Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

Surf tips voor beginners

SurfaWhile Academy Alle landen

Surf tips voor beginners


Surf lessons Planet Surf

N: 52° 22′ 12.778″ E: 4° 53′ 42.605″

In mijn ogen zijn er 5 basisprincipes van surfen die je rit naar het sterrendom van de surfwereld soepel maken. Volg deze regels en we zijn er zeker van dat je nog meer van uw eerste peddel zult genieten dan je al zult doen. Tot ziens in de golven!

Direct benieuwd?

5 Tips om te beginnen met surfen

Graag wijzen we je ook op onze SurfaWhile Academy: Alles over surfen voor beginners

Vanaf de kant lijkt het nog spannender

Zoals de meeste dingen, als je nerveus bent om te surfen, is de verwachting het moordende gevoel. Als je eenmaal in het water bent, gaat het natuurlijker dan in je hoofd of wanneer je oefent het strand. Dingen voelen niet zo mechanisch of omgekeerd omdat je geen tijd hebt om stap voor stap te denken, je moet er gewoon in springen en ervoor gaan.

Benieuwd naar surfvakanties in Frankrijk?

Er zijn geen haaien

Natuurlijk zijn er in de oceaan haaien, maar de kans dat je er een ontmoet, vooral in Europa, is erg klein. Hoewel Mick Fanning anders kan smeken, zijn haaien vriendelijk maar reken er maar niet op dat je dit zal ervaren. Je gaat er geen zien, je bent veilig, berijd gewoon de golven. Je kunt er van uit gaan dat als je de lokale bevolking ziet surfen, er geen haaien zullen zijn. 

Verlies jezelf niet in het technische

Tijdens je eerste paar peddels is het gemakkelijk om je te veel te concentreren op het perfectioneren van je houding. Als je de plaatsing van je voeten soms maar een millimeter aanpast, zul je niet voorkomen dat je eraf valt. Het gaat veel meer om gewoon wennen aan het gevoel van het bord en je ideeën uit je hoofd verplaatsen naar het surfboard.

Rugpijn en verbranden zijn je grootste vijanden

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat het fysiek meest uitdagende element van surfen is wanneer je opstaat. In feite is het de constante peddelen tegen de stroom in om de deining te bereiken. Doe wat rekoefeningen, yoga en neem wat push-ups op in je trainingsroutine (dit zal ook je pop-up verbeteren). Zet ook zonnebrandcrème op de achterkant van je benen, je in wezen op een plank op een reflecterend oppervlak.

Doe niet te lang over de pop-up

In dit geval heeft voorzichtigheid de kat gedood. De beverigheid van het bord en de onbekendheid van de ervaring kan leiden tot angst bij het opduiken. Je moet er echter voor zorgen dat op je board bent voordat de golf eindigd. Maak het explosief en stel vervolgens uw positie opnieuw in, probeer niet te lang je voeten perfect te krijgen voordat je staat. Het ergste dat kan gebeuren, is dat je eraf valt.

Hoe zou een surfkamp in Portugal klinken?

Surfen is zo populair over de hele wereld mede door het sociale aspect. Binnen het wereldje is er geen goed op slecht, je doet je best en dat is wat telt. En ook al lukt het je niet om de golf uit te rijden, je probeert het in ieder geval wel.  Ofwel vang je de golf of niet, en in de meeste gevallen slagen zelfs de professionals er niet in om de golf te vangen. Je ziet alleen maar wanneer ze ze maken. Dus blijf erin zitten en geniet ervan en ik beloof je dat je de weg zult vinden. Als je echt wilt leren, hoef je alleen maar te blijven proberen en naar goede surfkampen en scholen te gaan met gekwalificeerde instructeurs.  Tot ziens in de golven!

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *