Ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95 gratis bij jouw boeking

Surfen in Spanje

Wie denkt aan Spanje denkt wellicht aan paella, stierenvechten en lange zwoele nachten. Spanje is al sinds jaar en dag een zeer populair vakantieland onder Nederlanders. Het heerlijke klimaat, goed eten, een bruisend uitgaansleven en een breed cultureel aanbod maken Spanje een vakantieland dat voor iedereen wat te bieden heeft. Maar zoals je gewend bent, zullen wij ons richten op surfen in Spanje.

Net als Frankrijk beschikt Spanje over een lange Atlantische kustlijn, die in tegenstelling tot in Frankrijk voornamelijk naar het noorden is gericht in plaats van naar het westen. In het zuidwesten, tussen Portugal en de straat van Girbraltar zijn ook enkele goede surfbestemmingen te vinden. Verder behoren de Canarische Eilanden natuurlijk ook tot Spanje, waar veel stranden zijn waar goed gesurft kan worden. Er zijn echter veel rotsen, waardoor beginners hun geluk op de paar stranden moeten zoeken waar de lava en riffen geen probleem vormen.

Surfen in Spanje in het kort

  • Surfcondities: de Atlantische kust van Spanje biedt surfcondities van wereldformaat. Bovendien is er een zeer grote diversiteit aan surfspots, waardoor surfers op ieder niveau in Spanje terechtkunnen.
  • Gunstige prijzen: aan de Atlantische kust van Spanje liggen de prijzen van bijvoorbeeld eten, drinken en accommodatie vaak een stuk lager dan in andere delen van Europa.
  • Gunstige afstand: de steden aan de Atlantische kust zijn eenvoudig, snel en relatief goedkoop te bereiken vanuit Nederland en België. Dit maakt Spanje tot een uitstekende keuze om te surfen in Spanje!
  • Klimaat: vooral in het zuiden van Spanje, maar ook op de Canarische Eilanden, heerst een heerlijk klimaat. Het weer in plaatsen als Cadiz, Tarifa en Corralejo zijn het hele jaar heerlijk.
  • Aanbod accommodatie: in Spanje bevindt zich een groot aantal surfscholen, surfkampen en surfhostels. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er is altijd wel een surfschool die bij jou past!
  • Eten en drinken: surfen in Spanje is natuurlijk niet compleet zonder de lokale keuken te hebben geprobeerd. Iedere regio heeft haar eigen, heerlijke specialiteiten.

Geschiedenis van surfen in Spanje

Eén van de eerste echte Spaanse surfers was Jesus Fiochi. Hij kwam in aanraking met de surfsport in 1962, in het vlak over de Spaans-Franse grens liggende Bayonne (vlakbij Biarritz). Het verhaal gaat dat hij een surfboard kocht in Bayonne, maar om indruk te maken schuurde hij het Franse logo van het surfboard, om de indruk te wekken dat het surfboard uit Australië kwam. Fiochi naam zijn board mee naar Cantabrië, waarmee het strand Sardinero Playa bij Santander de eerste échte surfspot van Spanje werd. Spoedig werd Fianchi gevolgd door een groot aantal andere surfers.

De beste surfspots van Spanje

Spanje biedt veel mooie locaties door het gehele land om te surfen. Maar waar vind je nou de beste plek om te gaan surfen als beginner? De beste en meest bekende surfspots van het vasteland vind je in het noorden van Spanje. De meeste surfcamps en surfacommodaties bevinden zich dan ook in de regio’s Baskenland en Cantabrië. Daarnaast bieden ook de Canarische Eilanden uitstekende surfspots, waar je het gehele jaar kunt genieten van een heerlijk weer en uitstekende golven.

Noord-Spanje biedt veel plekken voor beginners om te leren surfen. Niet alleen om te surfen maar ook om de Spaanse taal onder de knie te krijgen. Daarnaast biedt deze regio ook vele plekken om te genieten van de natuur, de gastvrije bevolking en natuurlijk, de overheerlijke pintxos.

San Sebastian

De eerste toplocatie voor beginnende surfers in Noord-Spanje is San Sebastian. Deze stad bevindt zich in de regio Baskenland en is de hoofdstad van de provincie Gipuzkoa.

De uitstekende surfcondities die de stad biedt is te danken aan de open ligging aan de oceaan. Hierdoor rollen de golven constant tegen de stranden op. Welke surfers het water in gaan ligt aan het getij. De gevorderden gaan het water in wanneer vloed leidt tot hoge golven. Voor beginnende surfers is het aan te raden om het water in te gaan wanneer het eb wordt.

San Sebastián staat niet alleen bekend om surfen, maar ook staat het bekend als een van de meest gastronomische plaatsen ter wereld. De stad telt namelijk de meest Michelinsterren per vierkante meter ter wereld! Zo kun je hier bijvoorbeeld ook het populaire hapje Pintxos nuttigen.

Zarautz

Twintig minuten van San Sebastián ligt het dorpje Zarautz, een authentiek surfstadje dat zich bevindt in de provincie Gipuzkoa. Doordat het plaatsje tussen de bergen is gelegen, kan het in de herfst en winter flink regenen, waardoor Zarautz in een prachtige, groene omgeving is gelegen.

Wat dit een toplocatie maakt voor beginners is dat de stad gelegen is in een baai. Hierdoor zijn er geen verschillende stromingen, waardoor de golven consistent tegen het strand op rollen. De baai is lang en uitgestrekt met ongeveer drie kilometer aan strand en beach breaks. Net zoals in San Sebastián is in deze stad Pinxtos de lokale specialiteit! Zarautz is een toplocatie om te feesten, te eten en te leren surfen.

Loredo & Somo 

In de Spaanse regio Cantabrië bevindt zich Loredo. Een van de meest populaire steden aan de kust van Cantabrië onder surfende reizigers. Dit surfdorpje biedt een van de grootste en mooiste stranden in de regio.

Het strand is ongeveer vijf kilometer lang en biedt goede golven van hoge kwaliteit. Het strand Praya de Somo Y Loredo wordt wereldwijd gezien als een van de allerbeste surfspots voor beginnende surfers. De golven rollen consistent tegen het strand op, terwijl deze zelden té hoog worden. Dit zijn de ideale omstandigheden wanneer je écht progressie wil boeken op je surfboard.

San Vicente de la Barquera

San Vincente de la Barquera, ook wel ‘Sanvi’ genoemd, bevindt zich ook in de regio Cantabrië. Het is een oud vissersdorpje in het westen van de regio. Deze plek staat bekend om haar mooie stranden en groene omgeving. Het bevindt zich tussen het natuurpark Oyambre en het nationale park Picos de Europa.

Door de bergtoppen van de Picos de Europa en een fantastische baai maakt San Vicente de la Barquera een must visit om te bezoeken tijdens een verblijf in Noord-Spanje. De beste maanden om hier te gaan surfen zijn juni, juli, augustus en september.

Oyambre

Naast San Vicente de la Barquera vind je het plaatsje Oyambre. De baai van Oyambre is groot en omringd door heuvels en authentieke boerderijen. Het is hier altijd rustig omdat deze plek onderdeel is van een nationaal park.

De beste plek om te surfen aan de baai van Oyambre is aan het uiterste westen. Hoe meer je naar de westkant gaat van de baai, hoe kleiner en rustiger de golven zijn. Dit maakt het een ideale plek voor beginnende surfers en surfers met enige ervaring.

El Cotillo

El Cotillo is waarschijnlijk de meest bekende surfspot van Fuerteventura. Tijdens de herfst- en wintermaanden is het een spot waar voornamelijk ervaren surfers te water gaan. Tijdens de zomermaanden is het een uitstekende spot voor beginnende surfers.

Puerto de la Cruz

Dit stadje in het noorden van Tenerife beschikt over een aantal kenmerkend zwarte stranden, waar uitstekende golven uit de Atlantische Oceaan komen rollen. Playa de Martiánez, gelegen aan het einde van de boulevard en net naast Lago Martiánez, biedt goede condities om te surfen. Hier vind je dan ook verschillende surfshops en surfscholen.

Wanneer surfen in Spanje?

Afhankelijk van je precieze locatie, kun je in Spanje het gehele jaar uitstekend surfen. De zomermaanden (juni – september) is de meest geschikte periode voor beginnende surfers. De golven worden niet te hoog, en er staat (meestal) geen harde wind. Daarnaast is het water lekker warm, waardoor je geen overdreven uitrusting aan hoeft te trekken. In de herfst (oktober – november) neemt de hoogte van de golven over het algemeen toe, en het water wordt iets kouder. Het wordt langzaam maar zeker meer de tijd voor ervaren surfers. Tussen december en maart worden de golven over het algemeen echt hoog. Het zijn nu de écht ervaren surfers die het water durven te trotseren. In het voorjaar (april – mei) kunnen de condities flink verschillen. Houd dus te allen tijden de forecast goed in de gaten.

Activiteiten in Spanje

Tijdens het surfen in Spanje zal je veel tijd in het water doorbrengen. Afhankelijk van de accommodatie waar je verblijft, zijn er altijd vele andere activiteiten om aan deel te nemen.  Zo zijn er regelmatig mogelijkheden om aan yoga deel te nemen, of wordt er volleybal georganiseerd. Verder willen wij jou graag wijzen op een aantal dagactiviteiten die absoluut de moeite waard zijn:

Bezoek San Sebastian

Veel van de populairste surfspots in Spanje bevinden zich vlakbij de prachtige Spaans-Baskische stad ‘San Sebastian’. Deze prachtige stad, gelegen rondom een magische baai, staat bekend om haar heerlijke keuken, bruisende uitgaansleven en fantastische golven. Dit is een absolute aanrader voor een bezoek tijdens een vakantie in Spanje. Vergeet absoluut geen ‘Pitxos’ te eten. Dit is de Baskische variant van tapas.

Bezoek Bilbao

Deze metropool is de grootste stad van Baskenland, en heeft enorm veel te bieden aan een breed publiek. Het wereldberoemde Guggenheim museum is natuurlijk de absolute trekpleister van Bilbao, maar vergeet ook de geweldige restaurants niet. Bilbao wordt namelijk gezien als dé culinaire hoofdstad van Europa.

Bezoek de Picos de Europa

De Picos de Europa, “Pieken van Europa”, is een bergketen in het noorden van Spanje, onderdeel van het Cantabrische Gebergte, waarvan het het hoogste deel vormt. Deze indrukwekkend groene bergen vinden valk achter de kust van Cantabrië en Asturias en bieden geweldige mogelijkheden tot hiken, mountainbiken en vogels spotten.


Via SurfaWhile boek jij de surfvakantie die bij jou past. Persoonlijk advies? Klik hier.