Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Geweldig surfen in Loredo & Somo

SW Surfspot Spanje

Geweldig surfen in Loredo & Somo


N 43° 27′ 20” , W 3° 43′ 39”

Noord-Spanje is een waar surfmekka met surfcondities van wereldkwaliteit. In combinatie met het iets grotere Somo vormt Loredo de surfbaai van Santander. Buiten de goede surfcondities om biedt het ook nog eens adembenemende uitzichten. Aan de linkerkant van het strand kijk je uit op de historische stad Santander, aan de rechterkant op de landschappen van Loredo. Maar voor nu zullen we de aandacht richten op het surfen in en rondom Loredo.

Surfen in Loredo & Somo

Surfen in Loredo

In Loredo bieden wij het Latas Surf House en de Latas Surf Lodge aan.

Het gehele strand tussen deze 2 plaatsen is meer dan 10 kilometer lang met in het midden van dit strand de beste golven. Dit komt doordat op dit stuk strand de golven zonder onderbreking aan land komen. De plaatsen Loredo en Somo liggen elk aan een ander uiteinde van het strand, hier worden ook de meeste surflessen gegeven. Over het algemeen zijn de golven daar namelijk een stuk toegangkelijker dan in het midden van het strand. Het maakt eigenlijk niet echt uit wat de condities zijn, je zult altijd een plekje vinden waar de golven aansluiten op jouw surfniveau.

Playa de Somo

Dit strand is ongeveer 2 kilometer lang met uitstekende golven over de gehele lengte. De golven zijn het beste rond mid/laagtij. Wel kan het in de zomermaanden erg druk worden maar dit is aanzienlijk minder buiten de vakanties om. Deze spot heeft de langst durende golf van Spanje waardoor je veel longboarders ziet op deze spot. Als er een swell onderweg is, dan moet je in Playa de Somo zijn waar je A-frame golven van 2 meter of hoger kunt surfen. Buiten de fijne surfcondities om kan je hier ook genieten van een adembenemende zonsondergang in het prachtige landschap.

Playa de Loredo

Vergeleken met Somo is Loredo een rustig en klein surfdorp met een upcoming surfscene. Ook zijn de golven hier altijd wat kleiner en rustiger dan in Somo, wat perfect is voor beginners als de golven in Somo te heftig zijn. Je ziet hier veel surflessen omdat de condities daar het beste zijn om te leren surfen. Er is een swell nodig van minimaal 60 CM om te kunnen surfen. De ideale golfhoogte is tussen 1.5 en 2 meter. Het beste tij om te surfen is hoogtij, je zal dan voornamelijk rechtste golven vinden maar omdat het een beach break is kan je ook af en toe een linker vinden.

Naast de veelzijdige surfspots is het strand van Somo en Loredo vlakbij Santander, een van de grotere steden in Noord-Spanje. Hierdoor is het mogelijk om naast het surfen ook een nieuwe stad te ontdekken, er is namelijk meer dan genoeg te zien en doen in Santander. Daarnaast zijn er ook veel surfshops waar jij alle surfgear die je maar kunt wensen kan kopen. Kom jij liever niet in stad, ook dan is er ook genoeg te doen in Somo of Loredo, waar ook aardig wat surfhouses, hostels en surfcamps zitten. Zo ook het Latas Surf house in Loredo.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen