Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Geschiedenis van het surfen in ‘t kort (deel 4): de populariteit van surf cultuur

SW Story Alle landen

Geschiedenis van het surfen in ‘t kort (deel 4): de populariteit van surf cultuur


N 20.716179, W -158.214676.

Dit artikel maakt deel uit van een reeks van vier artikelen die de geschiedenis van het surfen beschrijven. In het eerste deel, ‘De Polynesische eilanden’, lees je hoe het surfen begon en in het verre verleden werd beoefend in Polynesië. In het tweede deel, ‘De verspreiding van surfen’, lees je hoe de surfsport zich verspreidde van Hawaii naar de andere delen van de wereld. In het derde artikel zullen we kijken naar de overgang van historisch surfen naar gemoderniseerd surfen. In dit / ons laatste artikel zullen we kijken naar de vorming van wereldwijde ‘surfcultuur’.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.


Het begin van surfcultuur – Film

In 1959 werd een film getiteld ‘Gidget’ gepubliceerd, waarmee het de eerste echte surffilm was. De film ging over een jong meisje dat surfen en liefde ontdekt (in die volgorde). Deze film heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de populariteit van surfen. Dit was het eerste signaal dat surfen op een dag zou veranderen van ondergrondse cultuur naar reguliere levensstijl. In de jaren na Gidget begon de surfcultuur te worden overgenomen door steeds populairdere kunstvormen. Bands zoals de Beach Boys en de Dick Dale baseerden hun muziek bijna volledig op de Californische surfcultuur die hen inspireerde.

Bekijk het artikel over surf music in de films van Tarantino om meer over dick dale en surf music te weten te komen.

In 1965 werd de film The Endless Summer uitgebracht. In deze film reisde een groep vrienden de wereld rond op zoek naar “de perfecte golf”. Deze film is de belangrijkste surffilm in de geschiedenis van het surfen geworden, omdat het surfen in elk huis heeft gebracht en het een enorme boost in populariteit heeft gegeven.

Moderne surf cultuur

In de jaren na deze beroemde surffilms groeide de surfscene uit tot een echte levensstijl, waarin surfen, kleding, muziek, film en taal samenkwamen. Het bedrijfsleven zag ook het potentieel van de groeiende surfscene. Een pionier in het commercialiseren van surfen was Dale Velzy, een uitstekende boardshaper en briljante marketeer. In 1949 opende hij de eerste surfwinkel ter wereld op Manhattan Beach, Californië. Hij gaf lokale, invloedrijke surfers gratis surfplanken in ruil voor naamherkenning waarmee hij in feite de eerste surfsponsor was. Zijn zakelijk inzicht leidde ertoe dat zijn merk in de jaren tachtig het grootste surfmerk ter wereld was.

Vanaf de jaren 1980 tot op heden bleef de populariteit van surfsport groeien. Het surfvirus verspreidde zich verder over de hele wereld: in Afrika en Azië werd steeds meer surfen ontdekt. Als gevolg hiervan was er een sterke toename van het wereldwijde surftoerisme, dat nu een industrie van miljarden dollars is geworden. Tegenwoordig duiken miljoenen mensen elk jaar het water in om voor het eerst te surfen. De groeiende populariteit van surfen heeft er ook toe geleid dat voor het eerst op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 zijn intrede deed. De surfwereld dicteert nu veel culturele trends

Surfers zijn nu enkele van de grootste beroemdheden, surfkledingontwerpers maken enkele van de meest gewilde kleding. Surffestivals duiken overal ter wereld op en de surfgemeenschap is een van de grootste activistische groepen tegen de klimaatcrisis. We hopen dat je betrokken raakt bij deze geweldige cultuur, de makkelijkste manier om te beginnen is door op je eerste surfvakantie te gaan.

Let’s go SurfaWhile!

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen