Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Het verschil tussen een Beach break, Point break en Reef break

SurfaWhile Academy Alle landen

Het verschil tussen een Beach break, Point break en Reef break


In een eerdere post heb ik een lange lijst met surftermen aan jullie voorgesteld. Na een aantal zeer enthousiaste reacties te hebben ontvangen, heb ik besloten om in verschillende artikelen dieper in te gaan op specifieke, belangrijke surftermen. In dit artikel zal ik zodoende het verschil uitleggen tussen de drie verschillende breaks waarmee surfspots worden onderscheiden: beach break, reef break en point break. Tevens zal ik per type break de voor- en nadelen opsommen, en zal ik per type break voorbeelden van bekende surfspots geven.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

Wat is een Beach break

De golven van een beach break breken vanwege een zandbank dat voor de kust ligt. Het grote voordeel is dat er – in tegenstelling tot bij een reef break – zand op de bodem ligt. Hierdoor is het relatief ongevaarlijk om van je board te vallen en/of te springen. Beginnende surfers zullen zodoende vrijwel altijd les krijgen op een beach break. Een nadeel is dat bij beach breaks altijd undercurrents, of onderstromingen, ontstaan. De meeste surfkampen (zeker in Europa) geven les op beach-breaks want dit is het meest geschikt voor beginnende surfers.

Bekende beach breaks zijn: Hossegor in Frankrijk, Bells Beach in Australië en Muizenberg in Zuid-Afrika.

Wat is een Reef break

Bij een reef break ontstaan brekende golven vanwege een rif of rotsachtige ondergrond. Een voordeel is dat de golven vaak van uitstekende kwaliteit zijn; de epische beelden van perfecte tubes die in surffilms voorbijkomen zijn vaak opgenomen bij reef breaks. Een groot nadeel is dat een rif vaak uit koraal ontstaan. Een serieus surfer zal –uiteraard- nooit koraal willen vernielen. Daarnaast kunnen de steken van koraal en/of andere rotsachtige punten enorm veel pijn doen. Een reef break is zodoende niet erg geschikt voor beginnende surfers.

Bekende reef breaks zijn: Cloudbreak in Fiji, Jaws in Maui en Pipeline in Hawaii. Ook hebben wij een artikel geschreven met een aantal tips voor het surfen van jouw eerste reef-break.

Wat is een Point break

De golven van een point break breken vanwege een rots of landtong die uitsteekt in de oceaan, waarna de golven een baai binnenrollen. Deze situatie kan er in veel gevallen toe leiden dat golven veel langer doorrollen dan bij beach breaks en reef breaks. De ondergrond van een point break kan zowel zand als rif als rotsen zijn.

Bekende point breaks zijn: Byron Bay en Surfers Paradise in Australië, Jardim do Mar op Madeira en Ollies Point in Costa Rica.

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd
SurfaWhile Academy Alle landen
Regels voor bij het golfsurfen