Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Peggy leert Spaans en surfen op Tenerife

Peggy leert Spaans en surfen op Tenerife


N 28° 17′ 29.6340” W 16° 37′ 44.8644”

Tenerife staat bekend om haar 365 dagen lente (Primavera) en je kunt er goed surfen. De combinatie van Spaanse les, zon, nieuwe mensen ontmoeten en surfen, klonken mij – als koukleum en sportieveling – als muziek in de oren. Eind oktober ontvluchtte ik de beginnende Hollandse herfst voor de eeuwigdurende lente van Tenerife.

Spaans leren en Surfen op Tenerife

Na een vrij lange vlucht, inclusief overstappen in Madrid, landde ik op Aeropeurto Tenerife Norte. Ik had geen transfer maar ging met de plaatselijke bus naar mijn bestemming Puerto de la Cruz. Het hele eiland is trouwens prima te bereiken met de bussen. Na mijn eerste onbedoelde sightseeing door de stad, kwam ik met nog 10% batterij aan in de straat van het appartementenblok. Bij aankomst in het appartement was er niemand thuis dus ik kon rustig mijn spulletjes uitpakken. Na een kwartier hoorde ik de voordeur en kwam mijn huisgenoot binnen. Hij schrok zich echter kapot want hij wist niet dat ik hij gezelschap kreeg. Hij, een Amerikaan die ook in Duitsland heeft gewoond, was al ruim 2 maanden alleen in het appartement en dacht dat dit voorlopig zo zou blijven. Nadat hij van de schrik was bekomen kletste we wat over onze levens en uiteenlopende culturen.

De dag daarna was het maandag en stond mijn eerste Spaanse les op het programma. Het regende pijpenstelen maar dat mocht de pret niet drukken. Ik was ingedeeld in niveau A1 (beginners), niet geheel gek, want ik had 10 jaar geleden voor het laatst Spaans gehad op de middelbare school. Spaans leren stond al een tijdje op mijn lijstje maar kwam er telkens niet van door studie en andere verplichtingen. De hoofdreden voor mijn trip was dat het mij nuttig en leuk leek om de tweede wereldtaal te kunnen spreken en daarnaast wou ik mijn talenknobbel weer eens prikkelen.

Surfs up!

Ik kwam er al snel achter dat ik erg fanatiek was door naast de Spaanse les, twee weken lang 1,5 uur per dag (ma-vr) surflessen te boeken. Mijn eerste surfles viel ik direct met mijn neus in de boter door zware omstandigheden: hoge golven, vloed en sterke stroming. Ik was samen met één ander meisje en de instructeur de enige van de school in het water. Er waren wel andere lokale surfers, die uiteraard helemaal in hun element waren, De surfcondities waren door de inham in de baai en de rotsen aan weerszijden anders dan ik gewend was in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje. Er was één plek aan de linkerkant van de inham waar je kon “uitrusten” en een stukje meer naar rechts, richting de rotsen in het midden was de spot om golven te pakken. Je mocht de pro’s niet in de weg liggen dus je moest snel besluiten en nadat je een golf gepakt had direct naar links paddelen om hen ruimte te geven en niet onder hun board te komen. Best hard werken dus! Het prachtige strand met zwart zand, de vulkaan op de achtergrond en de palmbomen op de boulevard maakten wel weer een hoop goed.

Het duurde even voor ik alles doorhad in de zware omstandigheden dus mijn surfinstructeur was niet altijd blij met me en schreeuwde wat af. Door deze eerste zware les goed te doorstaan, tegen zijn verwachting in, had ik echter zijn respect verdiend en kreeg ik warme knuffels wanneer ik de daaropvolgende dagen weer bij de surfschool verscheen. Ik was wel helemaal kapot en beurs van alle klappen op het water maar de (schuim)kop was er af. De uitdagende spot en leuke surfinstructeurs maakte dat ik graag terugkwam. Een minpunt was echter dat de surfklassen steeds voller werden met ultieme beginners waardoor het erg druk werd in het water en je veel moest wachten voordat je een golf kon pakken. Als je dus al wat ervaring hebt, is het wellicht niet nodig om 2 of meer weken surfles te nemen. Het blijft echter een sport die lastig is om onder de knie te krijgen dus de echte beginners hadden wel heel veel aan de lessen.

Hablamos Espanol – De taalschool

Mijn Spaanse docent heette Sandra en praatte continu Spaans tijdens de lessen. Dit was eerst even wennen maar je leert het zo wel snel en gelukkig sprak ze heel langzaam, maakte ze veel grapjes en bedacht leuke originele lesvormen.

Ik begon de eerste week in een klas met drie anderen studenten, de tweede week waren we met zeven. De kleine klassen en diverse samenstelling was erg leuk. De ene student blijft vijf maanden en de andere twee weken dus het is een komen en gaan van jong, oud en allerlei nationaliteiten. Er zit altijd wel iemand tussen met wie je goed over weg kunt. Er waren geen andere Nederlanders, wat heel prettig was aangezien je anders te snel geneigd zou zijn om Nederlands te praten i.p.v. Spaans of Engels. Dus ga vooral niet allemaal tegelijk als je dit leest en enthousiast raakt.

Niet geheel onbelangrijk waren de goede koffie en broodjes in de kantine van de school. Het Spaanse leven qua eten en drinken is goed en absoluut niet duur. De school organiseert ook allerlei activiteiten om de stad beter te leren kennen en het Spaans in de praktijk oefenen. Dat laatste blijft toch nog lastig en hier moet je echt zelf initiatief voor nemen omdat de voertaal onderling toch vooral Engels is en de niveaus erg uiteenlopen.

Bekijk onze pagina over surfen en spaans leren in Tenerife

dav

Tussen de lessen en het surfen door was er voldoende tijd voor een aantal uitstapjes naar andere plaatsen. Een auto huren is hiervoor wel handig maar ook dat is niet duur (€35 per dag). En extra gezellig om dat met nieuwe vrienden te ondernemen en elkaar om een andere manier te leren kennen. De toeristische trekpleister van het eiland, vulkaan El Teide, is daarbij zeker de moeite waard. Het voelt gek om €27 te betalen om een berg op te kunnen met de Teleferico (kabelbaan) maar het uitzicht is te gek en de zon schijnt bovenop bijna altijd. Ook de Masca kloof is spectaculair als je de smalle autoweg ernaartoe overleefd. Mooie wandelroutes, kroegjes en restaurantjes zijn er ook in overvloed op het eiland.

Kortom, genoeg te beleven en een echte aanrader! Ik kom zeker nog een keer terug dus ik zeg:
Hasta luego Tenerife!

Hans van Mourik

Co-founder SurfaWhile, ♥️ tech, travel, sports & outdoors.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SW Surfspot SW Travel Guide
Beste surfspots voor beginners
SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd