Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

4 tips voor een Milieuvriendelijke Surfvakantie

SW Sustainable Alle landen

4 tips voor een Milieuvriendelijke Surfvakantie


N: 43°51′00″ W: 1°21′25″

Als je van surfen houdt, hou je van de planeet. Je kiest er voor om je vakantie door te brengen te midden van de natuur en de oceaan. Ervan uitgaande dat je terug wilt blijven komen op de prachtige stranden waar we allemaal zoveel van houden, moeten we allemaal ons steentje bijdragen aan het behoud ervan. Reizen kan helaas een groot deel van onze persoonlijke ecologische voetafdruk zijn. We kunnen de rest van het jaar besteden aan recycling en schreeuwen tegen degenen die dat niet doen, maar al te vaak worden deze principes verlaten als we naar het buitenland gaan. De planeet kan geen pauze nemen van het bestrijden van vervuiling en daarom kunnen wij dat ook niet.

Denk aan de aarde tijdens je trip

Hier volgt een handige lijst met tips om jou reis zo milieuvriendelijk als mogelijk te maken!

Vermijd vliegen waar mogelijk

Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is echter een van de grootste verschillen die we kunnen maken om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We proberen allemaal zo duurzaam mogelijk te zijn, maar we denken vaak niet na over de schade die we hebben aangericht met het bereiken van onze bestemming. Een normaal Airbus-vliegtuig heeft bijvoorbeeld 330.000 liter brandstog nodig om 24 uur in de lucht te blijven. Als we dit in context bekijken, kan dezelfde hoeveelheid brandstof een boerderij van 3000 hectare voor 11 jaar aandrijven. In plaats van 1 dag vliegen konden we 33.000 ton graan produceren en 17.000 lammeren grootbrengen. Ik ben me ervan bewust dat dit een vreemde vergelijking is, maar het toont ons nog steeds de verspillende arrogantie waar we allemaal onderdeel van zijn als we onze acties niet overwegen.

Bekijk bijv. eens de surfkampen in Frankrijk, makkelijk met de bus te bereiken.

Wat kunnen we dan doen? Bussen zijn de gemakkelijkste oplossing voor reizen naar surfkampen in Europa. Als je naar Frankrijk, Spanje of zelfs Portugal reist, kun je gemakkelijk een bus rechtstreeks vanuit Amsterdam nemen. Surfawhile kan u dit alternatief gemakkelijk aanbieden met bussen die regelmatig vertrekken vanaf het centraal station. Deze bussen zijn speciaal georganiseerd voor surfkampen, dus je zult meer dan waarschijnlijk jongens tegenkomen die op weg zijn naar je kamp!

– SurfaWhile bij de Surfbus –

Dopper is je grootste vriend

Herbruikbare waterflessen zijn de ware redder van surfkampen. Niemand is minder populair dan de kerel die schaapachtig een 20-pak plastic flessen water terug naar zijn tent draagt. Waterkranen zijn te vinden bij de receptie van bijna elk surfkamp, zodat je nooit zonder zult zijn. Dat herinnert me eraan dat de meeste surfkampen geen borden en bestek bieden, zodat ze ze niet hoeven te wassen om water te besparen. Het draaien van elektrische apparatuur om op te ruimen na 500 plus gasten is een verschrikkelijke belasting voor de planeet en het bedrijf. Neem daarom zelf je borden en bestek mee of haal biologisch afbreekbare houten of kartonnen borden en bestek, elk surfkamp heeft ook de mogelijkheid om afval te scheiden, doe dit dus ook in plaats van het laten slingeren rondom het kamp!

Eco Toerisme is ook een optie

Letterlijk heeft elke dienst die je tijdens je vakantie gebruikt, een eco-equivalent. Eco Tours, Eco Lodges en eEco Restaurants zijn slechts een kleine selectie van de bedrijven die uw avonturen mogelijk maken. Het is duidelijk dat het de moeite waard is om te controleren of de ‘Eco’ feitelijk is en niet alleen een intentieverklaring. Maar echt, Eco-organisaties zijn super belangrijk, vooral die waarbij de lokale gemeenschappen betrokken zijn. Veel Eco-tourgroepen huren bijvoorbeeld lokale bewoners in om rondleidingen door natuurreservaten te geven, omdat bezoekers op die manier leren over de gevaren van niet-duurzaam toerisme. Toeristen kunnen immers naar huis vliegen en de schade die ze hebbena aangericht achterlaten, de lokale bevolking moet de gevolgen daarvan ervaren.

Surfvakanties in Frankrijk kunnen heel milieu-bewust

Op surfvakantie naar Frankrijk?

Oceaan vriendelijk zonnebrand

Dit is er een waarvan ik wou dat iemand me eerder had verteld. De chemicaliën in je zonnebrandcrème kunnen de prachtige riffe over de hele wereld hebt  beschadigen en bleken. Sommige bedrijven maken een milieuvriendelijk alternatief dat het probleem kan helpen oplossen. Ook als het riffen doodt, kan ik me niet voorstellen dat het in je huid wrijven geweldig voor je is. Schakel over naar een duurzaam alternatief en zorg er voor dat de oceaan haar schoonheid niet (zo snel) verliest!

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *