Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Storm verbetert z’n Engels en leert surfen in Cornwall

Storm verbetert z’n Engels en leert surfen in Cornwall


N: 50° 24′ 55.789″ W: 5° 4′ 25.388″

Als eerste Nederlander ooit heb ik afgelopen zomer genoten van een geweldige week surfen en taallessen bij Babel Fish language school. Ondanks dat deze school nog niet zo lang bestaat krijg je het gevoel alsof leraren Alex en Toby al tientallen jaren ervaring hebben met het runnen van een school. Hun passie voor onderwijs zal daar wel aan bijdragen. In het uiterste puntje van Engeland op de indrukwekkende kliffen van Cornwall in het tegenwoordig voornamelijk toeristische stadje Newquay is de school gevestigd in een antieke cottage. Want ook aan geschiedenis doet Cornwall niet tekort.

Surfen en Engels in Newquay

Mijn week begon op zondag met mijn aankomst op het kleinste vliegveld dat je ooit zult zien. Daar werd ik opgehaald door Alex die mij naar mijn gastgezin bracht terwijl ik genoot van het groene heuvellandschap buiten Newquay. Ik was enigszins gespannen of ik me wel op mijn plaats zou voelen in het gastgezin waar ik die week zou verblijven, maar deze zenuwen vervlogen al snel toen ik hen ontmoette. Het was een sportieve en gezellige familie die ook nog eens erg lekker konden koken.  De eerste middag lieten ze me alle plekken zien waar ik de komende week mijn tijd zou gaan doorbrengen. De school, het park en uiteindelijk het strand. Naarmate we de kust naderden rook ik meer en meer de zilte lucht, hoorde ik meeuwen krijsen en voelde ik de wind door mijn haren blazen en wow! … wat een uitzicht!

Lees verder na de foto’s, of check voor meer informatie over Engels leren en surfen in Cornwall.

De volgende dag had ik mijn eerste Engelse les, wat vooral inhield dat we onszelf moesten voorstellen en we werden ingedeeld in twee groepen op niveau. Het was erg bijzonder om met mensen van veel verschillende leeftijden uit allemaal verschillende landen te zitten en verhalen te delen. Rond twaalf uur kregen we een typische Engelse lunch: sandwiches! Daarna liepen we met zijn allen naar het strand om onze eerste surf les te krijgen. Als je eenmaal in het water ligt, wil je er niet meer uit. Want stel dat je die reuzegolf mist waarvan je er nog maar duizend van hebt gehad. Dit is geen grap. De golven zijn hier vaak echt geweldig! Na het heerlijke avondeten werden mijn medestudent Carlo (uit Italië) en ik naar de plaatselijke bowling hal gebracht om onze nieuwe vrienden beter te leren kennen. Ook Alex en Toby waren van de partij. Hoewel de komische Toby ons ervan wist te overtuigen dat de kwaliteiten die bij bowlen nodig zijn voornamelijk tot de simpele zielen behoren. Na deze gezellige avond gingen we terug naar ons gastgezin, waar ik al snel in slaap viel van een uitputtende dag.

De surfgroep

Op dinsdag kregen we onze eerste echte Engelse les. Toch voelde het niet zo. Onze leraar Toby die ons allen zeer wist te boeien vertelde namelijk dat het leren van een taal begint bij het leren van de klanken. Net zoals een baby leert praten. Ik voelde me veel meer betrokken bij de les dan ik op school gewend ben. De les ging dan ook reuzesnel voorbij, maar ik begon ook wel honger te krijgen. Gelukkig was daar lunch! Heerlijke pasta met paprika en olijven.  En vervolgens weer surf les! Aan het eind van de les kon ik al lang genoeg op mijn plank staan om een wedstrijdje tegen mijn nieuwe Italiaanse vriend te houden.  

Woensdag was weer een intensieve dag, waarop mijn Engels een stuk is verbeterd. Door de les, maar ook door voetballen en praten met het gastgezin. Ook ‘the surf’ was weer ‘amazing’, zoals Alex zou zeggen. We sloten de dag af in de bioscoop met de film ‘Yesterday’, over een parallelle wereld waarin de Beatles niet meer bestaan en de hoofdpersoon al hun liedjes probeert te herinneren. Een hele goede oefening voor Engels en ook nog is een hele leuke film.

Het prachtige straatbeeld in Cornwall, Britser dan dit wordt het niet

De volgende ochtend hadden we een gesprek in de les over de film en over spreektechnieken en trucjes die schrijvers zoals Roald Dahl continu gebruiken om een gevoel over te brengen. Erg interessant en leerzaam. Door een gebrek aan golven hebben we die middag niet gesurft. Wel hebben we de hele stad door gelopen om een surfcompetitie in een andere baai te bekijken, die ondanks ‘the flat sea’ nog wel boeiend was. Het is immers niet iets wat je elke dag ziet. Helaas begon het vervolgens – het kon ook niet langer uitblijven – te regenen (‘cats and dogs’ zoals ze in Engeland zouden zeggen). Gelukkig waren we in de buurt van een echte ‘fish and chips’ zaak, waar we de regen hebben uitgezeten en hebben genoten van deze Engelse delicatesse.

Vrijdag was mijn laatste Engelse les en dat vond ik toch wel behoorlijk jammer, aangezien ik nog veel meer kon leren van Toby. Gelukkig gaf mijn medestudenten en mij handige adviezen om ons leerproces alsnog door te zetten. Hieruit blijkt maar weer hoe betrokken hij was bij de individuele ontwikkeling van iedereen. Ook vrijdag waren de golven weer onvoldoende. Om deze teleurstelling te verzachten gingen we ‘coasteeren’, een combinatie van zwemmen, klimmen en in het water springen. Dit was uiteindelijk misschien nog wel leuker dan surfen en versterkte de band die we de afgelopen week hadden geschapen.

De prachtige Botanische tuinen

Zaterdag was mijn laatste dag met mijn nieuwe vrienden. Op het programma stond een bezoek aan ‘The Eden project’. Dit park, dat bestaat uit verschillende botanische tuinen, heeft een rijke geschiedenis en is een stuk minder saai dan je van een botanische tuin zou verwachten. Vooral de tropische ‘dome’ met daarin een waterval was spectaculair.

In de avond vierden we nog de verjaardag van beide opa’s van het gastgezin, wat een hele gezellige avond was met heerlijk eten. Na het avondeten ging ik nog een laatste keer naar de stad om afscheid te nemen van mijn nieuwe vrienden.

Op zondag vloog ik als eerste Nederlander terug van deze memorabele week met een uitzicht, dat ik niet snel meer terug zou zien. Achteraf gezien was één week toch wel iets te kort. Je bent immers altijd afhankelijk van het weer als je gaat surfen. Daarom raad ik aan om minimaal twee weken te gaan. Toch kon ik terugkijken op een mooie week waarin ik veel nieuwe vrienden had gemaakt en ook nog mijn Engels had verbeterd. De sfeer in de groep was superchil en ik heb nog nooit zoveel gelachen in één week. Kortom een geweldige week waarvoor ik Alex en Toby ontzettend wil bedanken. Daarnaast bedank ik natuurlijk ook Hannah, Jamie, Kezia en Xander voor hun gastvrijheid gedurende de week.

Lijkt Engels leren en surfen in Cornwall jou ook wel wat? Check de pagina voor meer informatie en prijzen

Hans van Mourik

Co-founder SurfaWhile, ♥️ tech, travel, sports & outdoors.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SW Surfspot SW Travel Guide
Beste surfspots voor beginners
SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd