Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

De meest voorkomende beginnersfouten bij surfen

SurfaWhile Academy Alle landen

De meest voorkomende beginnersfouten bij surfen


N: 52°22′26″  E: 4°53′22″

 Bij elke sport die je leert weet je in het begin eigenlijk nog niet wat je allemaal moet doen en hoe je dit het best kunt doen. De eerste paar keren surfen zijn enorm belangrijk, aangezien ze de basis vormen waarmee je verder gaat. Helaas komt het nog veel voor dat bepaalde aspecten van de sport verkeerd worden aangeleerd. Om dat voor jou te voorkomen hebben wij een mooi lijstje met veel voorkomende fouten onder beginnende surfers. Zo ga jij goed voorbereid het water in!

9  beginnersfouten onder surfers

  1. Niet opwarmen

Of je nou in de warme wateren van Bali of in de koude Noordzee gaat surfen, een warming up is essentieel. Net zoals bij elke andere sport zal je je spieren constant gebruiken. Een warming up zorgt er voor dat je spieren opwarmen, en jij goed voorbereidt het water in gaat. Dit geld overigens niet alleen voor je spieren, ook je mindset wordt ingesteld op het surfen. Je kunt het zo bont maken als je wilt, maar een paar push-ups of een kort rondje joggen is al voldoende.

  1. ­Niet het juiste board gebruiken

Misschien wel de meest voorkomende fout, een verkeerd board gebruiken. De eerste keer is het altijd even schrikken hoe groot zo’n surfboard eigenlijk is. Maar vergis je niet, helemaal in het begin werkt dit formaat in je voordeel. Een groot board is een stuk makkelijker en veiliger surfen, in een later stadium van je surfcarriere kan je kijken naar kleinere boards.

Wil je oefenen? Kies dan voor een surfkamp in Portugal bijvoorbeeld.

  1. Niet op het strand oefenen

Het grootste deel zal je in het water leren maar er zijn genoeg oefeningen die je op het strand kan doen om het leerproces te versnellen. De belangrijkste is veruit de pop-up onder de knie krijgen, doe dit een paar keer op het strand en het zal op de golven een stuk beter gaan.

  1. Niet de juiste houding hebben

Balans is een van de belangrijkste dingen om te beheersen (naast zwemmen natuurlijk). Verlaag je zwaartepunt door je knieën te buigen en zo laag mogelijk te staan. Houd je schouders en armen wel boven het board, anders raak je je balans weer kwijt.

Wist je dat een surfvakantie in Spanje heel goed kan zijn voor jouw surf-skills?

  1. Je voeten niet goed plaatsen

Als je de pop up en juiste houding beheerst maar je voeten niet goed neerzet, zal je alsnog niet ver komen. Probeer er voor te zorgen dat je je voeten in het midden van het board plaatst, parallel aan elkaar.

  1. Niet op je omgeving letten

Als je eenmaal in het water bent, gebeuren er constant dingen om je heen. Hierdoor is het lastig om alles in de gaten te houden. Als eerste moet je letten op de andere surfers in het water. Geloof mij, je wilt echt niet geraakt worden door het board of de fins van een andere surfer. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met stromingen en getijden.

Surfing in Byron Bay
  1. Niet weten wat te doen na de golf

Een van de grootste frustraties van surfers zijn andere surfers die in de weg liggen te dobberen. Als jij je golf hebt uitgesurft is het belangrijk dat je weet waar je naar toe moet om een volgende golf te pakken zonder anderen tot last te zijn. Je komt hier achter door te kijken naar de rest, bij twijfel kan je het altijd vragen! De overige surfers zullen je dankbaar zijn.

  1. De timing niet begrijpen

Dit is het meest relevant voor de pop-up. Veel beginners voelen de golf onder zich opkomen en zien dat als het teken om de pop-up uit te voeren. 9 van de 10 keer is dit te vroeg. Laat de golf je voortduwen en blijf paddelen! Als je voelt dat de golf je omhoog duwt en je dezelfde snelheid hebt als de golf is het tijd voor de pop-up. Het duurt even voordat je dit doorhebt maar geef niet op!

  1. Niet kijken waar je heen gaat

De golf bepaalt deels waar je heen gaat, maar jij hebt hier zelf de grootste invloed op. Let op andere surfers en wat er om je heen gebeurt, ook als je geneigd bent om naar je board te kijken om te checken of je voeten goed staan.

Het herkennen van deze veel voorkomende fouten zal er voor zorgen dat jij een stuk sneller comfortabel op de golven staat. Surfen is een sport waarbij balans, doorzettingsvermogen en kracht van groot belang zijn. Deze skills leer je te beheersen door te oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Als je hier de tijd voor neemt ben jij binnen de kortste keren aan het surfen! En wat is een betere plek om dat de doen dan de beste surfkampen voor beginners!

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *