Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Surfen in Sydney

SW Travel Tips Australië

Surfen in Sydney


Mede eigenaar van SurfaWhile Olmo leerde surfen in Australië, zoals de beelden hieronder laten zien. Aan een van de perfecte surfstranden ten zuiden van Sydney kreeg hij in 2010 zijn eerste surflessen. Zoals onderstaande foto’s wellicht al enigszins prijsgeven, Olmo werd onder andere geprezen voor zijn doorzettingskracht. Het volgende over dat ene weekend:

Waar ik jullie al veel heb geschreven over de taallessen en het fantastische leven in  Sydney, leek het mij ook leuk iets te schrijven over de surflessen. Ik kwam aan in Australië als iemand die wat betreft het surfen zich met geen enkele Australiër kon meten. Veel ‘Ozzies’ zien zichzelf toch als hét surfland van de wereld. In mijn optiek mogen ze die eer delen met landen als Zuid-Afrika en Hawaii. Maar goed, 0 ervaring, maar desalniettemin had ik er erg veel zin in.

Ik begon mijn lessen op een surfboard van 9 inch (9”), wat over het algemeen het grootst mogelijke, en daardoor makkelijkste, board is. Jason, een ras-Australiër die geboren was in de Gold Coast, begon de eerste les met verschillende ervaringen. Hij was zelf opgegroeid in de Gold Coast (een stedelijk gebied net ten zuiden van de stad Brisbane), en dit deel van Australië is ook helemaal gek van het surfen. De enigste (en tevens slechtste-) grap maakte hij al vrij snel. Waar we de les begonnen op het strand vroeg hij iedereen in het zand een surfboard te tekenen. Hier gingen we dan ‘op liggen’, en begon hij bepaalde ‘movements’ uit te leggen. Vervolgens vroeg Jason iedereen om 2 cirkels aan de onderkant van je ‘surfboard’ te tekenen, in het zand uiteraard. Ik had al vrij snel door dat hier iedereen een ‘fallus’ in het zand had gemaakt, hetgeen leidde tot veel vermaak.

Na het eerste half uurtje uitleg en op het strand te zijn geweest gingen we eindelijk het water in. Met name dankzij de grootte van het board lukte het mij de eerste keer al om heel even te blijven staan. Op dit zelfde board heb ik de eerste 3 lessen gedaan, waarna ik mezelf klaar achtte voor een volgende stap.

Sydney en surfen gaan hand in hand, zoals op de onderstaande foto. Bondi Beach en Manly zijn dé surfplekken van Sydney, met dagelijks vele surfers in het water.

Surfen op Manly Beach

Naast de gave surfstrandjes, zijn er een hele hoop andere surfplekken welke verbonden zijn door middel van een ‘beachwalk’. Om zo maar wat namen te noemen: Cooggee beach, Why Dee Beach, Narrabeen Beach, Cronulla en Maroubra Beach, keuze genoeg dus.

Manly zelf is ook een top plek om te surfen dus. Wist je trouwens dat Manly aan haar naam komt doordat kapitein Arthur Philip op niets anders kon komen nadat hij de eerste Aboriginals tegenkwam bij het binnenvaren van de havens van Sydney. Sinds 2012 behoort Manly ook tot een van de 5 World Surf Reserves, naast onder andere Malibu en Ericeira (Portugal). Tijdens mijn tijd in Sydney heb ik veel gesurft.

Als ik in de weekenden zelf ging surfen met vrienden, meestal in het stadsdeel Manly (mijn favoriete deel van Sydney vanwege het strand, de chille sfeer die er hangt, de vele publieke barbecues en de vriendelijkheid van de mensen) dan leende ik een board. Dit was een board van 7”, iets wat voor mij nog té moeilijk was. Tijdens de lessen probeerde ik dan ook een 8” board, wat duidelijk wel iets makkelijker was.

Uiteindelijk heb ik 4 weken lang lessen gevolgd, waar ik vaak ook in de weekenden zelf aan het surfen was, en dit heeft mij een goede basis gegeven. Ik kon zeker nog meer leren, maar voelde ook dat ik klaar was om lekker zelf door te gaan. Uiteraard kon ik altijd zo weer nieuwe lessen bijnemen.

Tot op heden vind ik surfen wel hetgeen wat het meeste bijdraagt aan mijn experience down under. Ook het barbecueën aan het strand is top, maar het surfen zit toch wel echt in de Australische cultuur gebakken. Op naar vele mooie nieuwe surfavonturen!

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking