Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Surf Brewing, wat dit surf-biertje zo speciaal maakt

SW Meets Portugal

Surf Brewing, wat dit surf-biertje zo speciaal maakt


N 38°57’45.9″  W 9°24’56.27″

Tijdens ons bezoek aan het prachtige Quinta Surf House in Ericeira hoorden we voor het eerst over Surf Brewing. Terwijl wij vanuit de infinity-pool nog een biertje wilden bestellen, werden we door de barman gewezen op 3 verschillende flesjes bier, die op de bar stonden tentoongesteld. Deze biertjes waren gebrouwen door echte surfers; dat moesten we proberen!

Een paar dagen later zaten wij al met Eduardo aan tafel die ons een stuk meer kon vertellen over Surf Brewing…

SurfaWhile Surf Brewing
SurfaWhile Surf Brewing

SurfaWhile x Surf Brewing

Het was vrijdag namiddag en we arriveerden bij een grote surf shop aan de rand van Ericeira. We hadden er al flink wat auto-uren opzitten op deze 4de dag van ons werkbezoek aan Portugal. En Ericeira was ook niet de laatste stop – we sliepen die avond bij Dreamsea in Sintra. Echter was deze stop, die mooi op de route lag, er wel een waar we erg naar uit kijken. Na het eerdere bezoek aan het Quinta Surf House kwamen we via de barman in contact met Edu, een typische Portugees; altijd vrolijk, een passie voor surfen en een groot netwerk. Ik belde Edu de dag erna op, en vertelde hem dat we een paar dagen later weer in Ericeira zouden zijn (nadat we in Noord-Portugal waren geweest). Ik vertelde hem over SurfaWhile en dat we het leuk zouden vinden om meer te weten te komen over het verhaal achter Surf Brewing.

Een combinatie van Duits bier, de surf-vibe en 3 ondernemers met een goed hart

‘’Zo’n anderhalf jaar geleden waren er 3 gasten, uit Spanje, Zuid-Afrika en Portugal die vonden dat de er op markt van de surf-biertjes iets ontbrak. Surfen is echt iets van het volk en hoe mooi zou het dan zijn om een biertje te brouwen, wat ook nog eens iets terugdoet voor dit volk. Hoewel er in Portugal ook heerlijk bier is, kozen ze er toch voor om de perfecte smaak te vinden in Duitsland. Zo gezegd, zo gedaan.’’

Wat hebben de Portugezen aan een biertje uit Duitsland?

De meeste mensen zullen zich afvragen wat er zo speciaal is aan dit verhaal – en terecht. Tot op heden is dat ook nog niet vermeld, dat komt nog. Terwijl Edu doorvertelt, haalt hij een paar biertjes uit z’n tas, een cadeautje voor ons. Helaas moesten we nog een stuk rijden, dus die hebben we tot later bewaard. Edu: ‘’in Duitsland wordt dit biertje gebrouwen, waarna het naar Portugal wordt gebracht. Hier proberen we deze biertjes te verkopen via leuke surf huizen, want we weten dat daar mensen komen die zich – over het algemeen – heel erg kunnen vinden in ons verhaal. En dat gaat aardig!’’

Dit surf huis in Ericeira is een van de plekken waar jij dit biertje kunt proberen.

Maar wat is dat verhaal dan? Wat maakt Surf Brewing nou anders dan andere biertjes? Edu vertelt rustig door, en al snel raakten ook wij enthousiast.

Lees verder na de foto…

Surf Brewing geeft terug aan de surf-community

‘’Wij vinden het belangrijk dat we maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Daarnaast vinden wij het ook echt mooi om wat terug te doen voor de surf community, en dan met name degene voor wie het niet altijd van zelfsprekend is dat ze zo maar kunnen gaan surfen. Het geld dat verdiend wordt met Surf Brewing, wordt voor een deel gebruikt om een aantal doelen te steunen. Dit komt bijv. terug op de volgende manieren.

  • Surf Brewing sponsort regelmatig surf boards en wetsuits die als prijzen dienen op evenementen waar kids op af komen die uit gezinnen komen met een relatief laag inkomen. Op deze manier wordt het dus voor meer van deze kids mogelijk om te gaan surfen.
  • Een aantal surf accommodaties organiseert beach clean-ups en Surf Brewing doneert vervolgens een aantal tote-bags die gegeven kunnen worden aan de gasten die het meeste afval hebben verzameld. Ook sponsoren ze vaak een aantal dozen bier, zodat iedereen die meedoet een lekker en welverdiend biertje kan drinken na afloop van de clean-up.
  • Indien er lokale evenementen zijn, waar kids uit de lokale communities op af komen, probeert Surf Brewing hier regelmatig een sponsoring op te zetten.

Wat voor bier heeft Surf Brewing eigenlijk?

Edu vertelde ons over 3 verschillende biertjes; een IPA (Indian Pale Ale), een ‘normale’ lager en een 0.0% biertje. ‘’Met name dat laatste biertje doet het erg goed, een stuk beter dan verwacht. Het is natuurlijk mooi om te zien dat veel gasten van de surf accommodaties erg bewust omgaan met alcohol. Drinken en sporten gaat natuurlijk niet goed samen en des te mooier is het dat er op deze manier toch een tussenweg gevonden is.’’

Toen we op het punt van weggaan stonden, vroeg ik Edu – die al verschillende momenten aangegrepen had om over zijn grote surf-netwerk in Portugal te vertellen – of hij wellicht nog een shaper kende in Portugal. Het leek ons hartstikke gaaf om een fabriek te bezoeken waar we zouden kunnen zien hoe speciale surf boards gemaakt werden. Hij vertelde ons over Ferox, en dit werd een bezoek om nooit te vergeten.

Thanks Edu! Meer weten over Surf Brewing?

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking