Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

In Ecuador naar de Amazone – wat een avontuur!

SW Travel Tips Ecuador

In Ecuador naar de Amazone – wat een avontuur!


In Ecuador naar de Amazone – wat een avontuur!

Ik moest altijd denken aan Brazilië of Colombia als het over de Amazone ging, maar als je er eenmaal geweest bent, leer je al snel dat deze reusachtige jungle zich strekt en in verschillende landen te vinden is. Zo kun je bijvoorbeeld ook de Amazone in vanuit Peru, Venezuela of Bolivia maar ik heb dit gedaan in Ecuador. En om in Ecuador naar de Amazone te gaan was een van de beste beslissingen van mijn reis! Wat een geweldig avontuur was het!

De meeste Amazone tours in Ecuador vinden plaats in Cuyabeno, in het Cuyabeno Wildlife Reserve. Wij kwamen er vrij snel al achter dat je heel makkelijk vanuit Quito kunt reizen, maar het blijkt ook goed bereikbaar te zijn wanneer je op doortocht vanuit Colombia bent, er gaan bussen vanaf Túlcan. Je reist naar Lago Agrio, wat wij deden per nachtbus (ong. 7 uur, á USd $ 12,-) – je kunt ook vliegen naar Nueva Loja. Daar aangekomen pakten we een taxi naar een hotel in de buurt (dit was afgesproken), waar we nog 2 uur konden slapen om vervolgens een heerlijk ontbijt te nuttigen. Rond 09:30 werden we opgepikt door onze chauffeur, Adriano, die ons vanuit Lago Agrio richting het reservaat van Cuyabeno bracht. Tijdens deze 2 uur merkten we al goed hoe mooi de natuur was, tevens werd de bebouwing steeds minder. We kwamen steeds meer in een echte jungle-omgeving!

Toen we eenmaal bij de rivier aankwamen stond daar een lunch op ons te wachten, waarna we onze boatdriver ontmoetten, Fernando. We merkten al snel dat Fernando een leuke en opgewekte gozer was, die altijd wel in was voor een dolletje. Daarnaast wist hij ook erg veel van de jungle. Samen met onze gids Mauricio (hij bleef alleen tijdens de bootrit bij ons) begonnen we aan de tocht richting onze lodge, welke uiteindelijk zo’n 2.5 uur zou duren. Mauricio wist veel maar had vooral bijzonder scherpe ogen. Onderweg liet hij ons verschillende typen vogels zien, 3 soorten apen en tevens kwamen we een groepje rivier-dolfijnen tegen. Het was erg interessant om te luisteren naar Mauricio’s verhalen, hij kwam immers uit de regio Cuyabeno dus aan kennis geen gebrek!

Eenmaal aangekomen bij de lodge ontmoetten we de andere gasten (zij waren de dag ervoor al aangekomen, dit gaat allemaal erg flexibel). We hadden een half uurtje om even bij te komen, waarna de eerste tocht al op de planning stond. We zouden gaan varen (alles ging eigenlijk per boot), waarna we een korte wandeling zouden gaan maken door het regenwoud. Met onze nieuwe gids (Nelson – hij zou de rest van de dagen onze gids zijn) liepen we nog geen 10 minuten in het woud tot dat we een van de hoogtepunten van ons bezoek tegenkwamen. Een anaconda lag verscholen onder een rots, waar hij aan het vervellen was. Dit gigantische beest was maar liefst 6.5 meter! We wisten niet of deze ervaring spannender of indrukwekkender was, maar we zullen het in ieder geval niet snel vergeten!

De boottochtjes over de rivier waren elke dag weer indrukwekkend, ook al kwam je langs precies dezelfde plekken. Steeds opnieuw ontdekte je wel weer nieuwe dingen. Zo hebben we bijvoorbeeld papegaaien en toekans gezien, iets wat de eerste dag nog niet gelukt was. Zodra de zon onderging kwamen er enkele boten steevast samen op ‘Lago Grande’ (het grote meer) om de prachtige lucht te zien. Daarna, op weg terug naar de lodge – in het donker, werd er gezocht naar kaaimannen en slangen, welke we elke avond wel zagen. Slangen hingen in de boom en waren erg lastig te spotten (dit werd gedaan met zaklampen), kaaimannen kwamen we wat vaker tegen. Uiteraard bleven dit spannende en indrukwekkende gebeurtenissen.


Dag 2 stond in het teken van het bezoek aan een local community. Hier hebben we brood gebakken van yuca (een soort casave), wat een erg interessant proces was. Vervolgens zijn we naar een chaman gegaan, een soort medicijnman. Vooral zijn verhaal, over de lange weg die hij heeft moeten afleggen om te komen waar hij is, was erg interessant. Tevens was de route (vanaf de boot moesten we ruim een uur lopen) naar het dorp toe geweldig. Samen met Nelson (de gids) zijn we een aantal malen van het pad afgegaan om zo de jungle in te gaan (niet al te ver) om zo apen en bijzondere dieren te zien.

Dat je veel mooie en bijzondere dieren tegenkomt op deze reis is wel duidelijk. Naast de eerder genoemde dieren (en onderstaande ‘walking tree’) zijn we o.a. rivierschildpadden, tarantula’s, verschillende vlinders, de giftige Conga-mier (eerste foto onder), tropische kikkers, spechten, uilen en een tapir tegengekomen.

Zeker ook de tochten op de rivier (Cuyabeno River) zullen we lang bijstaan. Eenmaal hebben we zelf gepeddeld, de overige keren bestuurde Fernando de boot. Na zonsondergang – als het net nog niet donker genoeg was voor de kaaimannen (zie foto onder) om tevoorschijn te komen – konden we zwemmen in het meer. Toch was het niet echt een fijn gevoel, aangezien er dus kaaimannen, piranhas en anaconda’s in dat meer zwemmen. Toch is het allemaal goed gegaan!

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

3 thoughts on “In Ecuador naar de Amazone – wat een avontuur!

  1. Ik ben nu bezig met het plannen van een reis door Ecuador en kwam zo op jullie blog terecht over de Amazone. Waar hebben jullie ergens geslapen?

  2. Hi! Ik ga in april en wil een soortgelijke Tour doen. Waar had je het geregeld? Wat kostte het en hoe authentiek was het nog? gr Marjolein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking