Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Kobus (82), als eerste binnen tijdens de Beach Clean Up Tour

SW Sustainable Nederland

Kobus (82), als eerste binnen tijdens de Beach Clean Up Tour


De jaarlijkse Beach Clean Up Tour

N: 52° 22′ 16.135″ E: 4° 32′ 0.078″

Vorige week was het de laatste dag van de Beach Clean Up Tour. Aan deze jaarlijkse Boskalis Beach Clean Up Tour doen vrijwilligers mee van alle soorten en maten. Zo zijn er ervaren strand-schoonmakers en ook een hoop mensen die voor het eerst aan een dergelijk initiatief meedoen. Er zijn Nederlanders maar ook mensen uit het buitenland. En ook zijn er jonge en zeker ook oudere deelnemers. Zo is Kobus uit Helmond een van de oudste deelnemers van dit jaar, al is leeftijd natuurlijk maar een getal en zegt het vaak maar weinig.

Ik ben een beetje verslaafd

‘’4 jaar geleden deed ik voor het eerst mee, en sindsdien ben ik een beetje verslaafd. Elk jaar schrijf ik me in voor de laatste etappe van route Zuid, van Langevelderslag naar Scheveningen. We zijn ook nog wel eens in Noordwijkerhout begonnen, maar de laatste jaren beginnen we steevast in Langevelderslag.’’ De route is zo’n 10 kilometer, en ondanks Kobus z’n leeftijd, loopt hij goed mee. Sterker nog, toen ik (Olmo) stond te wachten bij de finish, om zo de eerste lopers binnen te halen, was Kobus daar als snelste. Hij vertelde me dat er voor de laatste kilometer nog een pauzeplek was, maar hij had zoveel energie dat hij in een keer is doorgelopen.

Onnodig veel plastic

‘’In totaal heb ik 1.5 zak afval gevonden vandaag. Onderweg kon ik de volle zak inleveren, en kreeg ik een nieuw exemplaar. Je komt zo van alles tegen, van veel sigarettenfilters tot plastic. Heel veel plastic. Daar wordt ik toch wel een beetje verdrietig van, het is zo onnodig.’’ En op de vraag of hij er volgende jaar weer bij is, voor de 6de keer, hoef ik niet lang op een antwoord te wachten. ‘’Ja’’, klinkt het heel stellig. ‘’Tenminste, als m’n gezondheid het toelaat’’. Kobus, we hebben meer mensen zoals jou nodig op deze wereld.

na afloop wordt al het afval gescheiden, om het zo goed mogelijk te kunnen verwerken

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking