Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Surfen in Australie – Westkust

SW Surfspot Australië

Surfen in Australie – Westkust


31°57′8″S 115°51′32″E

Surfen aan de Kust van West-Australië

Australië is een razend populaire bestemming onder toeristen en backpackers vanuit alle hoeken van de wereld. Het (sub)tropische klimaat, de stranden, de uitstekende leefomstandigheden, de “laid-back vibe”, de vriendelijke bevolking, de prachtige natuur en natuurlijk de Engelse taal zijn redenen genoeg om een periode in dit prachtige land door te brengen.

Australië kent een enorme kustlijn aan zowel de Indische Oceaan en de Pacifische Oceaan, waardoor dit enorme land is gezegend met een enorm aantal surfspots. Australië staat zodoende op de bucketlist van iedereen die interesse heeft in surfen. Het kan echter nog weleens lastig zijn om de juiste informatie te vinden. Vandaar dat wij in deze guide alles beschrijven wat jij nodig hebt voor jouw surfreis naar West-Australië!

Zie ook de volgende edities over Surfen in Australië

De beste surfspots van Australië – Westkust

Surfen in Ningaloo

Net voor de kust van Ningaloo tref je het UNESCO Werelderfgoed Ningaloo Reef. Dit prachtige rif is te bereiken met slechts een kort stukje zwemmen. Nergens op de wereld kun je zo gemakkelijk zo’n divers koraalrif bereiken. Het rif is wereldberoemd vanwege haar enorme biodiversiteit. Het is tevens één van de weinige plekken ter wereld waar je kunt zwemmen met de walvishaai. Tussen juni en november verwelkomt Ningaloo ook nog de gigantische Bultruggen.

De kust van Ningaloo

De riffen van Ningaloo veroorzaken vaak uitstekende golven – maar let op – het rif is kwetsbaar, dus zorg dat je heel voorzichtig bent. De beste spots om te checken zijn Tombstones (dé spot van Ningaloo), Centres, Midgies, Turtles, Fencies en Gnaraloo Bay.

Surfen in Denmark

Denmark is de plek waar wouden met gigantische bomen en stralend witte stranden met kristalhelder water elkaar tegenkomen. De meeste surfspots in Western Australia zijn vooral geschikt voor ervaren surfers, Denmark is hier echter een uitzondering op. Dit plaatsje, gelegen in een prachtige omgeving, biedt namelijk uitstekende condities voor beginnende surfers. Vergeet ook niet langs te gaan bij het William Bay National Park, een bijzonder National Park met haar kenmerkende “Elephant Rocks” en kristalheldere poeltjes.

Surfen in Perth & Rottnest island

De skyline van Perth

Deze grote stad aan de westkut van Australië wordt gezien als één van de meest leefbare steden ter wereld. In Perth gaan prachtig natuur, mooie wijnen en een groot aantal prachtige stranden (19 stuks!) hand in hand met een metropool van 1.8 miljoen inwoners. Daarnaast kent Perth een fantastisch klimaat, met maar liefst 3000 zonne-uren per jaar. Perth is een zeer geschikte stad om te leren surfen. Helaas blokkeert het voor de kust gelegen Rottnest Island een groot deel van de golven. Ervaren surfers trekken vaak naar het noorden, zuiden of naar Rottnest Island.

Rottnest Island is een klein eiland dat zich bevindt op zo’n 16 kilometer van de Australische westkust. Zoals eerder beschreven blokkeert dit eiland de belangrijkste golven richting Perth. Dit eiland is dan ook de favoriete homespot van de gevorderde surfers uit Perth. Populaire surfspots zijn Strickland Bay, Salmon Bay en Stark Bay. Vooral Strickland Bay wordt gezien als één van de allerbeste surfspots van Australië.

Surfen in Kalbarri

Kalbarri, gelegen in het westen van Australië is waar de ruwe outback en witte stranden elkaar tegenkomen. Kalbarri wordt dan ook gezien als “the ultimate ocean playground.” Het westen van Australië is warm en zonnig, gedurende het grootste gedeelte van het jaar. Daarnaast is het vrij goed te bereiken vanuit Perth. Dit samen met de prachtige stranden en het schitterende National Park Beckon, zorgt ervoor dat Kalbarri een zeer populaire toeristische trekpleister is onder Western Australians. Kalbarri biedt een aantal uitstekende spots voor gevorderde surfers, maar voor de would-be surfers is er tevens een aantal hele leuke beach breaks te vinden.

Surfen in Margaret River

Surfen in Margaret river

Margaret River is een plaatsje in het zuidwesten van Australië, gelegen op zo’n 277 kilometer ten zuiden van Perth. Het plaatsje dankt haar naam aan de gelijknamige Margaret River die hier in zee stroomt. Deze rivier is één van de redenen dat hier enorme golven kunnen ontstaan. Margs staat bekend als een wereldberoemde Big Wave spot. Naast deze big waves vind je het enorme aantal van maar liefst 75 (!) breaks langs een kustlijn van 130 kilometer. Surfers Heaven dus. Vanwege de enorme kwaliteit van de surf spots worden er regelmatig surfwedstrijden georganiseerd in dit gebied.

 Surfen in Esperance

Het zuiden van Western Australia biedt een aantal fantastische surfspots. Bijvoorbeeld rondom de prachtige witte stranden van Esperance. De baaien en stranden met kristalhelder water zijn een genot voor iedere toerist. Het strand van Lucky Beach wordt zelfs gezien als het meest witte strand van Australië. De stranden West Beach, Fourth Beach en Observatory Beach zijn de places to be om te surfen.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen