Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Gauchos del Mar veranderen de wereld met Surfen

SW Story Alle landen Amerika

Gauchos del Mar veranderen de wereld met Surfen


S: 34° 36′ 13.3992” W: 58° 22′ 53.7312”

In 2010 namen de broers Joaquín en Julián een beslissing die hun leven veranderde. Ze gingen op ‘gewoon’ een surf-roadtrip van Californië naar hun huizen in Buenos Aires (Argentinië) maar gaandeweg vonden ze dat de levensstijl die ze hadden aangenomen, een nog groter doel zou kunnen dienen. En zo kwamen ze tot het maken van films om het bewustzijn over klimaatverandering en de vervuiling van de zeeën te vergroten. En hun expedities dienen zelfs meer doelen.

Gauchos del mar surfing
Tijdens het reizen proberen de broers zo veel mogelijk te surfen

Van 2 broers naar the Gauchos del Mar

Toen Julián en Joaquín besloten om Californië te verlaten voor een roadtrip, waren ze al zeer gepassioneerde surfers. Ze hadden het geluk om de zonen te zijn van Argentijnse ouders die graag wilden surfen. Vanaf jonge leeftijd maakten ze allebei kennis met surfen. Aan de telefoon vertelt Joaquín me: ‘Mijn vader was in de jaren 60 aan het surfen met een paar vrienden die de surfpioniers van Argentinië waren. En mijn moeder was ook vanaf jonge leeftijd aan het surfen – en ze surft tegenwoordig nog steeds ”. Hun ‘korte termijn’ droom (een roadtrip over het hele continent van Amerika tijdens het surfen) veranderde in een levensdroom: surfen om de wereld te veranderen.

Gauchos del Mar brother sea
Joaquín and Julián genieten van de zee en de golven

Tijdens het eerste deel van deze geweldige roadtrip werden ze vanwege hun levensstijl Gauchos del Mar (Cowboys van de zee) genoemd; surfen en de levensstijl buitenshuis, inclusief alles wat daarbij hoort. Hun officiële naam maakte deze roadtrip nog officiëler. Omdat dit waarschijnlijk de enige keren in hun leven was dat ze zo’n roadtrip zouden maken, vonden ze het belangrijk om zoveel mogelijk opnames te maken. En hoewel ze niet over de duurste of geavanceerde apparatuur beschikten, slaagden ze er toch in om alles in HD-kwaliteit te fotograferen.

Het maken van films voor verandering

Na een aantal maanden op pad te zijn gekomen, kwamen Julián en Joaquín op het idee dat de beelden die ze hadden gemaakt misschien wel meer zouden kunnen zijn dan alleen wat ‘vakantie-inhoud’. Wat als ze er een film van zouden kunnen maken … Joaquín: ‘’ we begonnen groter te denken, we vonden dat er veel potentieel was als we de opnames goed konden combineren met onze ideeën, overtuigingen en passie voor surfen ’. En dat deden ze ook.

Gauchos del Mar waves
Prachtige golven tijdens de trip

Hun eerste reis duurde 403 dagen en resulteerde in de film Gauchos del Mar. Op dit moment hebben ze 4 films afgemaakt (de andere 3 heten Peninsula Mitre, Tierra de Patagones en Transcending Waves. Bezoek hun website voor hun films), met alle films gaan over meer dan alleen het surfthema. De belangrijkste waarden van de Gauchos del Mar zijn mensen verbinden, de natuur, stranden en zee beschermen, ervaringen delen en leren over culturen. Een goed voorbeeld van die weerspiegeling verschijnt in de film Tierra de Patagones (het Patagonian Land), waar Julián en Joaquín aan het surfen zijn in het uiterste zuidoosten van het Argentijnse vasteland. Naast ongelooflijk mooie beelden van het landschap, evenals verschillende surfbeelden, informeren de broers over het belang om dit deel van de wereld te behouden (een bericht dat helaas voor veel te veel delen van onze aarde geldt).

Lees verder na de foto…..

Natuur en surfen gaan hand in hand

Twee Argentijnen reizen door Afrika voor een Braziliaanse TV-show

Nadat de eerste films een groot succes waren (met veel internationale aandacht – Gauchos del Mar heeft verschillende internationale filmprijzen gewonnen!) Merkten de twee broers terwijl ze langs de prachtige kustlijnen van Afrika reisden. De belangrijkste reden van dit avontuur was een Braziliaanse tv-show waarin de Gauchos del Mar in 3 seizoenen speelde (13 afleveringen per seizoen). Toen hij Joaquín vroeg naar de potentiële ‘rivaliteit’ tussen Argentinië en Brazilië en hoe gemakkelijk het voor Argentijnen zou zijn om te schitteren in een Braziliaanse serie, begon hij meteen te lachen. ‘’ Deze rivaliteit – een zeer gezonde en sportieve – lijkt vooral betrokken te zijn bij voetbal. Binnen surfen is iedereen gelijk, dat is iets waar we in geloven, net als de Brazilianen. Het surfen verenigt ons allemaal, en dat is ook de schoonheid van deze sport en levensstijl. ’

Deze geweldige reis (die in totaal 22 maanden duurde, verdeeld over 3 afzonderlijke periodes) bracht hen van Spanje langs de Afrikaanse westkust, rond naar de oostkust, inclusief surfen in Mozambique en Mauritius. En toen hij Joaquín om het hoogtepunt van deze reis vroeg, twijfelde hij een beetje. ‘’ We hebben zoveel ongelooflijke plekken gezien, het is heel moeilijk om te kiezen. Het verblijf in Transkei (Zuid-Afrika) was echter echt magisch. We zijn daar een maand gebleven, terwijl we werden behandeld met de meest verbazingwekkende dieren in het wild, de natuur en – last but not least – ongelooflijke golven. ”

Muchas gracias Joaquín and Julián!

Amazing photo’s and video’s can be found at the Instagram Account of #gauchosdelmar

Photo credit: Gauchos del Mar

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen