Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

Het leven van een Portugese Beach Guard

SW Story Portugal

Het leven van een Portugese Beach Guard


SurfaWhile Beach Guard Portugal

N: 38° 42′ 15″ W: 9° 23′ 0″

Het strand van Poça Beach in Sao Joao do Estoril (Cascais) is erg populair. Met name in de zomer ligt dit strand afgeladen vol met mensen. En geef ze eens ongelijk; het zandstrand heeft een ruime ligging en – zeker in de zomer – je loopt zo het water in. De parkeermogelijkheden zijn goed en je kunt Lissabon net zien liggen. Wij kwamen hier langs tijdens ons werkbezoek aan Portugal en ik raakte aan de praat met Marta en Bernardo. Zij werken op dit strand als beach-guard en ik was toch best benieuwd naar hun verhaal.

Wat doet een beach guard in Portugal?

Het gesprek begon niet echt eenvoudig. Ik vroeg Bernardo of hij het leuk vond om wat te vertellen over zijn werkzaamheden. Eigenlijk kwam dit niet echt uit, want ze waren immers met z’n 2’en (Johnny, de 3de collega, was met lunchpauze). ‘Zo druk is het niet’, dacht ik, ‘so what’s the deal’? Maar zij spraken niet voor niets uit ervaring. Nog geen 30 seconden later, rukten Bernardo en Marta uit om een man op leeftijd te helpen die in een rip was beland. Toen ze een paar minuten later – missie geslaagd – terugkwamen, kwam Johnny terug en ging Marta lunchen. Ik probeerde het nogmaals en knoopte een gesprekje aan met Bernardo.

Bernardo en Marta zien erop toe dat een badgast het water veilig kan verlaten

Hij vertelde mij dat hij uit de buurt van Porto komt en nu in Lissabon woont – al een paar jaar – waar hij studeert. Zijn studie is Outdoor Tourism, waarbij hij zich focust op de meer extreme activiteiten. Denk hierbij aan kajakken, klimmen én surfen. Ook is hij zich aan het oriënteren om bij TAP Airline aan de slag te gaan.

Lijkt een surfvakantie in Portugal jou wel wat?

Waarom zijn er geen beach guards in de winter, dan schijnt de zon toch ook?

‘’Ik ben nu bijna 5 jaar beach guard’’, vertelt Bernardo me. ‘’Ik doe dit met veel plezier en hoop nog lang actief te blijven in deze sector.’’ ‘Levert het surfen jou veel werk op’, vroeg ik hem. Zijn antwoord had ik niet direct verwacht, al klonk het wel logisch. ‘’In die 5 jaar, heb ik maar 2 keer in actie hoeven komen ten behoeve van een surfer. Zij zijn niet de groep die in de problemen komt. Zeker buiten het hoogseizoen om – in de zomer zijn er eigenlijk toch bijna geen golven – komen hier met name lokale surfers. Zij weten alles betreffende de rips en de rotsen die vaak onder water blijven (maar wel uitsteken). En indien er toeristen komen om te surfen, doet de community haar werk; de surfers wijzen elkaar op de gevaren, en zorgen dat iedereen op een veilige manier plezier kan hebben. De zwemmers – wel veel toeristen – zorgen voor een stuk meer kopzorgen; zij zijn de reden dat de beach guards nodig zijn.’’

Lees verder na de foto….

Bernardo

Echter heeft Bernardo niet het hele jaar door werk op het strand. ‘’Het seizoen loopt van half maart tot half november. De maanden daarbuiten is er niemand van ons aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Het klopt inderdaad dat de stranden dan minder druk zijn, maar alsnog vind ik persoonlijk dat er altijd 2 van ons aanwezig zouden moeten zijn, ook al is het rustig.’’

Het combineren van passie en werk

Hij vervolgt zijn verhaal, en zijn ogen lichten op zodra ik hem vraag voor zijn droom. ‘’Het zou me geweldig lijken als ik dit werk kan blijven doen, maar dan het hele jaar door. Het liefst combineer ik dit met mijn studie, want om op zo’n manier verbonden te blijven met ook andere extreme sporten, zou het plaatje helemaal perfect maken.’’

Bernardo mag zelf gaan lunchen zodra Marta terugkomt. Voor ons lukt het helaas niet om daar nog op te wachten maar gelukkig is er nog wel tijd voor een leuke foto met Bernardo. Dank je wel!

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!