Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Regels voor bij het golfsurfen

SurfaWhile Academy Alle landen

Regels voor bij het golfsurfen


Golfsurfen is steeds populairder aan het worden en hiermee worden de meeste line-ups ook steeds drukker. Het is essentieel dat elke surfers, van beginnend tot advanced, de regels voor bij het golfsurfen goed kent en deze ook respecteert. Wij geven je hierbij een mooi overzicht, met de belangrijkste regels voor bij het golfsurfen op een rijtje, zodat jij helemaal klaar bent voor een surfkamp.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

Weet wat je doet (en waar je het water in gaat)

Hier kunnen we heel lang of kort over zijn maar dit is echt essentieel. Ga nooit het water in als je niet weet wat je doet. Golfsurfen kan er zo makkelijk uit zien en er zijn zoveel mensen die denken ‘oh, dat kan ik wel even’. We willen je echt op het hart drukken dat je eerst lessen neemt. Als jij bijv. een surfvakantie hebt genoten, zul je zien dat je ook veel meer van het surfen kunt genieten.

Naast dat je enige skills moet hebben om te gaan surfen, is het erg belangrijk dat je weet wat jou te wachten staat in het water. Hoe zit het met een mui, staat er veel stroming, hoeveel hoger gaan de golven nog worden, waar zitten er zandbanken. Als je dit niet weet, kan het surfen veel gevaren met zich meebrengen. En zijn de eerder genoemde termen voor jou nog niet bekend? Neem dan eens een kijkje in onze surf-begrippenlijst.

Voorrangsregels in het water

De surfer die zich het dichtste bij de piek van de golf bevindt, heeft de prioriteit

Deze surfer surft direct naast de piek van de golf

Als het wat drukker in het water wordt, zijn de regels erg belangrijk bij het golfsurfen. Als er meerdere surfers zijn die een bepaalde golf wel willen pakken, is er altijd maar eentje die ‘het recht’ heeft. En dit is de surfer die het dichtst bij de piek van de golf (waar de golf breekt) bevindt. Deze surfer heeft dus het recht om de golf te pakken en de andere surfers zullen dat – als het goed is – ook respecteren.

Een handige manier om dit te onthouden is de volgende: de surfer die potentieel het langste op de golf kan blijven staan heeft het recht om te golf te pakken. En het is nou eenmaal zo dat hoe dichter je bij de piek zit, hoe langer je zou kunnen blijven surfen.

De surfer die het verste in het water ligt, is aan de beurt

Zeker bij een point break of een reef break (lees meer over het verschil tussen deze type breaks) kan het voorkomen dat de surfers een rij in het water vormen. Degene die dan het verste in het water ligt, wacht het langst en hij/zij is dan ook als eerste aan de beurt. Meestal gaat dit harmonieus maar er zijn altijd mensen die niet goed op de hoogte zijn van de regels voor het golfsurfen en het kan ook gebeuren dat locals vinden dat zij altijd het recht hebben op een golf. Tevens liggen er te vaak surfers in het water die asociaal surf-gedrag vertonen en zich niet aan de regels houden.

Geprobeerd een golf te pakken? Wacht weer op je beurt.

En mocht jij net al als langste hebben gewacht en eindelijk zijn gaan pedellen op die super-golf die er net aankwam. Dan wensen we je heel veel succes. Want – dit geldt voor iedereen – indien jij de golf niet goed weet te pakken, verlies je ook weer het recht op voorrang.

Pak geen golven van andere af (no drop-ins!)

Zoals we net hebben gelezen, heeft de surfer die het dichtste bij de piek ligt, het recht om de golf te pakken. Mocht jij net iets verder van de piek afliggen en zien dat een andere surfer (die wel dichterbij de piek zit) ook gaat peddelen, mag jij de golf dus niet pakken. Doe je dit wel, dan heet dat een drop-in en dit is echt een no-go.

Zie je dat de surfer het dichtst bij de piek niet peddelt of al vrij snel van zijn/haar board afvalt, kun je uiteraard alsnog proberen de golf te pakken, indien jij het ‘recht’ hebt (dus nu het dichtst bij de golf ligt).

Wie als eerst staat….

En in het geval iemand verder van de piek af is, maar al wel op zijn/haar board staat, vervalt ook jouw recht op de golf. Hier geldt dat de surfer die als eerste staat, het recht heeft om te surfen.

Pak geen golven van andere af (don’t snake!)

‘Snaking’ is in principe nog niet van toepassing indien jij een beginnende surfer bent. Meestal wordt dit gedaan door ervaren surfers, die precies weten wat ze doen. Het is een kwalijk goed, wat helaas nog (te) vaak voorkomt. Doe dit niet.

Snaking gaat als volgt: de surfer die op het eerste oog het voorrangsrecht heeft op de golf, begint met peddelen. Op dat moment, peddelt de ‘snake’ om hem/haar heen, om alsnog dichterbij de piek uit te komen. Op het moment beide surfers de pop-up doen, lijkt het dus ineens alsof de ‘snake’ het recht op de golf heeft, terwijl dit dus eigenlijk gewoon gestolen is. Don’t be a snake!

Laat je board nooit los als er een golf aankomt

Dit is iets wat gebeurt op alle niveaus en we willen je echt vragen: voor jouw en ieders veiligheid, houd je board bij je. Soms komt er een flinke golf op je af en lijkt het ‘aantrekkelijk’ om je surfboard los te laten. De kans dat een andere surfer jouw board tegen zijn/haar hoofd aankrijgt, is echter zeer aanwezig. Het kan ook zomaar gebeuren dat je zelf geraakt wordt door je eigen surfboard, een situatie die je ook wilt voorkomen. Wij vinden dit dan ook een van de belangrijkste regels voor bij het golfsurfen.

Duik nooit van je board af

Het gaat vaak gebeuren, je hebt een geweldige golf gepakt en zodra deze van kracht afzwakt en je nog langzaam wat voortbeweegt, wil je (misschien wel uit eurforie) van je board afspringen. Doe dit niet!

Zodra jij van je board afspringt of duikt, weet je nooit wat de ondergrond is waar jij je op dat moment bevindt. Stel je voor dat de stroming jou ongemerkt heeft meegenomen, waar je je net boven een zandbank bevindt. Je wilt er niet aan denken wat er gebeurt op het moment jij ‘head-first’ van je plank af duikt en precies op een zandbank terecht komt.

Peddel om de golven heen (zo blokkeer je geen andere surfers)

De ‘impact zone’ is het deel waar de golven gepakt worden. Als jij net de pop-up hebt gedaan, wil je ook niet dat er andere surfers in de weg liggen, op weg terug naar de line-up. Zorg er dus voor dat je altijd om deze impact zone heen peddelt, zodat je degene die net een golf kan pakken, geen hinder van jou ondervindt.

Communiceer!

Dit is het makkelijkste communicatiemiddel maar wordt zeker niet altijd gebruikt. Vraag wat anderen doen, geef aan als jíj eraan komt en wissel tips en kennis uit (bijv. over stroming, een mui etc.). Als een golf naar 2 kanten breekt en de surfer met prioriteit geeft aan dat hij/zij juist naar rechts surft, kun jij de golf wellicht wel naar links pakken.

Respecteer de locals

Locals, het blijft een lastig thema. We kunnen er veel over zeggen en schrijven en ja, wij erkennen ook dat er veel locale surfers erg lastig (en zelfs soms agressief) kunnen zijn en dat is heel erg jammer. Wij raden je aan om je goed aan de regels van het golfsurfen te houden, zodat zij daar in ieder geval niets op aan te merken hebben. Verder kan het helaas nou eenmaal voorkomen dat je iemand tegenkomt die vindt dat hij/zij altijd het recht heeft om te surfen (het is immers ‘hun spot’ – in hun ogen) en er zijn zelfs verhalen dat locals boos kunnen worden als jij van een van de spaarzame golven valt.

Het is daarom ook geen gek idee om je wellicht heel even in te lezen in de aanwezigheid van locals op de surfspot waar jij wit gaan surfen.

En het belangrijkste: have fun!

Want uiteindelijk draait het surfen vooral om de lol die je er mee kunt hebben. Je ontmoet mensen van over de hele wereld en spreek dezelfde taal (de surf-language). Het is belangrijk dat jij de regels voor het golfsurfen goed kent en daarna gaat het allemaal vanzelf. Het is vooral veel oefenen, plezier hebben en genieten. En na een surfkamp in Portugal gedaan te hebben, kun jij ook gaan surfen aan de Belgische en Nederlandse kust.

Universele Surf Etiquette

Ook wijzen we je graag op de universele surf etiquette die over de hele wereld gelden. Enkele termen komen ook in deze lijst terug maar ongetwijfeld leer jij nog wat nieuws.

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen