Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 147 reviews

Het jaarlijkse Fêtes de Bayonne Feest

SW Travel Guide Frankrijk

Het jaarlijkse Fêtes de Bayonne Feest


N: 43° 29′ 34.616″ W: 1° 28′ 29.428″

De regio Baskenland strekt zich over zowel Noord-Spanje als Zuid-Frankrijk, met steden als San Sebastian, Pamplona, Biarritz en Bayonne. Naast dat je goed kunt surfen in deze regio, staan de steden er ook om bekend om goede feestjes te geven, in de vorm van een festival. In alle steden is er eenmaal per jaar een ‘fête’, het Franse woord voor feest. SurfaWhile ging langs en had een dag om nooit te vergeten.

De feesten in Bayonne, Frankrijk

Het recept van het feest is eigenlijk heel simpel; op bijna elke straathoek wordt er muziek gespeeld, zijn er Fransen die dansen (doe daar zeker aan mee!) en kom je ook regelmatig optredens tegen. Overal zijn barretjes om een drankje te halen, welke je buiten nuttigt. Het hele feest speelt zich af in de stad, met name rondom de rivier Adour. Dit duurt eigenlijk de hele dag, waar de dag wordt afgesloten met een prachtig vuurwerk.

de klederdracht, waar iedereen zich aan houdt, draagt erg veel bij aan een geweldige sfeer

Rode sjaaltjes op witte t-shirts

De feesten in de steden in Baskenland staan bekend om eenzelfde soort klederdracht. Iedereen draagt een wit t-shirt (vaak ook met witte broek) met daarbij een rode bandana of band voor om je middel. Deze traditie is ooit ontstaan in Pamplona, wat bekend staat om het stierenrennen*. Een groep rugby’ers uit Bayonne is jaren geleden begonnen met het organiseren van een soortgelijk feest als in Noord-Spanje (qua klederdracht en het feit dat alles zich op straat afspeelt. Hier in Bayonne vindt geen stierenrennen plaats), wat tegenwoordig bekend staat als Fêtes de Bayonne.

* SurfaWhile neemt afstand van het feit dat stierenrennen als festiviteit wordt gezien en kan zich überhaupt niet vinden in deze omgang met de dieren.

drukte langs de rivier Adour

Wat maakt dit feest onvergetelijk?

Thomas, Chris en Olmo van SurfaWhile waren het alledrie helemaal eens: Fêtes de Bayonne is een feest waar iedereen een keer geweest zou moeten zijn. Chris: ”ik wist echt niet wat ik meemaakte. Ik ben nog nooit eerder op een feest geweest van deze omvang en gewoon letterlijk iedereen is vrolijk en blij. Het feit dat iedereen zo opgewekt is en overal staat te dansen en te springen geeft mij het ultieme feel-happy gevoel”. Thomas voegt daar aan toe: ”ondanks dat er nog nooit iemand mij over dit feest verteld had, ga ik dit zelf zeker wel verspreiden. Ik heb nog nooit zoveel leuke, nieuwe mensen ontmoet op 1 dag. Ik durf het als Nederlander bijna niet te zeggen, maar ik vond dit een stuk beter nog dan Koningsdag in Amsterdam”.

De meeste mensen die we spraken prezen de sfeer en de mensen. Letterlijk iedereen was vrolijk en open naar elkaar. Er klonk geen enkele wanklank en de hele dag door werd er gefeest, gedronken en gedanst.

Zelf naar Fêtes de Bayonne gaan

Het is uiteraard mogelijk om zelf naar dit fantastische festival te gaan. Echter willen we je er wel graag op wijzen dat accommodatie in die week erg schaars is in Bayonne zelf en parkeren is een ware nachtmerrie. Echter zijn er nog tal van opties om er wel te komen. Een van onze partners, het Star Surf Camp in Moliets, verzorgd jaarlijks tweemaal een trip naar dit feest. Indien de combinatie van surfen in Zuid-Frankrijk en een bezoek aan deze feesten jou wel wat lijkt, kunnen we je aanraden om het Star Surf Camp te boeken met aankomstdag die ergens eind juli zit.

Tijdens dit uitstapje zullen jullie met een bus richting Bayonne gaan (handig, zodat je zelf niet hoeft te parkeren). Hier aangekomen, zal de groep de stad intrekken. Vanwege de drukte kan het voorkomen dat de grote groep niet bij elkaar blijft, waar je waarschijnlijk met jouw eigen surfmaatjes op avontuur zult gaan. Wel heeft Star één- of tweemaal een meeting-point, zodat je de mogelijkheid hebt om bij iedereen weer aan te sluiten. Erg handig dus!


Feest overdag

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen