Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 147 reviews

The Plastic Soup Surfer

SW Meets Alle landen

The Plastic Soup Surfer


42.3026° N, 83.7368° W 

Kort geleden ben ik in gesprek gegaan met de Plastic Soup Surfer, een artiest, activist en ecologische voorvechter om te praten over zijn overwinningen in de strijd tegen klimaatverandering. Hij is de ster van de nieuwe film ‘from source to sea’ in samenwerking met National Geographic. In deze film staan 2 onderwerpen centraal, plastic vervuiling en kunst. Ik wilde beter begrijpen wat hem motiveert om in deze moeilijke tijden te blijven vechten en hoe individuele actie de beste oplossing kan zijn.

Bekijk hier de film From Source to Sea.

De Kracht van Plastic & de Plastic Soup Surfer 

Jaarlijks sterven 1 miljoen zeevogels als gevolg van plastic vervuiling. Nog eens 100.000 zeezoogdieren sterven door deze vervuiling en toch neemt de productie van plastic nog altijd toe. Plastic dat zich uitstrekt over onze stranden is een normaal en geaccepteerd beeld geworden. En dit alles terwijl onze generatie zich identificeert als de meest milieubewuste. Wij mensen kunnen door de begraafplaats van shampooflessen en afgedankte slippers nog altijd de weg vinden naar onze favoriete strandtent. Helaas is dit niet het geval voor andere soorten die het bewustzijn en de ledematen missen om dit te doen. Onze wateren worden overspoeld door een laag met plastic, die de leefomgeving van de dieren drastisch beïnvloed. Terwijl de meerderheid van ons er niet bij stilstaat om dit probleem aan te pakken.

Er is echter een figuur in Nederland die er alles aan doet om deze crisis de wereld uit te helpen. Merijn Tinga, beter bekend onder zijn bijnaam ‘The Plastic Soup Surfer’, bracht 2016 door op de stranden van Nederland met zijn Surfboard, volledig gemaakt van het afval dat hij verzamelt. Door middel van 3D-printtechnieken heeft hij zijn surfboard kunnen maken van plastic flessen. Zodat hij stevig kon rusten op de principes van hergebruik en recycling, waarop zijn artistieke carrière en activistische activiteiten zijn gebaseerd. Hij is een getrainde bioloog, maar hij heeft zijn zinnen gezet op beeldende kunst en maakt werken van items die door de rest van de samenleving in de stad Leiden worden weggegooid.

Het afval van anderen is de boodschap van Merijn geworden toen hij  kunstwerken van afval begon te maken. Met als doel om de problemen van de oceaan bij de mensen in de stad bekend te maken. Zijn liefde voor de oceanen ontstond terwijl hij met zijn vader door ontwikkelingslanden reisde. Voor de release van zijn film ‘From Source to Sea’ sprak ik hem kort om meer te weten te komen over zijn oorsprongsverhaal.

Ik vroeg Merijn wat zijn fascinatie voor de milieucrisis op heeft laten bloeien. Hij vertelde dat hij besloot om een surfboard te maken in zijn studio wat van verzameld afval is gemaakt. Samen met zijn 5 jaar oude  dochter ging hij naar het strand om afval te verzamelen voor zijn project. In de verwachting dat zijn hele dag zou worden besteed aan de jacht op materialen, was hij binnen een straal van 800 meter klaar met zoeken naar plastic. Deze lokale initiatieven hebben direct effect op het probleem.  Toch lijkt het erop dat ‘The Plastic Soup Surfer’ zijn naam alleen wil gebruiken in politieke wetgeving. Naar mijn mening is hij een man die op de meest optimistische manier heeft gereageerd en zich heeft aangepast aan sombere nieuwsverhalen over CO2-belastingen en Green New Deal’s.

Surfen in de Spotlight: Individuele actie vs Corporaties

De oorzaak van de plastic vervuiling ligt op het land, Merijn gelooft dat het probleem op het land aanpakken ook de beste strategie is. Hij heeft het gerechtelijke systeem ingezet en gebruik gemaakt van juridische sancties om zich te richten op specifieke grote organisaties. Naarmate zijn campagne groeit en de behoefte aan individuele actie groter wordt, heeft hij een sterke gemeenschap van ‘Plastic Warriors’ verenigd om hem te helpen in zijn rol als verdediger van de zee. Kort geleden hebben ze 60.000 handtekeningen verzameld om de Nederlandse overheid aan te sporen om een aanbetalingstoeslag toe te voegen aan plastic flessen.

Dit was geen gemakkelijke taak, helemaal omdat Merijn zich voorbereidt om naar Engeland te ‘foil-surfen’ om zijn campagne te kickstarten. Binnen de eerste paar maanden werden 20.000 handtekeningen verzameld, naarmate de campagne groeide werden de resterende 40.000 verzameld. Toen het ‘Plastic Soup Surfer Accord’ werd voorgedragen aan de Europese commissie werd dit enorm positief ontvangen. De Nederlandse staatsecretaris gaf als reactie: ‘De Plastic Soup Surfer was de eerste die de enorme behoefte aan dit wetsvoorstel opmerkte’. Toen ik Merijn vroeg hoe het was om zijn acties in de politiek behandeld te zien worden antwoorde hij: ‘Het was het moment waarop het bewustzijn werd overtroffen en het politiek werd omdat financiële er consequenties toegevoegd werden’. Hij voegt eraan toe: ‘Dat is het moment waarop NGO- en industriële bedrijven naar je toe komen, omdat er ineens macht in het spel is zodra financiële voordelen of bestraffing worden ingevoerd, dan beginnen bedrijven te luisteren’.

 Hoe schrik je grote vervuilers af

Merijn gelooft dat de huidige aanpak niet werkt. Er is een systeemfout waardoor bedrijven de consumenten het gevoel geven dat ze verantwoordelijk zijn voor vervuiling. Hierdoor zijn bedrijven uit het gesprek verwijderd over hoe het probleem kan worden opgelost. Bedrijven hebben het idee opgewekt dat ze nooit plastic wouden produceren, en dat het plastic in onze wateren komt door de roekeloosheid van de consument. Ik stel me voor dat in de jaren 80 en 90 de kreten van bedrijfsleiders die de noodzaak van hernieuwbare verpakkingen verkondigden, moesten zijn overstemd door het geluid van krakend ijs.

De Plastic Soup Surfer was echter de eerste persoon die gerechtsdeurwaarders stuurde naar de CEO’s van bedrijven die de rijn vervuilde met plastic. Deze deurwaarders hebben de CEO’s zo ver gekregen om in gesprek te gaan met de Soup Surfer over het aanpakken van dit probleem. De strijd tegen klimaatverandering is geen sprint, noch een marathon. Het is eerder een hindernissenrace waarbij de eerste belemmering is dat bedrijven alleen maar toegeven dat zij een rol spelen in het probleem van de vervuiling. Als bedrijven eenmaal te horen krijgen wat ze doen, dan kunnen ze ‘tenminste nooit beweren dat ze het niet wisten’. De implementatie van gerechtsdeurwaarders is een goed voorbeeld van hoe succesvol acties op specifieke en gelokaliseerde bedrijven of individuen kan zijn.

Met betrekking tot de milieuprotesten die in 2019 in Amsterdam werden gehouden, vertelde Merijn me dat hij over de boodschap gemengde gevoelend had. Hij verklaart: “Hoewel ik het geweldig vind dat mensen in zulke buitengewone aantallen voor het milieu opkwamen, moet je wel je boodschap centraal hebben. Als je campagne voert, moet je weten wat het doel is en wat je gaat veranderen”. Hij voegt eraan toe: “richt je op een specifiek probleem met een specifiek persoon in het vizier, zodat je deze confronteert als een massa mensen die hun planeet terug willen hebben naar hoe het zou moeten zijn. Merijn vond de actie ook redelijk tam. Activisme komt uit een soort agressie, die op de juiste manier ingezet wordt. Althans zo zou het moeten zijn.

De Kracht van de Plastic Soup Surfer

Merijn is een soort superheld geworden van de wezens van zee en land die de effecten van zijn acties hebben gezien. Het is voor ons niet te onderscheiden welke van ons hij meer helpt. Want er is geen logische manier om het huis van zeedieren te redden zonder het gedrag en de perceptie van mensen te veranderen. De stalen riffen van hoogbouw die we thuis noemen, zijn vaak zo ver verwijderd van de natuurlijke wereld dat velen van ons het verband vergeten tussen onze acties en de leefgebieden van andere soorten. Als individu is het moeilijk om te zien dat onze acties en de klimaatcrisis erg nauw verbonden zijn. Vooral als het zo gemakkelijk is om onszelf gerust te stellen met de wetenschap dat we waarschijnlijk meer doen om te helpen dan de meerderheid. In werkelijkheid is er echter geen limiet aan hoeveel iemand kan helpen.

Merijn begrijpt dat een stuk zwervend plastic een vernielde woning is en dat een opgepikt stuk plastic een geredde woning is. Hij is een wereldwijd bekende activist geworden in de strijd tegen plasticvervuiling. In plaats van het probleem de rug toe te keren, heeft hij besloten om zijn deel van de wereld op te ruimen. Als iedereen zijn deel zou opruimen, zou het probleem zijn opgelost. Een paar extra flessen verzamelen lijkt veel moeite voor velen, maar voor de dieren onder het troebele water hebben hier meer aan dan je denkt.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking