Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Hoe Tom goed leerde surfen op Bali, deel 1

Hoe Tom goed leerde surfen op Bali, deel 1


Hoi! Mijn naam is Tom en afgelopen zomer ben ik twee weken op vakantie geweest naar Bali om te genieten van het lekkere eten, sfeer en natuurlijk de prachtige surfspots. Deze vakantie was een unieke ervaring waar ik jullie graag meer over wil vertellen!

Ik wist al langere tijd dat ik graag op vakantie wilde om lekker te gaan surfen. In eerste instantie was ik van plan om in Frankrijk te gaan surfen, totdat ik een last minute aanbieding zag om voor 750 euro incl. verblijf op Kuta naar Bali te vliegen met KLM. Dit aanbod kon ik natuurlijk niet afslaan en heb ik last minute (eind mei) een ticket geboekt samen met twee vrienden. Ik moest hiervoor wel wat risico’s nemen met mijn tentamens maar het was 100% het risico nemen waard!

Eind juni vertrokken we naar Bali waar we ’s avonds laat aankwamen en richting Kuta werden gereden. Het eerste wat ons opviel en waar je ook zeker mee moet kunnen omgaan, is de enorme drukte van het verkeer. Continue verbaasde het ons weer dat er geen ongelukken gebeurde. In Bali is het verkeer echt een zooitje ongeregeld als we het vergelijken met het over gestructureerde Nederland. Toch werkt de manier hoe het verkeer daar geregeld is ook, alleen dan een stuk chaotischer. Waar in Nederland de verkeersregels ons verkeer regelt, doen zij dat eigenlijk onderling. Het is een kwestie van geven en nemen. Fantastisch om mee te maken! Vanaf het moment dat je Kuta binnenkomt merk je dat het een populaire plek is voor toeristen. Kuta is simpelweg ingespeeld op het toerisme. Hier stoorde ik me eigenlijk niet aan.

Ik wilde graag beter leren surfen en Kuta is dé plek om dat goed te oefenen. De golven zijn namelijk voor zowel beginners als gevorderden goed om te surfen. Als je op het strand komt zie je over het hele strand om de 10 meter een ‘local’ die wat plankjes (zowel soft-tops als hardtops) heeft staan die je kan huren voor 30.000-50.000 IRP (2 – 3,50 euro). Ben je beginner, dan wil je natuurlijk les, dit kan je doen bij de locale mensen die met je meegaan in het water en prima uitleggen hoe te surfen. Je kan er ook voor kiezen om les te nemen bij een officiële surfschool zoals Rip Curl of Odysees. Het enige verschil is natuurlijk het geld dat ze ervoor vragen. Bij een local betaal je voor 1 persoon misschien 5 – 7 euro waarbij je een boardje krijgt voor de rest van de dag en een leraar voor 2 uur die je helpt. Bij een officiële school letaal je al gauw 15 – 25 euro voor een paar uur les incl. boardje. Het is maar net wat je zelf wilt, maar er zijn genoeg locals die goed kunnen surfen en het je goed kunnen uitleggen. Voel je je beter bij een officiële surfschool, dan moet je dat ook zeker doen!

Op Kuta was het voor de eerste paar dagen top om te surfen. Elke dag waren er goede golven en elke dag ging mijn niveau ook een stuk vooruit. Ik begon op een 7’8 surboard maar ging al snel naar een 7’2 funboard. Dit heeft zeker te maken met de golven, die zijn daar helemaal clean en komen heel mooi vanuit de zee naar de kust zodat je duidelijk kan zien waar je moet zijn om je pop-up in te zetten. Kortom, Kuta is the place to be om je skills weer op te frissen en als beginner progressie te maken.

Na enkele dagen surfen besloten we om een paar dagen er tussenuit te gaan om wat meer van Bali te zien. We maakte daarom een tripje naar Gili Trawagan – Lovina – Ubud – Kuta. Gili is een ontzettend mooi eiland waar je prachtig kan snorkelen en duiken. Ik raad je hier zeker aan om een je PADDI te halen aangezien het een unieke ervaring is om te duiken, al helemaal op Gili. Je ziet hier al snel veel verschillende dieren zoals schildpadden, prachtige vissen en soms zelfs (kleine) haaien. Verder kan je op Gili fantastisch uitgaan met alle jongeren die er zijn. Gili is zeker de moeite waard om een paar dagen te blijven.

Na Gili vertrokken we met onze taxi driver (die ons voor 10 euro per persoon per dag overal heen bracht) naar Lovina. Hier verbleven we in een villa voor 21 euro pp per nacht en als je de foto ziet dan begrijp je wel dat het de moeite waard was. Even weg van alles en iedereen, midden in de bosjes en met een prachtig uitzicht. Een aanrader voor iedereen om even helemaal tot jezelf te komen! Na Lovina vertrokken we naar Ubud om de bekende rijstvelden te zien. Met een scooter reden we langs de rijstvelden en de prachtige omgeving. Een mooie ervaring die ik jullie ook zeker kan aanraden!

Hans van Mourik

Co-founder SurfaWhile, ♥️ tech, travel, sports & outdoors.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SW Surfspot SW Travel Guide
Beste surfspots voor beginners
SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd