Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

António van de Surfrider Foundation Portugal

SW Meets Portugal

António van de Surfrider Foundation Portugal


N: 38° 43′ 20.109″ W: 9° 8′ 21.612″

Nadat we afgelopen zomer al het hoofdkantoor van de Surfrider Foundation Europe bezochten, zijn we nu langs het ‘chapter’ in Lissabon gegaan. Hier ontmoette Olmo António, manager van de Surfrider Foudation in Lissabon. Naast dat het hartstikke leuk was om zo’n enthousiasteling als António mee te maken, hebben we het ook gehad over de samenwerkingsmogelijkheden tussen SurfaWhile en de Surfider Foundation Lisboa.

Surfrider Foundation Lisboa

António sloeg de spijker gelijk weer op z’n kop. Beter voorkomen dan genezen, oftewel: beach- en forest clean-ups zijn hartstikke goed, maar het is nog veel belangrijker om het probleem al in een veel eerder stadium aan te pakken. ”80% van al het afval, incl. een hele hoop plastic, wat in zee beland, komt uit de stad. In een stad als Lissabon is dat heel duidelijk te zien (ook noemde hij voorbeelden als Parijs), waar de rivier de Taag centraal door de stad loopt. Veel rotzooi wat op straat blijft liggen, spoelt zo (door regen of wind) de rivier in. Deze rivier neemt het vervolgens mee richting de zee.

Gota d'Agua Surf House Portugal
Surf Camp Portugal

Op surfvakantie naar Portugal? Dat kan zeker!

António werkt samen met een aantal vrijwilligers die zich allemaal inzetten om de Oceanen schoner te krijgen. De connectie tot de zee en het surfen is in alles duidelijk; ook bij António op kantoor, waar er een hoop surfboards aan de muur hangen. De SRF geeft voorlichtingen en organiseert en faciliteert clean-ups in bijv. het Monsanto Forest of de verschillende stranden van Portugal. Dit doen ze voor groepen van scholen of universiteiten en ook steeds meer bedrijven melden zich aan om voorlichting te krijgen, waarna de groep uiteraard ook zelf de mouwen uit de handen steekt.

SurfaWhile & de Surfrider Foundation Lisboa

Ook SurfaWhile staat achter al het fantastische werk wat ze doen, zowel in Lissabon als bij alle andere chapters (‘afdelingen’) van de SRF, zowel in als buiten Europa. Naast dat we goede contacten onderhouden met het hoofdkantoor in Biarritz en het chapter in Nederland, willen we ook graag ons steentje bijdragen in Portugal. Het gebeurt een aantal keer per jaar dat schoolgroepen de werkweek doorbrengen in of rondom Lissabon (Caparica is een erg populaire bestemming, met een heel leuk en geschikt surf house). Wat we momenteel voorstellen aan de scholen (en dit wordt met groot enthousiasme ontvangen) is dat de SRF een fundamenteel onderdeel van het programma is. Afhankelijk van de grootte van de groep, zullen ze in 1 of 2 groepen een voorlichting krijgen van António en z’n team in het Monsanto Forest (in Lissabon), waarna verschillende delen van dit bos zullen worden schoongemaakt. Naast de voorlichting zien de kids (of anderen) dus echt hoe belangrijk deze schoonmaken zijn. Al helemaal als ze ook tijdens het surfen in Portugal plastic en ander afval in de zee tegenkomen (wat helaas overal nog steeds gebeurt) zal het extra veel impact op ze hebben en hopen wij natuurlijk dat deze jongeren hier lering uit trekken en ook weer anderen in hun omgeving aansteken om extra op te letten.

António van de SRF Lisboa en Olmo van SurfaWhile

António vertelde mij ook over zijn NGO Surf Social Wave, waar hij zich bezighoudt met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt (bijv. vanwege werkloosheid). Hij zet surfen in als middel om mensen te inspireren om een nieuw pad in het leven in te slaan. Via António kwamen wij in contact met Mário, wat een geweldig verhaal opleverde.

Zou jij naar Portugal willen om te surfen? Check dan eens de surfkampen in Portugal en neem contact met ons op indien je wel wat hulp zou kunnen gebruiken.

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking