Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

De Garden Route, Zuid-Afrika

SW Travel Tips Zuid Afrika

De Garden Route, Zuid-Afrika


De Garden Route is een route die je leidt langs de ruige kust in het zuiden van Zuid-Afrika.
De route staat bekend als de Garden Route vanwege de dichte regenwouden langs de route. De Garden Route is een erg populaire bestemming onder zowel buitenlandse als Zuid-Afrikaanse toeristen en wordt alom beschouwd als één van de mooiste stukjes van Zuid-Afrika. De kustlijn wordt gekenmerkt door steile kliffen, dik beboste ravijnen en slingerende bergwegen. In de vele natuurreservaten leeft een overvloed aan wilde dieren, zoals bavianen, caracals, antilopen, schildpadden en zelfs olifanten. Ook biedt de kust van de Garden Route uitstekende mogelijkheden om dolfijnen en walvissen te spotten.

De route van ruim 200 kilometer bevindt zich grofweg tussen Mossel Bay en Storms River en brengt je onder andere langs prachtig natuurschoon, een bijzonder grottencomplex, spannende outdoor activiteiten en de hoogste bungy jump ter wereld. Daarnaast brengt het je langs een aantal van de beste surfspots van Zuid-Afrika, vergeet dus zeker geen surfboard (en wetsuit) mee te nemen! In het vervolg van dit artikel beschrijf ik de belangrijkste plaatsen langs de garden route, geef ik tips met betrekking tot activiteiten en overnachtingen en -uiteraard- komen de belangrijkste surfspots aan bod.

Mossel Bay

Mossel Bay is een stadje met ongeveer 30.000 inwoners en staat bekend als het officiële startpunt van de Garden Route. Dit havenstadje bevindt zich op zo’n vier uur rijden van Kaapstad en biedt behoorlijk wat verschillende opties om te overnachten. Zo vind je er verschillende backpackers, maar zijn er ook wat luxere opties om te overnachten. Een populaire accommodatie onder backpackers is de Santos Express. Hier is een geparkeerde trein omgebouwd tot accommodatie waar je kunt verblijven. Deze trein staat letterlijk op het strand van Mossel Bay. Een heerlijk begin van de Garden Route dus!

Mossel bay Stock Mossel Bay

In Mossel Bay vind je twee uitstekende surfspots: Outer Pool en Inner Pool. Wanneer het eb is, en de juiste condities samenkomen, kunnen de golven van Outer Pool zich tot perfecte golven vormen. Inner Pool daarentegen werkt beter wanneer het vloed is. De golven zijn over het algemeen wat lager en langzamer, waardoor het een heerlijke playground kan worden.

De Cango Caves nabij Oudshoorn

De Cango Caves vormen een stelsel van grotten nabij het plaatsje Oudshoorn. De grotten bevinden zich in de kleine Karoo, een semi-woestijn in het zuiden van Zuid-Afrika. Het complex is verdeeld in drie gedeelten en hebben een gezamenlijke lengte van vier kilometer. De grootste kamer is ongeveer 90 meter lang, 50 meter breed en 18 meter hoog. De Cango Caves worden tot de mooiste grotten ter wereld gerekend. Je kunt verschillende “tours” volgen, waarmee je door het grottencomplex wordt geleid.

Wilderness

Klein maar fijn: een heerlijk dorpje omgeven door prachtige natuur en mooie stranden. Het dorp bevindt zich langs een 8 kilometer lang strand en is omgeven door groene heuvels. Het dorp heeft daarnaast een tamelijk groot aanbod aan accommodatie. Wilderness kent een paar goede restaurants, maar je zult hier geen druk nachtleven aantreffen.

De activiteiten in en rondom Wilderness zijn voornamelijk geschikt voor outdoor liefhebbers. Vanwege de ligging in de prachtige natuur is Wilderness erg in trek onder hikers en watersportliefhebbers. Het strand van Wilderness is één van de mooiste die je tijdens je trip langs de kust zult tegenkomen. Vlakbij Wilderness vind je een grote lagune, waar je uitstekend kunt kajakken, windsurfen, kitesurfen en vissen.

Surfen in Wilderness

Op enkele kilometers van Wilderness vind je Victoria Bay – een bijzonder goede surfspot. Dit strand is de thuisspot van de wereldberoemde surfster Bianca Buitendag. Zij roemt deze surfspot als één van de tofste en meest consistente surfspots van Zuid-Afrika. Je vindt Victoria Bay tussen Wilderness en George.

Knysna

Het stadje Knysna vind je tussen George en Plettenberg Bay. Knysna geniet voornamelijk bekendheid vanwege haar lagune en prachtige oerwouden, die gezamenlijk het prachtige landschap van dit stadje bepalen. Zowel internationale toeristen als welgestelde Zuid-Afrikanen komen hier graag om van de vakantie te genieten. In het stadje vind je verschillende restaurants en cafés. De bevolking  bestaat grotendeels uit kunstenaars en artiesten, waardoor er een vriendelijk en laid-back sfeer heerst. Ook vind je in de bosrijke omgeving rondom Knysna een aantal hippie-communes.

Rondom Knysna vind je een indrukwekkend bos van ca 80.000 hectaren groot. Knysna forrest is een must-see voor natuurliefhebbers. Het is een oerwoud waar je bomen vindt van meer dan 800 jaar oud! Tijdens een wandeling door het bos bestaat de kans dat je een antiloop of zelfs een olifant tegenkomt. De Knysna Bosolifant was ooit een grote kudde van meer de duizend olifanten. Helaas zijn tegenwoordig de bosolifanten waarschijnlijk nog op slechts twee handen te tellen.

Plettenberg Bay

Plett, zoals Plettenberg Bay in de bevolking wordt genoemd, bevindt zich in een vrij grote baai die zich uitstrekt tussen het schiereiland Robberg in het zuiden en de riviermondingen van Bitou en Kleurbooms in het noorden. Dit ooit zo rustige vissersdorpje is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen onder Zuid-Afrikanen. Traditiegetrouw trekken veel Zuid-Afrikanen van de steden in het binnenland naar Plett om de vakantiedagen door te brengen. Het stadje bestaat dan ook voor een groot gedeelte uit “tweede huizen” van welgestelde Zuid-Afrikanen. Plett is vooral populair vanwege de prachtige locatie, nabij het prachtige schiereiland Robberg Peninsula en het grote aanbod aan restaurants en uitgaansmogelijkheden.

Bloukrans Bungy

Voor de adrenaline freaks onder ons: op de weg tussen Plettenberg Bay en het Tsitsikamma National Park vind je de Bloukrans Bungy, met 216 meter de hoogste commerciële bungy jump ter wereld. Eigenlijk is een bezoek aan de Garden Route niet compleet zonder gesprongen te hebben van de Bloukrans Bungy. Durf jij het aan?

Tsitsikamma National Coastal park

Het Tsitsikamma National Coastal Park is een ruig natuurgebied van zo’n 75 kilometer lang dat zich uitstrekt langs de Atlantische Oceaan. De kust wordt hier gedomineerd door rotsformaties, watervallen en dichte natuur en is in één woord prachtig te noemen! Ben jij avontuurlijk ingesteld en wil jij echt alles uit het Tsitsikamma National Park halen? Kies dan voor de populaire 5- daagse Otter Trail. Deze hiking trail brengt je in vijf dagen langs de adembenemende uitzichten die het Tsitsikamma regenwoud te bieden heeft.

Cape st. Francis en Jeffrey’s Bay

Net voorbij (of net voor, het is maar hoe je het bekijkt) vind je de beroemde surfspots Cape st. Francis en Jeffrey’s Bay. Deze dorpen hebben enorme bekendheid gewonnen, nadat een groep surfers in de immens populaire surffilm “Endless Summer” uitkwam bij Cape st. Francis en hier perfecte golven vonden. Jeffrey’s Bay is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar surfmekka. Deze spots staan dan ook zeer hoog op de bucket list van iedere surfer!

Vervoer en verblijf 

Vervoer: er zijn twee mogelijkheden om te reizen langs de Garden Route: de eerste is met een (huurauto). Dit is ideaal wanneer je wat vrijheid en privacy wenst te hebben. Een tweede optie is de BazBus. Dit is een hop-on hop-off bus die langs de gehele kust van Zuid-Afrika reist. Hij brengt je van hostel naar hostel. Je koopt een ticket voor de route die je wilt afleggen en je kunt zo vaak in- en uitstappen als je wilt. Ideaal voor als alleen of op budget reist.

Verblijf: Coast to Coast is een gratis gids waarin je een zeer uitgebreid aanbod vindt aan accommodatie in Zuid-Afrika (en wat aangrenzende landen). Hierin vind je tevens welke hostels gelden als busstops van de BazBus. In bijna ieder hostel in Zuid-Afrika vind je een gratis coast to coast gids.

Tot slot

Ik hoop je hierbij wat informatie te hebben gegeven betreffende de Garden Route in Zuid-Afrika. Ik heb zelf nogal wat tijd doorgebracht langde de Garden Route en heb echt mijn hart verloren aan deze kuststrook. Heb jij vragen, opmerkingen of andere zaken? Laat dan een bericht achter!

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *