Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Mijn bezoek aan het vrijwilligersproject in Lobitos, Noord-Peru

SW Meets Peru

Mijn bezoek aan het vrijwilligersproject in Lobitos, Noord-Peru


Mijn bezoek aan het vrijwilligersproject in Lobitos, Noord-Peru

Tijdens mijn reis door Zuid-Amerika ben ik langs een aantal partners van SurfaWhile geweest, waaronder het vrijwilligersproject Waves for Development in Noord-Peru. Vanaf het moment dat ik over dit project hoorde, en zeker na een Skype gesprek met Dave (de oprichter van Waves for Development) wist ik het zeker: ik moet langs in Peru! Ik had erg goede dingen over het project gehoord en gelezen dus wilde ik het ook met m’n’eigen ogen zien.

Het project was erg goed om eens echt te zien wat de vrijwilligers deden, hoe ze de lokale community nou echt hielpen. Wat op de muur stond in het huis van Kike – de manager, omschrijft eigenlijk alles; El secreto esta en dar, oftewel het geheim zit ‘m in geven. Dat iedereen bereid is veel te geven wordt gelijk duidelijk. De 4 vrijwilligers die ik ben tegengekomen, Ben en Gene en een Amerikaans-Peruviaans koppel Ben en Julia waren allen erg bereid en gemotiveerd om aan de slag te gaan met de locals.

Crew in Lobitos

Wat mij direct opviel was hoe enerzijds de jongeren en kids uit de buurt geholpen werden, met Engelse- en surflessen. Deze lessen werden dagelijkse gegeven, waar het surfen vooral in het weekend gebeurde. Maar ook voor de volwassenen was er een divers programma, wat bestond uit verschillende onderdelen – dit was ook per week anders. Een mooi voorbeeld was een groep uit Frankrijk (die werkte voor Airbus) die het project een aantal weken voor mij bezocht. Gedurende 1 week hielpen zij de fishermen met het onderhoud van de boten. Een groep mannen hielp bij het schuren, waar de vrouwen het schilderen (zowel kleur als het aanbrengen van een anti-roest laag) op zich namen. Een ander voorbeeld is Ben en Gene die mij vertelden over hoe zij de locals helpen met het opzetten van ‘walking tours’ door Lobitos. In samenwerking met het project zijn er op een aantal plekken in het dorp plakkaten neergezet met informatie.

Andere voorbeelden van hulp zijn de voorlichtingen over mogelijkheden om te verdienen (jezelf te onderhouden) aan surfen. Dit kan zijn door bijvoorbeeld het faciliteren van board-verhuur maar ook om met een grote box op het strand te gaan zitten, waar je de waardevolle spullen van de surfers kunt bewaren (tegen een kleine vergoeding). Zo zie je dat de hulp van Waves echt een verschil maakt bij een aantal mensen. Zo ook bijvoorbeeld bij Luis (zie blog).

Mijn bezoek aan het project was erg bijzonder, waar ik veel heb geleerd. De gastvrijheid van de vrijwilligers (en de manager) en hun bereidheid om een verschil te maken zal mij altijd bij blijven!

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking