Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Een dagje surfen in Kaapstad – onze student Siebe

Een dagje surfen in Kaapstad – onze student Siebe


Surfen – Blouberg, Kaapstad – Zuid-Afrika

Afgelopen weekend was het eindelijk zover, mijn eerste surfspot uitproberen in Blouberg, Kaapstad. Na de golven van Zuid West Frankrijk, Noord Spanje, Portugal, Australië en Indonesië te hebben geprobeerd was ik benieuwd naar de golven in Zuid-Afrika. Volgens mijn Zuid Afrikaanse huisgenoot Dan kan je naast het bekende Muizenberg ook heel gaaf surfen bij Blouberg. Blouberg is ook een hele gave spot en regelmatig zie je zelfs een zeehond of dolfijn naast je surfboard zwemmen. De surfspot Blouberg geeft een prachtig uitzicht over de befaamde tafelberg van Kaapstad. Mooi dan! Op een zondagmorgen om 8:15 stappen we in de auto vanaf Camps Bay naar Blouberg, een half uurtje rijden. Eenmaal aangekomen zochten we de dichtbijzijnste plek om een board te huren, gelukkig hadden ze mijn exacte maat in huis; een 6’7. Perfect! We hadden de avond daarvoor de eb / vloed getijden opgezocht; 6AM piekvloed en 12 uur ‘S middags eb. 8/9 uur is dus het moment dat je in het water wilt liggen; perfecte timing dus.

Nog even een paar rek en strekoefeningen, en mijn zojuist gekochte wetsuit aantrekken. Ik had me laten vertellen dat het water aardig fris kon zijn, en dat je echt een ‘4.3’ wetsuit (geen 2.3) moet hebben (4.3 millimeter illustreert de dikte van je wetsuit). Die hadden we dan ook maar direct gekocht. Met het pinguïn pak aan liep ik richting het water. Het moment dat mijn voeten het water aanraakte schoot er een schok door me hele lichaam heen… KOUD! Ik sprak mijzelf de moed in en dacht; dat dat went wel. Eenmaal tot mijn middel in het water gekomen sprong ik mijn plank op. Ik bedacht me dat het in Portugal, vorige zomer 2015, toch echt niet zo koud was als hier. Desalniettemin zou dit de pret niet drukken.

Na 30 minuten in het water gelegen te hebben, en een aantal ‘duckdives’, nee correctie, brainfreezes verder, nog steeds geen succes. Mijn huisgenoot eveneens, die was een stukje afgedreven, zowat in een ‘current’ terecht gekomen, dromend op zijn plank zittend naar de horizon starend. Na een tijdje weggespoeld te zijn door de witte was van de golven, leek er eindelijk een serie golven te komen met potentie. Ik wist de juiste te selecteren en legde me correct op mijn surfboard, klaar om stevig te peddelen… NU! Met alle kracht peddelde ik zo hard als ik kon, ik voelde dat de achterkant van mijn board omhoog gleed en snelheid begon te maken. Ik strekte mijn armen en sprong op mijn surfboard. Met een soepele zwaai naar rechts gleed ik zo in oostelijke richting van de golf. Heerlijk! Ik brulde een iets van Tarzan geluid uit, gecombineerd met een hoog schrik toontje veroorzaakt door de kou van mijn lichaam.

Ik besloot om de tweede branding ook mee te pakken, en kwam zo goed als gelanceerd op het strand terecht. Dat was wel genoeg voor vandaag. Inmiddels met blauwe tenen en handen, vandaar de naam! Ik liep zelfvoldaan het strand af, op naar Kauai, een hippe salad bar aan het strand, voor een warme Rooibos Latte (Rooibos thee, kaneel en opgeklopte melk) en een heerlijke ‘Superfood Salad’ (kost ongeveer €5). Mijn huisgenoot vertelde me tijdens de lunch dat al het smeltende ijswater van Antartica naar de westkust van Zuid-Afrika stroomt. Dat zorgt ervoor dat het water letterlijk ijskoud is. Richting het oosten van het land schijnt de temperatuur een stuk aangenamer te zijn; en zijn de beste surfspots van Zuid-Afrika te vinden.

Hans van Mourik

Co-founder SurfaWhile, ♥️ tech, travel, sports & outdoors.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SW Surfspot SW Travel Guide
Beste surfspots voor beginners
SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd