeer dan altijd te surfen bij surfspots waar haaienspotters aanwezig zijn.

Hoewel wij absoluut niet aanmoedigen om het water in te gaan in haai-rijke gebieden, wijzen wij jullie er wel op dat de daadwerkelijke slachtoffers door haaien relatief laag is. Haaien doden gemiddeld 5 a 6 menselijke slachtoffers per jaar. Bijvoorbeeld koeien (22 per jaar) en paarden (20 per jaar) doden meer mensen dan de gevreesde haaien. 

Localism

Waar veel beginnende surfers zich tevens niet bewust van zijn, is dat er op bepaalde gebieden rondom surfspots vervelende surfers zijn (jong en oud!) zijn die vinden dat zij de “baas” zijn van bepaalde surfspots. Vaak zijn deze groepen erg agressief tegenover buitenstaanders, en doen er alles aan om “hun” spot voor zichzelf te behouden. Hoewel dit gedrag natuurlijk met geen mogelijkheid is goed te keuren, willen wij jullie wel aanraden om hier enigszins rekening mee te houden. Bij het overgrote gedeelte van de surfspots, zeker die je via SurfaWhile kunt boeken, zijn er totaal geen problemen met localism, maar wanneer je naar tamelijk onbekende surfspots gaat, waar niet veel toerisme is te vinden, is het aan te raden om je vooraf goed te laten informeren.

Verslaving *

Wat wellicht nog wel het grootste ‘gevaar’ is van surfen, is de kans op verslaving. Zo goed als iedereen die wij spreken na zijn of haar eerste surftrip is direct bevangen door het surfvirus, en wilt helemaal niets anders meer. Het is daarom ook verstandig om je mentaal voor te bereiden op de situatie waarin je terug zult komen. Uiteraard kun je ook in Nederland en België surfen, maar het weer en de omstandigheden zijn hier niet altijd zo als op de plek waar jij op surfvakantie bent geweest. Maar als jij je hier op voorbereid, zal de ‘klap’ bij het thuiskomen een stuk minder hard zijn.
* Uiteraard moet je deze alinea met een kleine knipoog lezen.

Tot slot

Surfen kent een aantal risico’s, zoals hierboven beschreven. Echter zou dit absoluut geen obstakel moeten zijn; er zijn jaarlijks miljoenen mensen die zonder problemen en met veel plezier surfen. Zorg er echter altijd voor dat je goed bent ingelicht over de situaties in een bepaald gebied en ga daarnaast ook altijd surfen met iemand anders. Mocht je dan in de problemen komen, heb je altijd iemand die gelijk actie kan ondernemen. Verder is het ook essentieel om altijd goed naar de lokale surfers en instructeurs te luisteren, zij zullen je bepaalde aanwijzingen niet voor niets geven.

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd
SurfaWhile Academy Alle landen
Regels voor bij het golfsurfen