Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Surfen in Latijns-Amerika – Ecuador

SW Surfspot Ecuador

Surfen in Latijns-Amerika – Ecuador


Ecuador kent een kust van meer dan 2000 kilometer waar je veel uitstekende surfspots kunt vinden. In het land heerst een heerlijk mild klimaat, welke vooral in het noorden surfers vanuit de hele wereld trekt. Het surftoerisme is groeiende en wordt een steeds belangrijkere bron van inkomsten voor de lokale economie. De stranden van Ecuador bieden uitstekende surfmogelijkheden vanwege de hoge kwaliteit van de golven in combinatie met gunstige prijzen en een zeer vriendelijke bevolking.

Zie ook de andere artikelen uit deze serie:

Surfen in Ecuador in het kort

Het strand van Montañita in Ecuador

Klimaat

  • Klimaat: Ecuador heeft haar naam te danken aan de evenaar; deze loopt namelijk dwars over het land. Door deze ligging heerst er een zeer aangenaam, tropisch klimaat in dit schitterende land.
  • Galapagos: de Galapagos Eilanden vormen een vulkanische eilandengroep dat op de evenaar ligt in de Grote Oceaan. Deze eilandengroep is uiteraard zeer bekend geworden vanwege de evolutietheorie van Darwin.
  • Surfen: Ecuador kent een kust van meer dan 2000 kilometer waar je veel uitstekende surfspots kunt vinden. Montanita staat zelfs bekend als één van de allerbeste surfspots van het continent.
  • Gunstig geprijsd: Een enorm voordeel van Ecuador, vooral ten opzichte van bijvoorbeeld concurrerende landen in Centraal-Amerika als Costa Rica en Panama, is dat de prijs van het dagelijks leven enorm gunstig is. Ideaal dus!
  • Diversiteit: Ecuador kent een enorme diversiteit. Je vindt er tropische regenwouden, enorm hoge bergen, vulkanische landschappen, schitterende stranden en bruisende wereldsteden.
  • Spaans leren en surfen: Montanita in Ecuador staat bekend als één van de beste surfspots van Zuid-Amerika. Daarnaast staat dit stadje bekend om haar hippie-vibes en bruisende nachtleven. Dé ideale plek voor jouw surf + taalreis!

Over surfen in Ecuador

Ecuador is een land gelegen in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land grenst aan Colombia in het noorden, Peru aan het oosten en zuiden en de Grote Oceaan in het westen. Ook de wereldberoemde Galapagos Eilanden, waar Darwin de basis heeft gelegd voor zijn beroemde evolutietheorie, behoren tot Ecuador. Deze eilandengroep bevindt zich op zo’n 1000 kilometer van het vasteland van Ecuador. Het Zuid-Amerikaanse land is beroemd om haar natuur, waar de Galapagos Eilanden en de Amazone een belangrijke rol in spelen. Als een gevolg vind je een enorme diversiteit aan planten en dieren. Ecuador behoort dan ook officieel tot de 17 megadiverse landen ter wereld.

Geschiedenis van surfen in Ecuador

In 1960 was het de Peruaanse surfpionier Piti Block die langs de kust van zijn buurland Ecuador reisde in zijn zoektocht naar nieuwe golfen. Tijdens zijn surftrip kwam hij in contact met vier Ecuadorianen: Luis Estrada, Victoriano Posada, Dorothy Jurado en Christian Bjarner. Zij leerde surfen van Piti Block en verspreidde het surfvirus onder de Ecuadoriaanse bevolking. Rond dezelfde tijd streken er hippies neer rondom Montanita, die zich aangetrokken voelden tot de laid-back levensstijl en de uitstekende golven. In de jaren ’70 ebte de belangstelling voor surfen wat weg, maar in de jaren ’80 en ’90 ontstond er hernieuwde interesse in het surfen. Tegenwoordig speelt surfen een belangrijk onderdeel in het leven van de Ecuadoriaanse bevolking, vooral onder degenen die in de kuststreken wonen.

De surfseizoenen

Hoewel in Ecuador het gehele jaar gesurft kan worden, loopt het echte surfseizoen van december tot april. Gedurende deze maanden vormen zich in Ecuador golven van absoluut wereldniveau. Ecuador groeit dan uit tot één van de meest consistente surfbestemmingen in de tropische regio. Gedurende de maanden mei tot en met november zijn de golven wat minder hoog, maar alsnog zeer geschikt voor beginnende en intermediate surfers.

Surfen in Montanita

Montanita, wat je kunt vertalen naar “kleine heuvel” vanuit het Spaans, wordt gezien als het middelpunt van het surfen in Ecuador, mede dankzij de eindeloze, witte stranden en de fantastische golven. Rondom Montanita vind je meer dan 10 surfspots, met ieder haar eigen karakter. De beroemde Montanita Wave is een uitdaging voor iedere surfer, maar ook beginnende en intermediate surfers kunnen uitstekende uit de voeten bij één van de vele surfspots die Montanita rijk is.

Ook is Montanita een bruisend stadje met een groot aanbod aan accommodatie, restaurants, bars en nachtclubs. Ook vind je er een uitstekende taalschool, perfect voor wanneer jij zowel aan je surfskills als aan jouw Spaanse skills wil werken.

Surfen in Galapagos

De Galapagos Eilanden vormen een vulkanische eilandengroep dat op de evenaar ligt in de Grote Oceaan. Deze eilandengroep is uiteraard zeer bekend geworden vanwege de evolutietheorie van Darwin. Wat veel mensen echter niet weten is dat het ook een uitstekende surfbestemming is. De favoriete surfspot op de Galapagos Eilanden is San Cristobal. Evenals het vasteland van Ecuador loopt het surfseizoen van december tot mei, maar kan er het gehele jaar gesurft worden op de eilandengroep.

Surfen in Salinas

Dit juweeltje aan de kust is eigenlijk een verzameling van 15 verschillende surfspots die moeiteloos in elkaar overvloeien. De golven werken het beste tijdens het toeristische hoogseizoen, tussen december en april. Er worden regelmatig belangrijke surfwedstrijden georganiseerd in Salinas. Zo werd hier in 2009 nog de World Junior Surfing Games georganiseerd. Ook buiten het surfen hoef je je absoluut niet te vervelen. Je vindt een groot aantal restaurants en bars in de regio.

Surfen in Playas

Gelegen in de provincie Guayas, heeft deze kuststad meer dan twaalf surfspots die dezelfde buurt delen. De meeste surfspots werken gedurende het grootste deel van het jaar, waarbij middelgrote en grote golven naar het zuiden en zuidwesten worden gepompt.

Surfen in Canoa

Dit is een stadje gelegen in de provincie Manabi. Langs de kust van Canoa vind je een 10 kilometer lang zandstrand zonder rotsen en riffen. Dit is een zeer geschikte surfspot voor beginnende tot intermediate surfers. Toch zal je hier ook gedurende de wintermaanden uitdagende golven tegenkomen. Daarnaast kent Canoa een zeer actief nachtleven waar mensen tot laat opblijven om te dansen en te drinken. Wanneer je niet op het strand te vinden bent, probeer dan de lokale verse ceviche of steek een rietje in een verse kokosnoot.

Surfers op het strand

Surfen in Mompiche

Tijdens het hoogseizoen, tussen december en april, kunnen onder de juiste omstandigheden fantastische golven ontstaan bij Mompiche. Helaas zijn de golven op een slechte dag ver te bekennen. Het is dus absoluut een surfspot om in de gaten te houden.

Spaans leren en surfen in Montanita

Zowel aan je Spaanse- als surfvaardigheden werken? Surfen en Spaans leren kun je perfect combineren in Montañita, waar SurfaWhile een samenwerkingsverband heeft met één van de beste taal- en surfscholen ter wereld, op al dan niet dé gaafste surfplek die Ecuador te bieden heeft.

De taalschool in Montanita

De school in Montañita waar SurfaWhile een exclusief samenwerkingsverband mee heeft is één van de beste van de regio. In 2009 werd deze school nog genomineerd voor een STAR Award, omdat ze tot de 5 beste talenscholen ter wereld behoorde! De voornaamste redenen voor deze prijs waren de uitstekende prestaties van de docenten, de toplocatie in Montañita en de kans om activiteiten te ondernemen in de buurt van de school.

Meer informatie over Spaans leren en surfen in Montanita vind je hier.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen