Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Kakalakka, kunstenaar maar vooral surf-enthousiast

SW Meets Alle landen

Kakalakka, kunstenaar maar vooral surf-enthousiast


N: 52° 5′ 34.3536” E: 5° 6′ 16.1280” 

Recent ben ik in gesprek gegaan met Richard, de oprichter en creatieve kracht achter het unieke surfbedrijf Kakkalaka. Hij is een ongelooflijk getalenteerde kunstenaar, muzikant, ambachtsman en surfer die onlangs de milieubewuste kledinglijn van zijn merk heeft gelanceerd. Kakalakka is, net als surfen, een levensstijl. Hij wil de rauwe Rock and Roll-energie waar surfen het meest bekend om was, via zijn schilderijen in de gemeenschap injecteren. Door zijn schilderijen zijn we getuige van de avonturen van zijn kenmerkende kakalakka karakter. Elk schilderij weerspiegelt het buitenleven van muziek, vissen, koud bier en zeewater waar alle surfers verliefd op zijn.

Wie zit er achter Kakalakka?

Kakalakka zelf is een nieuw bedrijf, dat zijn grote debuut maakte in januari 2019. Richard oefent echter zijn vak en ontwikkelt zijn betrokkenheid bij de surfcultuur al geruime tijd. Zijn neiging tot creatieve kunst bracht hem als tiener naar de kunstacademie waar zijn vaardigheden werden aangescherpt. De niet-aflatende structuur en creatieve beperkingen van de academische wereld waren het echter niet eens met zijn opvattingen over hoe kunst zou moeten zijn. Kunst is voor hem niet iets dat constant moet worden gerationaliseerd, het gaat eerder over het gevoel dat je krijgt als je naar het canvas kijkt. Toen hij de kunstacademie verliet, gaf hij het schilderen op en vond in plaats daarvan een andere creatieve output, muziek.

Richard verklaart: ‘Ik heb 20 jaar niet geschilderd, wil je weten waarom? Het was omdat, ik was tevreden met het maken van muziek omdat ik het voor mezelf maakte, ik had geen reden om voor anderen te schilderen of hoe ze wilden ‘. Zijn belangrijkste instrument is de gitaar, en de muzieksoort is voornamelijk jazz. Dit was echter niet altijd het geval, Kakalakka maakte deel uit van een prominente elektronische groep in de jaren 90, bekend als Rocco Man.

De groep produceerde hun eigen muziek en was in veel opzichten een van de  vroege pioniers van de elektronische muziekscene. Sampling en elektronische productie is gebruikelijk in de hedendaagse muziekscene, maar in de jaren 90 was het een selecte vaardigheid die slechts door enkelen werd beoefend. Het grungy en humoristische werk van de Amerikaanse funk-metalband Primus was een grote inspiratie voor Richard tijdens zijn vroege jaren. Het ruwe rockgevoel gemengd met luchtige teksten maakte een blijvende indruk, en dit is terug te zien in thema’s van zijn schilderwerk.

Wat is Kakalakka ?

Waar is de naam vandaan gekomen?

“Ik en mijn vrouw waren op vakantie in Frankrijk. We zaten aan een bar te drinken en dachten aan nieuwe ideeën zoals we altijd doen. Hun was een soort chocolademelk genaamd ‘Cola Cao’, ik draaide me om naar mijn vrouw en zei ‘Dat is nou echt grappig”. Opeens is het Kakalakka en het is een kakkerlak en ik ga t-shirts maken. ” Ik denk dat dit verhaal een perfect voorbeeld is van de luchtige en goede sfeer van Kakalakka.

T-shirts werden schilderijen en voor hij het wist, schilderde Richard deze kleine kakkerlak in zo veel verschillende surfscènes als hij maar kon bedenken. Hij voegt eraan toe: ‘Ik ben een bepaald soort persoon en ik dacht dat dat kleine wezen veel overeenkomsten had met mij, dus de ervaring die ik heb gehad met surfen en muziek laat ik de kakkerlak meemaken in mijn beelden.

Wat is het doel van Kakalakka?

“Toen ik aan het surfen was, miste ik een klein beetje van de rock n roll. Als je naar skateboarden kijkt, hoewel ze uit hetzelfde zijn geëvolueerd, heeft het meer van het rauwe straat randje, het is progressiever. Surfen is veel meer glitter en glamour, iedereen is nu aan het surfen, maar ik maak me zorgen over het verlies van dat speciale gevoel.”

Wat maakt surfen zo speciaal?

“Ik ben nu 45 jaar en 8 jaar het surfen, dus ik begon toen ik 37 was. Wat ik me heb gerealiseerd is dat surfen een cadeau is. Zodra je begint met het leren van je cadeau, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Ik denk dat dat is wat mensen bedoelen met stoked zijn. Het is alsof je een heel cool nieuw instrument leer en er is plotseling iets nieuws in je leven is”.

Hij voegt eraan toe: “Ik hou van de uitdaging van surfen, de golven zijn altijd anders en de omstandigheden veranderen altijd. Het duwt je constant vooruit en zorgt ervoor dat je verder wilt gaan en terwijl je dat doet, wordt je leven beter”.

Wat zijn de overeenkomsten tussen surfen en schilderen?

Tijdens het surfen denk je nooit aan iets, daar is geen tijd voor. Je probeert die golf te vangen, als je een beetje beter wordt, is er een beetje meer tijd om over na te denken. Schilderen haalt je uit je hoofd op dezelfde manier.

Hij voegt eraan toe: “Op school willen ze altijd uitleggen waarom, waarom en waarom, maar voor mij gaat het niet om de waarom, het gaat om iets doen, productief zijn en creëren het is niets meer en niets minder”. In veel opzichten is surfen hetzelfde, het is wild en de enige beperkingen zijn vaardigheid en creativiteit, net als schilderen.

Richard heeft zich gerealiseerd dat surfen en schilderen zowel over emotie en gevoel gaan, niet om regels. Ze zijn zowel persoonlijk als therapeutisch. Daarom wil hij via Kakalakka de overeenkomsten in beide werelden verenigen. Hij vertelde me over zijn eerste keer surfen: “Het eerste wat ik dacht was” oooh dit is helemaal hetzelfde als schilderen “, het is geen sport maar een manier van leven, het had niet veel met de sport te maken. , Ik wil weten wat surfen is en wat het voor mij betekent. Ik wil weten hoe het is om zo’n relatie met de oceaan te hebben “.

De toekomst van Kakalakka

De bevrijdende onafhankelijkheid van het creëren alleen voor jezel zelf is vergelijkbaar met de vrijheid die we allemaal voelen wanneer we surfen. Het zal duidelijk worden dat Richard altijd een surfer is geweest, zelfs voordat hij begon te surfen. Dit komt door de houding van artistieke vrijheid die hij aan Kakalakka brengt en hoe hij alle aspecten van surfcultuur samenbrengt in één schilderij.

Richard karakteriseerde zijn schilderijen als simplistisch. Ik heb echter het gevoel dat het veel meer is dan dat. Hij bootst een gevoel na als je naar zijn werk kijkt, een gevoel dat je voelt als je met een paar biertjes rond een kampvuur zit te wachten tot je wetsuit droog is. Hij doet dit allemaal  door de avonturen van een kleine kakkerlak. Er is niets eenvoudigs aan dat gevoel. Persoonlijk ben ik dol op zijn boodschap en zijn schilderij. Gewaagde kleuren, interessante verhalen en een bepaalde charme maken dit schilderij bijzonder. Ik hoop op een dag  een van zijn schilderijen op mijn muur te hebben, maar tot die tijd ben ik meer dan blij om het op mijn t-shirt te hebben.

Houd Kakalakka in de toekomst in de gaten, want hij heeft grote plannen. Een kinderboek, meubels en een tentoonstelling zijn allemaal toekomstplannen waarvan ik zeker weet dat dit sneller zal gebeuren dan Richard verwacht. Wat zijn surfen betreft, hij is een ervaren longboarder en hij hoopt dit in de toekomst te blijven doen. Kakalakka is nog maar net begonnen, maar heeft een lange toekomst voor de boeg, mis zijn reis niet en ga naar zijn website: www.kakalakka.com

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking