Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Het kopen van je eerste surfboard

SurfaWhile Academy Alle landen

Het kopen van je eerste surfboard


N: 36° 46′ 41.7324” W: 119° 25′ 4.5516”

Het kopen van je eerste surfboard is geen makkelijke beslissing. Er zit ook veel sentimentele waarde aan, dit is ten slotte wel het surfboard waar jij (voor een groot deel) op zal leren surfen. Als alles goed gaat is dit ook het board waar jij jouw liefde voor surfen verder zal ontwikkelen. Het board wordt een waardevol bezit en zal mee gaan op je grootste avonturen.

Voordat we verdergaan: ben jij op zoek naar een surfboard, of iets anders voor bij het surfen? Check dan de webshop Blue Tomato, in onze ogen het beste aanbod aan surfgear. Check de banner hieronder en kijk direct rond! Lees onder de banner verder voor de rest van het artikel.Hoe kies ik mijn eerste surfboard?

Een board kiezen doe je zelf, maar een board heeft meer te zeggen dan je misschien denkt. Jouw vaardigheden bepalen welk board je het beste kunt kiezen. Als je bijvoorbeeld een board koopt dat voor experts is ontworpen, zal het een lange weg zijn voordat jij op een golf staat. Daarom willen wij jou op weg helpen met het aanschaffen van je eerste surfboard.

Hoe vaak surf je per jaar?

Bij het onderstaande overzicht gaan wij ervan uit dat je weinig tot geen ervaring hebt met surfen op het moment dat ‘het jaar’ (in onderstaande telling) begint.

  • 1 – 7 keer per jaar of 1 surfkamp van een week = Foamboard
  • 8 – 14 keer per jaar of 2 weken surfkamp = Foamboard, Longboard of Minimal
  • 15 – 25 keer per jaar = Longboard, Minimal of Funboard
  • 25 – 40 keer per jaar = Longboard, Minimal, Funboard, Fish
  • vaker dan 40 keer per jaar = Shortboard of wat je maar wilt

Een van de meest voorkomende problemen bij het kopen van een surfboard als beginner is dat je niet weet wat je precies nodig hebt. Helaas komt het nog té vaak voor dat mensen een surf board kopen wat eigenlijk niet goed bij ze past. Het is dan ook erg belangrijk dat je je goed laat informeren.

Zal ik direct een surfboard kopen?

Het is aan te raden om eerst een keer een aantal lessen te nemen, waarbij je een surf board van de surfschool gebruikt. Daarna kun je een surf board huren, of wellicht verschillende type boards, zodat jij kunt nagaan welk type board je het fijnst vindt.

Welke volume heeft mijn surfboard?

Bij het kopen van een board staat volume centraal. Het draait allemaal om het drijfvermogen dat je hebt op zee. Hoe groter het volume is, des te beter je immers drijft. Voor elke surfer is het juiste volume van levensbelang. Beginnende surfers hebben over het algemeen een board met meer volume, omdat dit het drijfvermogen bevorderd. Omdat de balans op het board van een beginnende surfer vaak minder goed is, is meer volume vereist. Naar mate je beter wordt, en dus een betere balans op het board zult hebben, kun je surfen met boards van minder volume.

Boards worden gemeten in liters en ook in het volume dat ze verplaatsen. Een beginnersboard is over het algemeen meer dan 60 liter, om zo voldoende ondersteuning te bieden. Een professioneel board heeft meestal ergens rond de 25 – 35 liter, afhankelijk van de lengte en grootte van de atleet. Kelly Slater zou bijvoorbeeld een 24 liter board gebruiken met afmetingen van 6.1 x 18 voet. Dit korte surfboard vereist veel techniek om te gebruiken en daarnaast werkt een degelijk board niet op elk type golf. De vuistregel is hoe: meer liter, hoe meer stabiliteit en hoe makkelijker het is om het board te besturen. Een groot board is wel weer wat lomp en op hogere golven met meer kracht werkt het niet goed, aangezien je dan niet goed kunt sturen en het board kan breken op het moment een golf neerslaat.

een board met veel volume is voor (bijna) iedere surfer vereist om jouw eerste stapjes binnen het surfen te zetten

Verschillende typen surfboards:

  • Foamboard: Voordelen: Goedkoop, zacht, Groot drijgvermogen, makkelijk om golven mee te pakken.Nadelen: Groot en zwaar, Alleen voor kleine golven, lastig tegen de stroming in te paddelen.Merken: Swell, Alder, Liquid.
  • Fiberglass Longboard:Voordelen: Je leert om een hardtop board, sneller, te gebruiken op golven tot lichaamshoogte.Nadelen: Groot en zwaar, past niet in auto, wordt niet door vliegmaatschappijen geaccepteerd.Merken: NSP, Cortez, SkinDog, Bilbo.
  • Minimal:Voordelen: Kleiner, makkelijke mee te nemen, makkelijker om te paddelen, je boekt snel vooruitgang.Nadelen: Lastiger om golven te pakken, lastig om te manoeuvreren, niet zo snel.Merken: NinePlus, Suftech, McTaish.
  • Funboard:Voordelen: Licht, kan gebruikt worden op elk type golf, erg lang te gebruiken op verschillende niveaus.Nadelen: Minder volume, lastiger om golven te pakken, platte neus.Merken: NinePlus, Ripcurl.
  • Fish Board:Voordelen: Betaalbaar, mooi design, je kan er mee onder de golven duiken, te gebruiken op grote en kleine golven, erg manoeuvreerbaar.Nadelen: Lastig golven te pakken, je moet onder de golven kunnen duiken om het water in te komen.Merken: Lastig te vinden op beginner niveau
Surfboards on the beach

indien je op hogere golven gaat surfen, is een board met een kleiner volume vereist

Zelf een surfboard kopen?

Ben jij op zoek naar een surfboard, of iets anders voor bij het surfen? Check dan de webshop Blue Tomato, in onze ogen het beste aanbod aan surfgear. Check de banner hieronder en kijk direct rond! Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd
SurfaWhile Academy Alle landen
Regels voor bij het golfsurfen