Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

Positief nieuws over ‘vrij reizen’ in de EU deze zomer: NOS Podcast De Dag

SW Travel Tips Alle landen

Positief nieuws over ‘vrij reizen’ in de EU deze zomer: NOS Podcast De Dag


Vandaag, op 03 mei 2021 werd er weer een stuk meer duidelijk over vrij reizen binnen de EU voor aankomende zomer. Waar het sowieso lijkt dat surfvakanties in Portugal weer op korte termijn op grote(re) schaal zullen gaan plaatsvinden (gezien het bericht dat dit land op korte termijn een ‘geel reisadvies’ gaat krijgen), lijken er ook voor andere bestemmingen goede berichten aan te komen.

De Podcast De Dag van NOS ging hier vandaag over en dit leidde tot enkele interessante inzichten. Sander van Hoorn is correspondent Europese Unie en werd geïnterviewd, waar de volgende items langskwamen:

Maar wij beginnen even met een korte recap, of beter gezegd: een uitleg.

Wat is het Corona-paspoort precies?

Indien het Corona-paspoort er daadwerkelijk zou komen, lijkt het een QR-code te gaan worden die aangeeft of jij ‘groen licht’ krijgt of ‘rood licht’. In dit artikel bekijken we vooral het thema reizen, maar het is natuurlijk niet ondenkbaar dat dit ‘document’ ook op andere manieren kan worden gebruikt.

Momenteel wordt er gesproken over 3 scenario’s waarbij jij ‘groen licht’ kunt krijgen om te reizen. Je bent ingeënt, je hebt recentelijk (bijv. binnen 72 uur) een negatieve PCR-test gedaan of je bent recentelijk hersteld van COVID-19, waarbij je voldoende antilichamen hebt aangemaakt. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe zit het bijvoorbeeld met reizigers die in hun land van herkomst zijn ingeënt met een vaccin wat in het land van bestemming niet is goedgekeurd. Dit zijn allemaal vragen waar de komende weken antwoorden op worden verwacht.

Gaat het Corona-paspoort er komen?

Dat het Corona-paspoort er gaat komen, lijkt wel duidelijk. Momenteel zou er ongeveer nog een week of 4 zijn voor alle betrokken partijen om een overeenstemming te bereiken, maar de wil is er (lijkt er) bij iedereen (te zijn). Er worden immers test-vakanties georganiseerd en een aantal landen hebben aangekondigd dat ze op korte termijn graag weer toeristen ontvangen.

Wat ook heel erg meespeelt is dat het reizen binnen de EU echt een gezamenlijk belang is. Het ene land is afhankelijk van de inkomsten die voortvloeien uit toerisme, andere landen zitten met inwoners die heel erg toe zijn aan wat zon en vakantie. Tevens zijn er natuurlijk landen waar veel inwoners bijv. in het buitenland gestationeerd zijn met hun werk. Kortom: er zijn tal van scenario’s die de belangen van verschillende partijen en landen aanduiden.

Wanneer komt het Corona-paspoort er?

De meeste insiders zijn ervan overtuigd dat het antwoord ‘Ja’ is. Echter zullen de komende weken gaan uitwijzen wat de precieze regels gaan zijn. Het feit dat dit document voor zoveel landen zó belangrijk kan zijn lijkt er voor te gaan zorgen dat ze dit er kosten wat het kost doorheen willen krijgen, op een zo goed mogelijke manier.

Kun je het Corona-paspoort ook gebruiken voor vakantie?

Ja, dat lijkt heel erg waarschijnlijk. Dus jij kunt deze zomer – zeer waarschijnlijk – gewoon op surfvakantie.

Benieuwd naar de hele Podcast De Dag van de NOS?

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *