Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Surfen in Latijns-Amerika – Panama

SW Surfspot Panama

Surfen in Latijns-Amerika – Panama


 8° 58′ 59.9988N 79° 31′ 0.0120″W

Panama is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika en grenst aan Costa Rica in het noorden en Colombia in het zuiden. Daarnaast ligt Panama aan de Caribische Zee in het noorden en aan de Grote Oceaan in het zuiden. De hoofdstad van Panama is Panama City, waar ongeveer de helft van de Panamezen woont. Panama is in Nederland vooral bekend om het Panamakanaal, welke de Caribische zee met de Grote oceaan verbindt.

Voor beide kusten ligt een aantal eilanden, waaronder Bocas del Toro en de San Blas eilanden. Op het smalste punt van Panama bevindt zich het Panamakanaal, welke beide Amerika’s scheidt. Hierdoor ligt feitelijk gezien het westelijke deel van Panama in Noord-Amerika en het oostelijke deel in Zuid-Amerika. Over de volledige lengte van het land loopt een bergkam. Ten noorden van deze bergen lopen de rivieren naar de Caribische Zee en ten zuiden naar de Grote Oceaan. De kustgebieden zijn vooral vlak.

Zie ook de overige artikelen uit deze serie:

Surfen in Panama in het kort

  • Surfspots: de Atlantische kust van Panama biedt surfspots van uitstekende kwaliteit. Daarnaast vind je ook aan de Caribische kust een aantal surfspots om in de gaten te houden, hoewel de de golven hier een stuk minder consistent zijn.
  • Poort naar Zuid-Amerika: vanwege de ligging tussen het Centraal-Amerikaanse Costa Rica en het Zuid-Amerikaanse Colombia, is Panama de ideale locatie om beide regio’s te ontdekken. De goede infrastructuur draagt daar zeker aan bij.
  • Tropisch klimaat: vanwege de ligging van Panama kent het land een heerlijk, tropisch klimaat. Het land kent twee seizoenen: een ‘droge’ zomer en de ‘natte’ winter. De zomer loopt van december tot april en de winter loopt van mei tot november.
  • Keuken: Panama heeft een internationale keuken.Veel maaltijden in Panama zijn gekruid met koriander (cilantro) of het daaraan verwante, maar sterkere culantro. Het meest voorkomende vlees in de maaltijd is kip.
  • Natuur: naast prachtige stranden langs beide kusten van het land, beschikt Panama over een groot aantal unieke, ongerepte regenwouden in het binnenland met een zeer grote diversiteit aan planten en dieren.

Geschiedenis van Panama

Ondanks haar uitstekende surfcondities, zijn veel surfspots in Panama nog vrij leeg en onaangetast. Het land heeft op surfgebied eigenlijk altijd in de schaduw gestaan van Costa Rica, het is pas sinds vrij recent dat Panama bekendheid heeft verworven als uitstekende surfbestemming. Waarschijnlijk vooral voortgedreven door surfers die de steeds drukker wordende surfspots van Costa Rica wilden ontvluchten en op zoek waren naar rustigere golven.

De surfseizoenen

Panama is een smal land met kuststreken aan zowel de noord- als de zuidkust. Aan beide kusten bevinden zich goede surfspots, met beide eigen surfcondities. Aan de Pacifische kust kan het gehele jaar gesurft worden. De beste condities vind je tijdens het surfseizoen welke loopt van van mei tot november. Het surfseizoen aan de Caribische kust kent twee pieken: de belangrijkste piek vind je tijdens het regenseizoen dat loopt van november tot maart. In juni en juli is de tweede piek. Wanneer je je surftrip goed plant kun je in november beide surfpieken meepakken, waardoor je aan beide kusten kunt surfen.

De kustlijn van Panama

Surfen in Santa Catalina

Santa Catalina bevindt zich aan de kust langs de Pacifische Oceaan, in de provincie Veraguas. Hier vind je één van de langste golven van Centraal-Amerika. Daarnaast surf je hier in heerlijk warm water en een ongekend mooie omgeving, welke wordt gedomineerd door vulkanische rotspartijen. Het stadje Santa Catalina beschikt over een goed aanbod aan (betaalbare) accommodatie.

Surfen in Cambutal

Cambutal biedt één van de meest consistente golven van Panama, welke oog nog eens een hoogte van maar liefst 6 meter kunnen bereiken. Evenals Playa Venao vind je Cambutal op het Azuero Peninsula. Je vindt hier veel eco-friendly hotels en resorts.

Surfen op Isla Grande

Isla Grande is een eiland in de Caribische Zee. Vanaf Portobello is het ongeveer 5 minuten varen naar Isla Grande. Het water is hier kraakhelder, en je vindt hier een tropisch koraalrif. Ook surf je hier in een prachtige, tropische omgeving. Wat betreft accommodatie vind je hier een grote verscheidenheid, waardoor reizigers met verschillende budgets hier terechtkunnen.

Surfen in Playa Venao

Surfen in Playa Venao

Deze spot bevindt zich op Azuero Peninsula en is waarschijnlijk de populairste beach break van Panama. Vanwege de uitstekende kwaliteit van de golven vinden de meeste internationale surfwedstrijden van Panama hier plaats, waaronder de bekende Reef Classic. In het stadje Venao Beach vind je verschillende typen accommodatie in verschillende prijsklassen. Zo kun je hier terecht voor bijvoorbeeld hostels, maar ook voor resorts. De watertemperatuur is over het algemeen heerlijk warm, met uitzondering van de maanden december tot maart, wanneer er sprake kan zijn van koude golfstromen.

Surfen in Morillo

Deze beach break bevindt zich in de provincie Veraguas, iets ten zuiden van Santa Catalina. Deze surfspot wordt veel gebruikt voor zowel nationale als internationale surfwedstrijden. Onder de juiste omstandigheden kunnen de golven kunnen hier wel tot 4.5 meter worden. Wij adviseren echter om niet in het water te gaan wanneer de golven boven de 3 meter uitkomen, want het kan nogal tricky zijn om de golven te bereiken.

Surfen in San Carlos

Het stadje San Carlos bevindt zich op een klein uur rijden vanaf Panama City en biedt uitstekende condities voor beginnende surfers. In San Carlos vind je drie surfspots met ieder een geheel eigen karakter. In het stadje zijn er veel mogelijkheden tot overnachting, van budget hostels tot luxe hotels.

Surfen op Bocas del Toro

De prachtige eilandengroep Bocas del Toro, vlakbij de grens met Costa Rica, beschikt over gouden stranden en een schitterende natuur. Gelegen in de Caribische Zee zijn, de golven echter niet zo consistent als de golven aan de Pacifische kust. Toch kunnen hier met de juiste omstandigheden fantastische golven ontstaan.

De meest beruchte spot draagt de naam “Bluff”. Deze spot vind je op Isla Colon en biedt krachtige golven. Je surft hier in een exotische omgeving van gouden stranden en groende regenwouden. Let wel op: de golven kunnen hier erg hoog worden.

Surfen in Punta Chame

Punta Chame is al te bereiken in zo’n 50 minuten vanaf Panama City, waarmee het een zeer populaire surfspot is onder de Panamese bevolking. Bij Punta Chame vind je waarschijnlijk de meest consistente golven van Panama Bay. De golven worden echter niet heel hoog; op een goede dag kunnen ze hier zo’n 2.5 hoog meter worden.

Surfen in Morro Negrito

Morro Negrito wordt internationaal erkend als één van de beste surfspots van Centraal-Amerika. Deze spot bevindt zich op een prachtig, onaangetast eiland in de Pacifische Oceaan en biedt heerlijke golven in een schitterende omgeving. Tevens vind je een groot aantal eilanden rondom Morro Negrito, met ieder haar eigen, unieke karakter. Morro Negrito is dan ook de locatie van een groot aantal surfkampen in Panama.

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen