Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

By The Ocean We Unite

SW Sustainable Alle landen

By The Ocean We Unite


N: 52° 16′ 25.641″ E: 5° 9′ 58.994″

Over ruim een week gaat het gebeuren, op 23 september is de première van de film ‘An Ocean Story’ in het Tuschinski in Amsterdam. Voor SurfaWhile was dit alle reden om kennis te maken met de organisatie achter de film; By The Ocean We Unite. Naast dat het erg goed en leuk was om hun verhaal te horen, gaan we ook zeker in de nabije toekomst kijken of en hoe wij hun organisatie kunnen ondersteunen.

An Ocean Story

Ik sprak Karl van BTOWU en hij is mede-oprichter van de organisatie. Naast dat Karl zich inzet op de verschillende gebieden waar de organisatie actief is, is hij ook expeditieleider. BTOWU gaat regelmatig op expeditie om meer inzicht te krijgen in de vervuiling van de Oceanen op deze aardbol. Onderzoek naar de verschillende typen plastic die in bepaalde wateren te vinden zijn, helpt hen om een goed beeld te krijgen van wat het (plastic-)probleem vormt. Vervolgens kijken ze ook naar een manier hoe dat aangepakt kan worden, maar dat is uiteraard een lange weg.

De film An Ocean Story is ontstaan vanuit een bezoek aan de World Ocean Summit van zo’n 2 jaar geleden. Hier waren wereldleiders aanwezig en andere invloedrijke personen op het gebied van de duurzame omgang met onze oceanen. Na hier met veel mensen gepraat te hebben, heeft BTOWU besloten om een film te maken. En dit resulteerde in een reis naar Mexico. Bekijk het artikel over de filmpremiere in Amsterdam voor meer informatie over de documantaire.

Een reis naar Mexico

”Met een team zijn we vervolgens naar Mexico gegaan om daar onderzoek te doen, met locals te praten en met onze eigen ogen te aanschouwen hoe de vervuiling van de oceaan in dat land er precies uit zag. En dit bleek zich veel verder te strekken dan alleen de plastic vervuiling. Hier zagen we erg duidelijk hoe de zeeën last ondervonden van de klimaatverandering. Het koraal was letterlijk aan het afsterven en dat was toch echt wel verschrikkelijk om te zien.”

Deze reis was de aanzet tot de film en BTOWU hoopt echt weer meer mensen te kunnen bereiken. Hoe meer mensen zich bewust worden van de vervuiling, het plastic probleem en klimaatverandering, hoe beter de problemen kunnen worden aangepakt. Helaas realiseren mensen zich nog niet altijd dat ook zijzelf een verschil kunnen maken.

De première van de film is op maandagavond, 23 september in Amsterdam. Er zijn nog enkele tickets beschikbaar. Voor meer informatie, zie de website van An Ocean Story.

Activiteiten By The Ocean We Unite

Het was niet direct gemakkelijk om Karl te pakken te krijgen. Zowel op donderdagmiddag als op vrijdagochtend was hij druk bezig met een beach clean-up. BTOWU organiseert dit voor groepen studenten, leerlingen van middelbare scholen, bedrijven en iedereen die hier interesse in heeft. Beach clean-ups gebeuren vol op (wij bezochten half augustus de Beach Clean Up Tour) en deze zijn van levensbelang. Naast dat je er voor zorgt dat een bepaald deel van de aarde (een strand, een deel van een stad, een bos of wat voor plek dan ook) weer schoon wordt, komen er ook een hoop mensen in aanraking met deze activiteit wat voor een hoop besef kan zorgen. Als BTOWU een beach clean-up organiseert voor een groep schoolkinderen, zullen er daar een hele hoop kids tussen zitten die zich niet bewust waren van de grootte van het probleem. De activiteit kan er echt voor zorgen dat ook deze kids zich bewust worden van het probleem, alsmede het feit dat ze er ook zelf wat aan kunnen doen.

BTOWU logo

Naast de beach clean-ups verzorgt BTOWU ook voorlichtingen, bijv. voor groepen van scholen of bedrijven. Tevens doen ze een aantal expedities, zowel mini-expedities (binnen Nederland, en meestal 1 dag) als grotere expedities. Met name de grote expedities worden gebruikt om actief onderzoek te doen in de verschillende wateren van deze wereld. In de afgelopen jaren zijn er o.a. expedities geweest richting Frankrijk, Denemarken, Noorwegen en Schotland.

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking