Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Topsurfer Pepijn Tigges haalt 2de ronde op World Surfing Games in Japan

SW Story Japan

Topsurfer Pepijn Tigges haalt 2de ronde op World Surfing Games in Japan


N: 31° 54′ 27.626″ E: 131° 25′ 12.868″

Pepijn Tigges, een van de 3 surfers die de Nederlandse mannen vertegenwoordigd op de World Surfing Games in Miyazaki, Japan, heeft gister (10 september) de eerste ronde overleefd. In een heat met de Fransman Michel Bourez, Apisai Tibinaliva uit Fiji en de Turk Yasin Pehlivan lukte het Pepijn om 2de te worden. Een maand geleden hebben wij Pepijn in Amsterdam ontmoet en hadden we het over van alles. Nu spraken hem telefonisch over hoe hij dit geweldige evenement beleefd en uiteraard vroegen we ook naar heat 2, die voor morgen gepland staat.

World Surfing Games in Miyazaki, Japan

Pepijn, hoe is het om op zo’n groot evenement rond te lopen?

Weet je, eigenlijk is het heel erg bizar maar tegelijkertijd ook heel gewoon. Ik heb natuurlijk wel eens eerder aan wedstrijden meegedaan, dus die ervaring heb je al. Maar het is hier allemaal zoveel groter en tevens erg professioneel. Hier komen immers ook alle grote namen uit de surfwereld naartoe en daar is het evenement ook op ingesteld.

Ik merkte zelf gelijk de eerste dag al dat het niveau echt veel hoger ligt dan tijdens de wedstrijden in Europa. Dat is natuurlijk ook niet verwonderlijk, met wereldsterren zoals Kelly Slater, Gabriel Medina en Filipe Toledo (naast nog vele anderen). Ik vind het wel heel bijzonder dat je nu – alsof het de normaalste zaak ter wereld is – veel contact hebt met surfers uit andere landen. Je loopt ineens achter Kelly Slater aan, ik zat eerder naast Medina en m’n board stond naast die van Filipe Toledo, toch niet de minsten. Dat is echt bizar. Maar ik probeer gewoon normaal te blijven en me te focussen op de heat.

Hoe is het om zo’n toernooi in Japan te hebben?

Dit evenement is wel echt een stuk groter dan wat ik gewend ben in Nederland. En Japan zelf is natuurlijk ook niet alledaags. Het is er 30 graden overdag en het water is zelfs 29 graden. Ook het eten is natuurlijk iets anders dan wat we gewend zijn, maar gelukkig vind ik de Japanse keuken wel erg lekker, al zijn sommige dingen wel nieuw.

Hoe ging je eerste heat?

Mijn eerste heat ging goed. De tacktiek die ik gebruikte was eigenlijk om zo snel mogelijk 1 of 2 golven te pakken, om hiermee een score neer te zetten. Hierdoor sta je direct op het scoreboard en kun je ook kijken naar wat de andere sufers zouden doen.

Deze eerste golven gingen goed, waar het mij lukte om 2 goede turns te maken, wat mij een score van 4.3 opleverde. Op dat moment stond ik eerste en kon ik dus echt kijken naar wat de anderen zouden doen. Ik wist dat vooral Bourez beter was dus ik focuste mij op de andere 2. Naarmate zij scores neer begonnen te zetten, wist ik dat ik nog een golf nodig had, waar zeker nog tijd voor was. Uiteindelijk kwam er nog een goede golf, waar ik ook prioriteit op had en hier heb ik een 3.8 neer kunnen zetten. Dit leverde mij uiteindelijk de 2de plek op, achter Bourez.

Hoe zie jij je kansen voor heat 2, morgen?

Morgen gaat zeker pittig worden, want ik heb weer 3 sterkte tegenstanders (heat 47, met Ohhara uit Japan, Groen uit Duitsland en Muñoz uit Costa Rica). Ik doe echter zelf niet zo aan kansberekening. Ik ben hier naartoe gekomen om zoveel mogelijk te leren, waarbij ik uit ga van m’n eigen kunnen. Ik weet dat ik zelfs van de besten in het veld kan winnen als ik een topdag heb. Maar als ik goed surf en anderen surfen nóg beter, kan ik daar ook vrede mee hebben. Ik leer van m’n fouten en probeer zo elke dag beter te worden. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen