Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Surfen in Australië – Zuidkust

SW Surfspot Australië

Surfen in Australië – Zuidkust


34°55′44″S 138°36′4″E

Australië is een razend populaire bestemming onder toeristen en backpackers vanuit alle hoeken van de wereld. Het (sub)tropische klimaat, de stranden, de uitstekende leefomstandigheden, de “laid-back vibe”, de vriendelijke bevolking, de prachtige natuur en natuurlijk de Engelse taal zijn redenen genoeg om een periode in dit prachtige land door te brengen.

Australië kent een enorme kustlijn aan zowel de Indische Oceaan en de Pacifische Oceaan, waardoor dit enorme land is gezegend met een enorm aantal surfspots. Australië staat zodoende op de bucketlist van iedereen die interesse heeft in surfen. Het kan echter nog weleens lastig zijn om de juiste informatie te vinden. Vandaar dat wij in deze guide alles beschrijven wat jij nodig hebt voor jouw surfreis naar Zuid-Australië!

Zie ook de volgende edities over surfen in Australië

De beste surfspots van Australië – zuidkust

Bells beach

Surfen in Bell’s Beach / Newquay

Bell’s Beach bevindt zich op zo’n twee uur rijden vanaf Melbourne en staat bekend als één van de legedarische surfspots wereldwijd. Hier werd de allereerste internationale surfwedstrijd georganiseerd. Nog steeds is Bell’s Beach één van de wedstrijden van de prestigieuze World Surf League. De uitstekende kwaliteit van de golven van Bell’s Beach wordt veroorzaakt door een ondiep rif dat zich voor de kust bevindt. De golven die worden geproduceerd door dit rif kunnen zo hoog worden dat de meeste surfers zich beperken tot de kijksport op Bell’s Beach.

Surfen in Eyre Peninsula

Met een kustlijn van 2000 kilometer tussen Whyalla en Ceduna werkt Eyre Peninsula als een magneet voor surfers vanuit de hele wereld. Let wel op: de wateren van de zuidelijke oceaan zijn koud, neem dus zeker een wetsuit mee. Vier van de bekendste surfspots zijn Fowlers Bay, Cactus Bay, Venus Bay, Blackfellows Beach. Fowlers is zeer populair onder locals, Cactus biedt een aantal zeer goede left handers bij Castles en Cactus, en een goede right hander bij Caves. Venus Bay is een reef break waar gesurft kan worden onder bijna alle omstandigheden.

Surfen op Philip Island

De kust van Philip Island

Philip Island bevindt zich aan de andere kant van de baai van Melbourne ten opzichte van Bell’s Beach. Ook hier vind je fantastische surfcondities, het gehele jaar door. Philip Island is een beschermd surfgebied, bestaande uit vier breaks: Woolamai, Smiths, Summer Land en Cat Bay. De unieke diversiteit en schoonheid van deze surfspots zorgt voor een onvergetelijke surfervaring!

Surfen op Kangaroo Island

Kangaroo Island, een eiland net voor de kust bij Adelaide, wordt gezien als één van de beste surfbestemmingen van Australië. Om een groot deel van de beste surfspots te bereiken is een 4WD nodig, maar het is zeker de moeite waard. De verschillen in niveau’s variëren van eenvoudige golven, bijvoorbeeld bij Pennington Bay en Stokes Bay, tot aan flinke golven  bij Hanson Bay. Vivonne Bay is het juweel van het eiland en werkt in bijna alle omstandigheden. De belangrijkste breaks zijn gelegen in het Cape Gantheaume Conservation Park aan de zuidkust. Surfen hier is alleen voor gevorderde surfers. Het nabijgelegen D’Estrees Bay is meer beschut.

Surfen in York Peninsula

Dit laid-back vakantieplaatsje ligt op slechts een uur rijden van Adelaide en biedt veel surf breaks, verlaten stranden en campings. De beste surfspots vind je bij Corny Point of Innes National Park, waar je stranden vindt als Chinamans, West Cape, Pondalowie Bay en Trespassers.

Ook een bezoek waard is de Daly Head National Surfing Reserve – één van de slechts 16 in heel Australië. Een aantal van deze stranden is onderhevig aan sterke stromingen, dus controleer altijd bij het dichtstbijzijnde Visitor Information Center voordat u in het water komt.

Surfen in Tasmania

De kust van Tasmania

De meest beruchte surfspot van Tasmanië draagt de naam Shipstern Bluff. Tijdens de afgelopen 10 jaar heeft Shipstern Bluff de reputatie gekregen als “Australia’s Most Fearsome Break”.  Om dus meteen maar met de deur in huis te vallen: deze spot is alleen geschikt voor professionele surfers! Onder de “juiste” omstandigheden worden de golven hier 6 meter hoog. Het is geen wonder dat de lokale vissers deze spot “Devils Point” noemen. Clifton Beach bevindt zich op zo’n 45 minuten rijden vanuit Hobart en is vandaar een favoriete spot onder de locals. De surfcondities kunnen echter flink verschillen. Soms zijn de golven clean en is het water helder; andere keren zijn de golven onrustig en is het water modderig. Houd de voorspellingen dus goed in de gaten. De keuze aan de zuidkust van Tasmanië is Cloudy Bay. Het is het meest zuidelijke surfstrand van Australië, waar arenden onder de wolken rondcirkelen. De beste surfcondities ontstaan bij een stroming vanuit het zuiden en wind vanuit het noorden.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen