Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Geschiedenis van het surfen in ‘t kort (deel 3): modernisering van Surf sport

SW Story Alle landen

Geschiedenis van het surfen in ‘t kort (deel 3): modernisering van Surf sport


N: 20.716179, W: -158.214676.

Dit artikel is onderdeel van een reeks van drie artikelen waarin de geschiedenis van het surfen wordt beschreven. In het eerste deel, historisch surfen, lees je over hoe de historische surfsport in het verre verleden werd beoefend in Polynesië. In het tweede deel, de verspreiding van de surfsport, lees je over hoe de surfspot verspreidde vanuit Hawaii naar de andere delen van de wereld. In dit artikel wordt de transitie van historisch surfen naar modern surfen beschreven.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

Wedergeboorte van surfen

Vanwege de opkomende globalisatie waren aan het einde van de 20e eeuw veel van de traditionele gewoontes van de Hawaiiaanse cultuur verdwenen. De bevolking van de eilandengroep waren langzaam maar zeker aan het “verwesteren”. Toch was er aan het begin van de 20e eeuw een groep surfers die op het beroemde Waikiki beach begonnen te surfen.

Rond dezelfde periode besloot Hawaii om meer energie te steken in het trekken van toeristen. De lokale overheid zag de waarde van het surfen in, en besloot om de surfsport een belangrijke pijler te maken in de marketingcampagnes waarmee het toerisme een boost moest krijgen. Een grote rol was hierbij weggelegd voor de legendarische Duke Kahanamoku, ofwel in de volksmond “the Duke” genoemd.

Vanwege de industriële revolutie maakte de surfsport vanaf de jaren ’20 een flinke ontwikkeling door. Enerzijds waren daar de technologische ontwikkelingen waarmee het surfboard gemoderniseerd werd. Anderzijds zorgden de ontwikkelingen in de media ervoor dat het surfen een steeds groter publiek bereik kreeg.

Tegenwoordig zijn surfvakanties erg populair.

Innovaties in de surfsport

Vanaf het begin van de 20e eeuw tot op de dag van vandaag is er een aantal ontwikkelingen geweest die een grote invloed hebben gehad op de modernisering van de surfsport. Hieronder hebben wij een drietal belangrijke innovaties uitgelicht die een zeer grote impact hebben gehad op de ontwikkeling van de surfsport.

Wetsuit

Een van de meest belangrijke, en misschien wel tevens een van de meest onderschatte ontwikkelingen in de surfsport, was de uitvinding van het wetsuit. Meer informatie over het wetsuit vind je in dit artikel. Meerdere ontwikkelingen hebben gezamenlijk tot de uitvinding van het wetsuit geleid, maar toen het eerste echt functionerende wetsuit eenmaal op de markt was, transformeerde de surfsport ineens van een zomersport tot een sport die (bijna) het gehele jaar te beoefenen was.

Fin

Het duurde even totdat de fin helemaal was doorgebroken, maar toen het eenmaal zo ver was, bleek dit een regelrechte hit. De fin zorgt voor veel meer stabiliteit op het surfboard. Ook zorgt de juiste fin ervoor dat het mogelijk wordt om bochten te draaien tijdens het surfen, een flinke vooruitgang! Tegenwoordig zit er onder ieder surfboard minstens een fun gemonteerd, maar vroeger was dat heel anders. De fin werd namelijk al uitgevonden rond 1930, maar deze werd jarenlang vermeden door surfers, omdat zij bang waren dat deze gevaarlijk zou zijn..

Shortboard

Aan het einde van de jaren ’60 begon de ontwikkeling van het shortboard. Hiermee werd de stijl van het surfen compleet veranderd. Surfen evolueerde hiermee van het sierlijke, maar tamelijk langzame longboarden, tot het snelle en meer agressieve shortboarden. De shortboard revolutie kwam tot stand aan de Pacifische kust van Australië. Tot op dat moment waren Australische surfers voornamelijk bezig geweest met het kopiëren van de surfsport en -cultuur van de Amerikanen, en zij waren toe aan iets nieuws, een eigen kenmerk. Een groep invloedrijke surfers rondom Nat Young besloot om kortere boards te surfen, de shortboard revolution was born!

Surf Forecasting

In het verleden werd er gebeden voor golven. Voor het tijdperk van deze forecasts werd er op zaterdagochtend een busje volgeladen met surfboards, om langs de kust te rijden in de hoop dat er vast wel ergens goede golven te vinden zouden zijn. Dankzij de komst van de forecasts kunnen we heel precies plannen waar, wanneer en met welk materiaal we te water gaan.

Surfcultuur

In 1959 werd met Gidget de eerste echte surffilm gepubliceerd. Deze film had een zeer belangrijke bijdrage aan de popularisering van de surfsport. Hiermee groeide de surfcultuur in feite in een klap uit van underground culture tot mainstream lifestyle. In de jaren na Gidget begon de surfcultuur steeds serieuzere vormen aan te nemen. Bands als the Beach Boys en the Surfaris baseerden hun muziek zo goed als volledig op de surfcultuur van Californië.

In 1965 kwam de film the Endless Summer uit. In deze film reisde een groep vrienden de wereld af op zoek naar “de perfecte golf”. Deze film is uitgegroeid tot dé belangrijkste surffilm in geschiedenis van het surfen en bezorgde een flinke boost in populariteit voor het surfen.

In de jaren na deze bekende surffilms groeide de surfscene uit tot een echte lifestyle, waarin surfen, kleding, muziek, film en taalgebruik samenkwamen. Ook de zakenwereld zag het potentieel van de groeiende surfscene. Een pionier van het commercialiseren van de surfsport was Dale Velzy, een uitstekende boardshaper en briljant marketeer. In 1949 opende hij ‘s werelds eerste surfshop op Manhattan Beach in Californië. Hij gaf lokale, invloedrijke surfers gratis surfboards in ruil voor naamsbekendheid waarmee hij in feite de eerste surfsponsor was. Zijn zakelijk inzicht leidde ertoe dat zijn merk in de jaren ’80 het grootste surfmerk ter wereld was.

Vanaf de jaren ’80 tot op heden bleef de populariteit van de surfsport groeien. Het surfvirus verspreidde zich verder over de wereld: Zo werden ook in Afrika en Azië steeds meer surfspot ontdekt, en was (en is) er een flinke stijging van het wereldwijde surftoerisme, welke ondertussen is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Tegenwoordig duiken miljoenen mensen per jaar het water in om te surfen. De groeiende populariteit van het surfen heeft er zodoende dus ook toe geleid dat het surfen voor het eerst zijn opwachting zal maken op de Olympische spelen in Tokio in 2020.

Surfboards on the beach

Hans van Mourik

Co-founder SurfaWhile, ♥️ tech, travel, sports & outdoors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen