Ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95 gratis bij jouw boeking

Surfen in Frankrijk

Frankrijk is al jarenlang een van de populairste landen om te (leren) surfen. Vooral de zuidwestkust langs de Atlantische Oceaan wordt jaarlijks bezocht door vele reizigers, van jong tot oud. In dit artikel lees jij de belangrijkste informatie over surfen in Frankrijk, waarmee je goed kunt voorbereiden om te surfen in Frankrijk.

Surfen in Frankrijk in het kort

  • Surfspots in Frankrijk: langs de gehele kust (met name in het zuiden, dat moet gezegd worden) zijn er uitstekende surfspots te vinden.
  • Surfcondities: de Atlantische kust van Frankrijk biedt surfcondities van wereldformaat. Het is niet voor niets dat Hossegor één van de spots tijdens de prestigieuze World Surf League is.
  • Golven op ieder niveau: de brede zandstranden van Frankrijk herbergt een ongekend groot aantal surfspots, welke geschikt zijn voor surfers op ieder niveau.
  • Gunstige afstand: de relatief gunstige afstand vanaf Nederland en België maakt de Atlantische kust van Frankrijk tot een uitstekende keuze om te surfen in Frankrijk.
  • Bruisende surfplaatsen: de grote aanwezigheid van surkampen, surfhostels en surfscholen in populaire surfstadjes als Molitets, Vieux Boucau en Biarritz, heeft gezorgd voor een bruisend uitgaansleven.
  • Aanbod accommodatie: een heel groot voordeel van Frankrijk als keuze voor jouw vakantie is het ongekend grote aanbod aan surfkampen, surfhostels en surfscholen langs vrijwel de gehele kust.
  • Vervoer: De surfspots in het zuiden van Frankrijk zijn uitstekend te bereiken per auto of per bus. Daarnaast is het mogelijk om te vliegen op Biarritz en op Bordeaux, en kun je met een supersnelle trein naar Bordeaux. Keuze genoeg dus!

Geschiedenis van surfen in Frankrijk

Het surfen in Frankrijk begon toen de bekende Hollywood-schrijver Peter Viertel in 1956 een periode doorbracht aan de Baskische kust om te werken aan de film “The Sun also Rises”. Toen hij de golven van de Atlantische Oceaan zag bedacht hij zich geen moment en besloot hij om zijn surfboard uit Californië over te laten vliegen. Hij maakte snel vrienden met de lokale bevolking van Biarritz die snel werden aangestoken door de hobby van de filmmaker: surfen in Frankrijk was geboren!

De beste surfspots van Frankrijk

Frankrijk is door de aanwezigheid van de Atlantische Oceaan gezegend met veel plaatsen waar je kunt surfen. De verschillende regio’s, plaatsen en stranden verschillen sterk. Zo heb je in het zuiden de mondaine plaatsen Biarritz en Hossegor, bevinden zich ten noorden van deze plaatsen allerlei leuke surfdorpen, maar kun je ook in het noorden van Frankrijk in de verlaten baaien van de Bretagne het water in. Pas wel goed op: de stroming kan sterk en verraderlijk zijn. Laat je dus door lokale bronnen goed informeren over hoe laat en waar je kunt surfen in Frankrijk.

Moliets

Moliets is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste surfbestemmingen van Europa. Dat is niet zo gek, want het dorp combineert zeer goede golven met een bruisend uitgaansleven dankzij de aanwezigheid van een groot aantal restaurants en cafés. Om deze redenen is Moliets dan ook een zeer populaire bestemming geworden voor surfkampen.

Vieux Boucau

Dit vakantieplaatsje bevindt zich nabij een meer dat uitkomt in de Atlantische Oceaan. Dit meer is precies de reden van de uitstekende kwaliteit van de golven in dit stadje. Vieux Boucau is een zeer populaire plek voor beginnende surfers. Hier vind je dan ook een groot aantal surfkampen, waarvan je de beste via SurfaWhile kunt boeken.

Biarritz

35 kilometer ten zuiden van Hossegor ligt Biarritz. Dit is de waarschijnlijk de bekendste surfbestemming van Frankfrijk. Biarritz is al eeuwenlang een zeer populaire badplaats waar het in de zomermaanden flink druk kan worden in het water. Het leuke aan Biarritz ten opzichte van bovenstaande plaatsen is dat het een grotere stad is en daarom meer te bieden heeft voor een breder publiek.

Le Pin Sec

Le Pin Sec is een piepklein stadje aan de Atlantische kust van Frankrijk, en ligt op zo’n anderhalf uur rijden ten noorden van Bordeaux. Le Pin Sec heeft jaren in de schaduw gestaan van bekende surfspots als Mimizan en Moliets, maar heeft de laatste jaren een flinke inhaalslag gemaakt. Er zijn steeds meer surfkampen bijgekomen op de campings van Le Pin Sec, waarmee Le Pin Sec ondertussen is uitgegroeid tot een van de populairste surfspots van Frankrijk.

Wanneer surfen in Frankrijk

In Frankrijk kun je het gehele jaar surfen. De hoogste golven tref je in de late herfst- en wintermaanden (oktober – maart). Dit is de tijd dat de meest gevorderde surfers in Frankrijk te water gaan. De lentemaanden (april – mei) kunnen wat onstuimig zijn. De zomermaanden (juni – september) zijn de maanden die het meest geschikt zijn voor beginnende surfers. Tijdens deze maanden zijn de golven over het algemeen het minst hoog, en staat er ook relatief weinig wind. Dit is dan ook de beste tijd om écht te leren surfen.

Activiteiten in Frankrijk

Tijdens het surfen in Frankrijk zal je veel tijd in het water doorbrengen. Afhankelijk van de accommodatie waar je verblijft, zijn er uiteraard voldoende mogelijkheden om ook buiten het surfen om voldoende te ondernemen. Zo zijn er vaak mogelijkheden om yogasessies deel te nemen, of wordt er beachvolleybal georganiseerd. Verder willen wij jou graag wijzen op een 3-tal dagactiviteiten die absoluut de moeite waard zijn:

Bezoek San Sebastian

Veel van de populairste surfspots in Frankrijk bevinden zich vlakbij de grens met Spanje. Net over de grens tref je de prachtige Spaans-Baskische stad ‘San Sebastian’. Deze prachtige stad, gelegen rondom een magische baai, staat bekend om haar heerlijke keuken, bruisende uitgaansleven en fantastische golven. Dit is een absolute aanrader voor een bezoek tijdens het surfen in Frankrijk.

Bezoek Biarritz

Biarritz is een populaire badplaats aan de zuidwestkust van Frankrijk. Deze badplaats was eeuwenlang een favoriete bestemming onder de chique Franse bevolking. De laatste decennia heeft het chique karakter een interessante twist gekregen vanwege de opkomst van het surfen. Aangezien Biarritz een van de populairste surfspots van Frankrijk is, is er in Biarritz een bruisend uitgaansleven ontstaan. Genoeg redenen dus voor een bezoek aan deze prachtige stad.

Bezoek Bordeaux

Deze hippe stad, niet ver van de Atlantische Oceaan, heeft de laatste jaren een flinke revival doormaakt. Sinds de opening van het prestigieuze wijnmuseum La Cité du Vin, en de opkomst van vele hippe restaurants en hotels, staat Bordeaux weer helemaal op de internationale reiskaart. Uiteraard helpt ook mee dat Bordeaux is omgeven door prachtige wijngaarden.


Via SurfaWhile boek jij de surfvakantie die bij jou past. Persoonlijk advies? Klik hier.