Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Surfen in Australië – Oostkust

SW Surfspot Australië

Surfen in Australië – Oostkust


28°38’31.24″S, 153°36’42.98″E.

Surfen aan de oostkust van Australië

Australië is een razend populaire bestemming onder toeristen en backpackers vanuit alle hoeken van de wereld. Het (sub)tropische klimaat, de stranden, de uitstekende leefomstandigheden, de “laid-back vibe”, de vriendelijke bevolking, de prachtige natuur en natuurlijk de Engelse taal zijn redenen genoeg om een periode in dit prachtige land door te brengen.

Australië kent een enorme kustlijn aan zowel de Indische Oceaan en de Pacifische Oceaan, waardoor dit enorme land is gezegend met een enorm aantal surfspots. Australië staat zodoende op de bucketlist van iedereen die interesse heeft in surfen. Het kan echter nog weleens lastig zijn om de juiste informatie te vinden. Vandaar dat wij in deze guide alles beschrijven wat jij nodig hebt voor jouw surfreis naar Oost Australië!

Zie ook de volgende edities in deze serie:

Golden hour in Byron bay

De beste surfspots van Australië – Oostkust

surfen in Crescent Head

Deze surfspot bevindt zich langs een kustroute welke 25 kilometer langs de kust loopt en zeer veel uitzonderlijk goede surfspots huisvest. Eén van deze surfspots draagt de naam Crescent Head en is een wereldberoemde surfbestemming, vooral onder longboarders. Op deze spot is het mogelijk om meer dan 200 meter lange golven uit te rijden! Er zijn dan ook diverse films opgenomen op deze beroemde surflocatie.

 Surfen in Gold Coast

Een zeer populaire bestemmingen om te surfen in Australië is Gold Coast. Deze relatief grote stad is de populairste vakantiebestemming van Australië. Redenen hiervoor zijn het heerlijke, subtropische klimaat, het ruime aanbod aan toeristische attracties, haar stranden, de nabijheid van twee nationale parken en natuurlijk de aanwezigheid van een aantal zeer goede surfspots.

Gold Coast waves
Golven aan de gold coast

Zo staat de bekende surfspot Snapper Rock bekend als één van de beste spots van Australië. Hier worden dan ook zeer gerenommeerde, internationale surfevenementen georganiseerd, zoals Quiksilver en Roxy Pro, Rip Curl Masters en MP Classic. Deze surfspot is tevens de favoriete surfspot van (internationale) topsurfers als Mick Fanning, Joel Parkinson en Stephanie Gilmore, die niets liever doen dan surfen op hun favoriete golven wanneer zij niet op tour zijn voor grote, internationale wedstrijden.

Surfen in Coffs Harbour

Coffs Harbour, ook wel kortweg Coffs genoemd, is een populair vakantieplaatsje in het noorden van New-South-Wales. Deze populariteit dankt zij aan het feit dat Coffs ver genoeg in het noorden ligt om een semi-tropisch klimaat te hebben maar toch relatief dicht bij de grote steden Sydney (ongeveer 540 kilometer) en Brisbane (ongeveer 440 kilometer) ligt. Coffs Harbour is een bekende plaats om te surfen, waar met enige regelmaat regionale surfwedstrijden plaatsvinden.

Surfen in Noosa

Noosa is een tamelijk fancy badplaats met dure winkels, chique restaurants en een bruisend nachtleven. Daarnaast vind je ook een aantal uitstekende backpackers in Noosa. Het is dan ook een zeer populaire badplaats onder zowel internationale backpackers als onder Aussies uit de grote steden die hun vakantie doorbrengen. Noosa kent drie belangrijke surfspots: First Point, Main Beach en Rivermouth. Noosa is een uitstekende surfspot voor beginnende surfers, maar ook intermediate tot meer ervaren surfers kunnen hier uitstekend terecht. Het stadje ligt daarnaast in een prachtige, natuurrijke omgeving.

Noosa beach

Surfen in Sydney

Sydney is de grootste en belangrijkste stad van Australië. Deze echte wereldstad stad ligt aan een natuurlijke haven, de Sydney Harbour, en heeft hiermee één van de mooiste locaties van alle wereldsteden. In Sydney tref je een aantal prachtige stranden, waarvan het iconische Bondi Beach de bekendste is. Vergeet echter ook niet langs het laid-back Manly te gaan, en het mooie Coogee Beach. Ook ten noorden van Manly vind je nog een 11 (!) tal stranden met uitstekende surfmogelijkheden. Eén hiervan is Freshwater Beach, het legendarische strand waar Duke Kahanamoku de Australische bevolking liet kennismaken met de surfsport.

 Surfen in Byron Bay

Byron Bay staat bekend als één van de meest relaxte plaatsjes om te surfen in Australië. Veel backpackers komen af op de laid-back vibe en de prachtige stranden. Wanneer de surfcultuur opkwam in de late jaren ’60 werd de ‘North Coast’ van Australië al snel het beloofde land voor iedereen met een surboard. Deze cultuur kenmerkte zich met hippie-bijeenkomsten, dreadlocks, drumsessies en surfen. Tegenwoordig gaat deze hippie cultuur hand in hand met trendy restaurants, bars en koffietentjes. De North Coast is ook bekend geworden als homespot van enkelen van de grootste surfers ter wereld. Uiteraard is er een groot aantal zeer goede surfspots te vinden in Byron Bay waar je de klassieke “surfen in Australië belevenis” kunt ervaren. Bekende spots in Byron Bay zijn Tallow Beach, Watego’s, Main Beach en Belongil.

Byron Bay

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen