Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Is surfen makkelijker als je kan snowboarden?

SurfaWhile Academy Alle landen

Is surfen makkelijker als je kan snowboarden?


N 42.3026°, W 83.7368°

De winterperiode komt er weer aan en voor veel surfers laat dat 2 opties open, ga ik surfen of snowboarden dit seizoen. De 2 sporten lijken veel overeenkomsten te hebben maar is dat wel zo? We lopen kort door de verschillen en overeenkomsten van surfen en snowboarden en kijken of het makkelijker is om surfen te leren als je al kan snowboarden.

Overeenkomsten en verschillen van surfen en snowboarden

Voor zowel surfen als snowboarden is een grote hoeveelheid skill, balans en controle nodig om het goed te doen. De gelijkenissen tussen de 2 lijken erg groot, voor beide heb je een board nodig, de plaatsing van de voeten komt overeen en de bewegingen die je maakt ook. Bij een snowboard gebruik je de randen van het board om te carven, bij surfen doe je hetzelfde om snelheid op te bouwen. Toch zijn er een paar fundamentele verschillen waardoor ze wel degelijk verschillen.

De eerste en meest vanzelfsprekende is dat je voor surfen golven nodig hebt en voor snowboarden en berg. De oceaan is constant in beweging, waardoor je nooit 2 keer dezelfde golf surft. Met snowboarden kan je keer op keer hetzelfde rondje maken, wat het een stuk makkelijker maakt om te leren. Voor snowboarders is dit een groot voordeel, het betekend namelijk dat je niet hoeft te wachten op de perfecte golf.

Een tweede punt wat ook niet overgeslagen mag worden is het feit dat je met snowboarden vast zit aan het board. Hierdoor is het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om airs te doen. Wat veel surfers af moeten leren als ze gaan snowboarden is het verplaatsen van de voeten en druk zetten op je achterste voet. Dit is essentieel om bochten te maken op de golven, maar met snowboarden stuur je meer met je hele lijf, niet met je achterste voet. Als je als surfer gaat snowboarden zal dit zeker even wennen zijn met de balans behouden, en omgekeerd met surfen precies zo.

Is surfen makkelijker als ik kan snowboarden

 Ja en nee. het gebruik van een board, vooruit komen door invloeden van de natuur en het gevoel van een zijn met de elementen komt zeker overeen. In de essentie is het dus erg vergelijkbaar, echter is de uitvoering verre van vergelijkbaar. Als je als snowboarder wilt gaan surfen zal je als eerste af moeten leren dat je je voeten op een plek houdt. Tijdens het surfen ben je constant aan het corrigeren om er voor te zorgen dat je voeten goed staan, dit is erg onwennig als snowboarder.

Het komt er op neer dat je een klein voordeel zal hebben. Je weet een houding aan te nemen op een board en dit voelt natuurlijker. Toch blijft het zo dat surfen een lastig te leren sport is en je er veel tijd in moeite in moet stoppen.

De middenweg

Kan jij nou niet kiezen of je deze winter de warme bestemmingen met goede golven opzoekt of de bergen in gaat? Dan is er altijd nog de optie voor snow-surfen. Dit is een recent geboren sport en een hele bijzondere wat dat betreft. In tegenstelling tot traditionele snowboards, hebben surfsnowboards geen bindingen. Hierdoor is het moeilijker om een evenwicht te bewaren, moeilijker te manoeuvreren en is het aanzienlijk langzamer dan snowboarden. Buiten dat is het nog steeds een super toffe combinatie van surfen en snowboaren en ook zeker een poging waard om te proberen! Bekijk hieronder de video om een beter beeld te krijgen van de sport.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd
SurfaWhile Academy Alle landen
Regels voor bij het golfsurfen