Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Een guide om te leren surfen

SurfaWhile Academy Alle landen

Een guide om te leren surfen


N: 43° 50′ 55.212″  W: 1° 21′ 31.73″

Voordat we beginnen, vindt ik (Chris) het belangrijk om te vermelden dat dit artikel er niet voor zorgt dat jij direct kan surfen. Behandel dit artikel als een van de videos op YouTube die je bijvoorbeeld leert om te zwemmen; informatief maar zeker niet definitief. Om het uiteindelijk te leren, zal je echt zelf het water in moeten om de tips in dit artikel toe te passen.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

De Basis Introductie voor Surfen

Check voor een snelle lijst met surftips dit artikel (engels)

Dat herinnert me aan een ochtend surfen in Barbados aan paar maanden geleden. In de line-up voor de golven raakte ik aan de praat met een surf instructeur. Hij vertelde me dat het nog vaak voorkomt dat er mensen langkomen bij zijn surfschool voor een paar lessen. Hartstikke leuk natuurlijk, tot ze vertellen dat ze helemaal niet kunnen zwemmen. En dit op het moment dat iedereen al op zijn of haar surfboard in het water ligt. Daarom benadruk ik graag nog even dat je dit artikel niet moet lezen als je wilt leren om te surfen, maar niet kan zwemmen. Behalve als je in Barbados bent, dan ken ik nog een instructeur die het hilarisch zal vinden.

Hoe begin je met surfen?

Onlangs was ik op een surfreis naar Moliets waar ik vaak de vraag kreeg of het niet mogelijk is om ‘gewoon te beginnen met surfen’. Het eerlijke en ietwat voor de hand liggende antwoord is nee. Maar je kunt zeker een begin maken, net als met elke andere skill zul je beter worden naarmate je het vaker probeert. Het is een leerproces waar je zult vallen en opstaan. Daarom raden wij aan om, zeker in het begin, lessen te volgen want dit maakt het leerproces en stuk leuker en je leert ook gewoon sneller surfen. Surfen is enorm intens maar het is echt de moeite waard, het is iets wat vastberadenheid, geduld en een dik wetsuit vereist.

Wat een goede manier is om te beginnen met surfen, is jezelf onderdompelen in de surfcultuur. Hiermee bedoel ik niet een Billabong T-shirt kopen en je jeans inruilen voor een paar boardshorts. Bekijk in plaats daarvan surffilms, luister muziek van Dick Dale en The Tornadoes en volg de World Surf League evenementen. Op deze manier weet je wat je doel is als je in strijd bent met de stroming op je surfboard.

Waar moet ik beginnen als ik wil leren surfen?

De  beste manier om de surfcultuur te leren kennen en het surfen te leren is door op een surfkamp te gaan. Regio’s als het zuidwesten van Frankrijk zijn erg populaire plekken om dit te doen onder het toezicht van ervaren surfers. Bijvoorbeeld Dreamsea of Star Surf camp in Moliets  bieden de perfecte sfeer om jezelf te introduceren met een nieuwe sport. In Moliets zijn de golven kalm, wat perfect is om het fijne van het surfen te leren. Buiten dat om zijn er in de kampen live muziek optredens, gemeenschappelijke maaltijden, skate ramps en andere activiteiten te vinden. Dit zal een prettige introductie zijn van de surfwereld waar jij nu ook deel van uitmaakt.

Zeker in het begin is een golf nabij het strand heel leuk. Dit maakt het namelijk mogelijk om na jouw eerste golven gelijk naar je vrienden te lopen voor een high-five. Ook is dit een stuk laagdrempelijker dan een golf surfen waarvoor je eerst een kwartier het open water in moet paddelen. De stranden van bijvoorbeeld Biarritz hebben een golf dicht bij het strand en een erg lange kustlijn. Dit maakt het een strand waarbij de wateren niet druk te krijgen zijn. Ook is er op de hoek van dit strand een prachtig gebouw waar je op uitkijkt vanuit het water, wat zeker toevoegt aan jou surfsessie.

Conclusie

Waar het op neerkomt, is het vinden van een balans tussen sporten en ontspannen. Laat je niet gek maken en doe het op je eigen tempo uiteindelijk zal je je balans vinden, en ga je mee met de flow van de zee en golven. En om eerlijk te zijn, de beste surfers hebben ook niet constant de volledige controle, de kunst is het lezen van de golven en het laten lijken alsof je weet wat deze gaan doen.

Photography: 2 & 6 Photojournalism & Pepijn Tigges

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd
SurfaWhile Academy Alle landen
Regels voor bij het golfsurfen