Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

The Surfrider Foundation Europe

SW Meets Alle landen

The Surfrider Foundation Europe


N: 43° 28′ 59.347″ W: 1° 33′ 31.054″

Op 30 juli zijn wij langsgeweest op het hoofdkantoor van de Surfrider Foundation Europe, in Biarritz, Zuid-Frankrijk. Dit bezoek stond al even gepland en we keken er dan ook erg naar uit. Olmo van SurfaWhile: ”het promoten van surf-toerisme is natuurlijk erg leuk, maar het reizen en het gebruik van de stranden heeft helaas ook mindere kanten. Door actief te proberen om een steentje bij te dragen aan schonere stranden en een beter milieu willen we die mindere kanten compenseren.”

The Surfrider Foundation en SurfaWhile

Het doel van SurfaWhile van deze eerste kennismaking is om meer te weten te komen over deze foundation, zodat we hier in de (nabije) toekomst actief mee kunnen gaan samenwerken. Daarom waren we ook erg blij dat Aines ons wilde ontmoeten, ook al was dit tijdens haar lunch break.

in Biarritz werden Olmo en Thomas van SurfaWhile heel hartelijk ontvangen door Aines

Surfrider Foundation

Ruim 30 jaar geleden is deze stichting ontstaan in California. Aan het hoofd van het ontstaan staan o.a. Glenn Hening, Lance Carson en Tom Pratte – wie helaas 25 jaar geleden overleden is. Zij surften veel in California en merkten steeds vaker op dat er zich teveel afval op de stranden en in de oceaan bevond. Samen met de hele surf community zijn ze toen een initiatief begonnen, wat al vrij snel bekend kwam te staan als Surfrider Foundation. Samen wilden ze een statement maken, samen wilden ze het afval-probleem tegengaan.

De Surfrider Foundation (SRF) is wereldwijd vergegenwoordigd en Aines werkt op het hoofdkantoor van Surfrider Foundation Europe. De stichting is opgebouwd uit een hoofdkantoor en een aantal kleinere vestigingen (met normaliter 1-3 werknemers). Zij zetten zich in voor de verschillende doelen die de Surfriders nastreven. De activiteiten kunnen worden samengevat als:

  • Het in-house hebben van kennis over de wereldwijde afval/plastic problemen waar het milieu (zowel op land als in de oceaan) mee te maken heeft
  • Het verschaffen van informatie aan allerlei verschillende partijen over deze problematiek
  • Het faciliteren van actie-plannen om zo anderen ook de kans te geven om iets aan de problemen te doen (bijv. d.m.v. een beach clean-up, waar de Surfriders clean-up kits leveren)
  • In steden als Brussel heeft de stichting een of meerdere lobbyisten zitten, zodat ze ook echt in contact kunnen komen met de politiek (dat uiteindelijk de beslissingen maakt)
  • In het hoofdkantoor is ook een museum ingericht, wat tevens als informatieplek dient.

op een leuke manier verstrekt de Surfrider Foundation informatie die eigenlijk iedereen aangaat

Surfrider Foundation Chapters

Aines heeft ons ook uitgelegd hoe een grote groep vrijwilligers van levensbelang is voor de Surfriders. Deze vrijwilligers zetten zich in voor lokale ‘chapters’, zoals er ook eentje in Nederland zit. Deze chapters vertegenwoordigen de SRF, doen aan inlichting (bijv. op scholen) en faciliteren beach clean-ups (die door particulieren of bedrijven worden geïnitieerd). SurfaWhile heeft reeds contact gehad met de lokale chapters in zowel Nederland als in Lissabon, aangezien dit in eerste instantie voor ons de meest relevant partners lijken. Er liggen reeds plannen om de SRF te introduceren bij ons netwerk en onze community. Hoe dat precies in z’n werk gaat is nog niet helemaal duidelijk, maar uiteraard zullen we jullie daar zo goed mogelijk van op de hoogte houden.

na ons bezoek aan de SRF zijn we uiteraard ook nog even gaan kijken bij het prachtige strand van Biarritz

Wil jij ook je steentje bijdragen? Dat kan!

Zou jij je ook wel eens willen inzetten voor een schoner strand? Doe mee aan een beach clean-up, of organiseer er zelf een. Neem contact met ons op ([email protected]) of kijk op de website die over deze beach clean-ups gaat, in heel Europa! Het is erg leuk; je komt in de buitenlucht, ontmoet leuke mensen en je doet wat heel erg goeds voor het milieu, het strand en de andere gebruikers van de oceaan! Waar wacht je nog op?

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking